İETT İletişim ve İETT Çağrı Merkezi Telefon Numaraları

İETT’nin İstanbullulara daha hızlı ve etkin hizmet vermek amacıyla 2010 yılında çağrı merkezini kurdu.

2010 yılında kurulan İETT Çağrı Merkezi 444 1871 numarasıyla vatandaşa büyük kolaylık sağlıyor. Çağrı merkezinin numarası İETT’nin kuruluş tarihini (1871) yansıtıyor. Çağrı merkezi yoluyla İETT’ye ulaşan vatandaşlar en çok hat ve güzergahlar, seyahat kartları, kayıp eşya bildirimi ve buna ilave olarak şehir içi toplu ulaşımla ilgili görüş ve önerilerini iletiyor. Çağrı merkezi ile İstanbulluların İETT’ye hem daha kolay ulaşması hem hızlı ve profesyonel hizmet alması hedefleniyor.

İETT Çağrı Merkezi`nde her işlem mutlaka sonuçlandırılarak süreçler ve sonuç hakkında yolcular bilgilendiriliyor.

iett iletisim ve iett cagri merkezi

İstanbul kent içi ulaşımı 1869 yılında Dersaadet Tramvay Şirketi`nin kurulması ve Tünel Tesisleri`nin inşasıyla başlar.

İETT tarihçesi

İstanbul kent içi ulaşımı 1869 yılında Dersaadet Tramvay Şirketi`nin kurulması ve Tünel Tesisleri`nin inşasıyla başlar. 1871 yılında ilk atlı tramvay hizmete girer.

1913 yılında Silahtarağa’da Türkiye’nin ilk elektrik fabrikası kurulur. Ardından Şubat 1914’te elektrikli tramvay işletmeciliğine geçilir. 1926 yılında ilk otobüsler alınır. Bir süre muhtelif yabancı şirketler tarafından işletilen elektrik, tramvay ve tünel işletmeleri 1939 yılında millileştirilerek 3645 sayılı yasa ile İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel (İETT) İşletmeleri Umum Müdürlüğü adı altında bugünkü hüviyetine kavuşur.

1945 yılında Yedikule ve Kurbağalıdere havagazı fabrikaları ile bu fabrikaların beslediği İstanbul ve Anadolu havagazı dağıtım sistemleri İETT’ye devredilir. Elektrikli tramvaylar 1961 yılında Avrupa, 1966 yılında ise Anadolu yakasında seferden kaldırılır.

1961 yılında işletmeye alınan troleybüsler, 1984’e kadar İstanbullulara hizmet verir. 1982 yılında çıkarılan bir yasa ile tüm elektrik hizmetleri, hak ve vecibeleriyle Türkiye Elektrik Kurumu’na (TEK) devredilir. Havagazı üretim ve dağıtım faaliyeti, doğalgazın gelmesiyle 1993 yılında sona erdirilir. Bugün yalnızca kent içi toplu ulaşım hizmeti veren İETT; otobüs, tramvay ve tünel işletmeciliğinin yanında Özel Halk Otobüsleri’nin yönetim, yürütüm ve denetiminden sorumludur.

İETT ayrıca İstanbul’daki raylı sistemlerin (metro, hafif metro) bir bölümünün yapımını (Eminönü-Kabataş, Sultançiftliği-Edirnekapı, Edirnekapı-Topkapı, Otogar-Başakşehir) üstlenmiştir. Tarih 2007 yılının Eylül ayını gösterdiğinde şehir için tamamen yeni bir sistem olan ve İstanbul’a özgün şekilde tasarlanan metrobüs devreye alınır. İlk etapta Avcılar-Topkapı arasında hizmete giren metrobüs bir yıl sonra Söğütlüçeşme’ye uzatılarak şehrin iki yakasını en kısa yoldan birbirine bağlar. Bu haliyle dünyada iki kıtayı birbirine bağlayan tek sistem olarak yerini alan metrobüs projesi İETT’ye ulusal ve uluslararası alanda pek çok ödül kazandırır.

2010 yılında, Türkiye’de toplu ulaşım kültürünün oluşturularak yaygınlaştırılması amacıyla her yıl aralık ayı başında ‘Toplu Ulaşım Haftası’ düzenlenerek bir dizi etkinlikle kutlanması kararlaştırılır. İstanbul’da sürekli artan yolculuk talebini karşılamak ve İETT’nin mevcut filosunu desteklemek amacıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştirakiyle Otobüs A.Ş. firması kurularak 2011 yılının mayıs ayında hizmet vermeye başlar.

2011 yılında İETT bünyesinde yürütülen kalite standardizasyonu çalışmaları tamamlanarak ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi, ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi ve OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi belgeleri SGS tarafından onaylanır. İETT ayrıca KalDer tarafından yürütülen ‘Ulusal Kalite Hareketi’ne katılır. 2012 yılında İETT otobüslerinin sarı renkli ve beyaz damalı olması kararlaştırılır.

İETT filosunun yaş ortalamasını 5’in altına düşürmek amacıyla Euro V standartlı çevreci motora sahip, klimalı, konforlu ve engelli erişimine uygun 0 alçak tabanlı otobüs alımı yoluna gidilir. İstanbul’daki trafik yoğunluğunu azaltmak amacıyla 2012 yılı sonlarına doğru toplu taşıma yolu (bus lane) uygulamasına geçilir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*