İhracatçı Turkish Cargo ve Demiryoluna Yöneldi

Ticaret Bakanlığı TİM’e yazı göndererek, salgın nedeniyle ihracatın sekteye uğramaması için alternatif güzergahların oluşturulması gerektiğine dikkat çekti. İhracatçılar, deniz, kara ve havayolu sınır kapıları kapanınca, Turkish Cargo ve demiryoluna yöneldi.

Koronavirüs salgını nedeniyle deniz ve kara yolu ile havayolu sınır kapılarının kapatılması nedeniyle ihracatçılar alternatif ihracat için Turkısh Cargo ve demiryoluna yöneliyor. Ticaret Bakanlığı Bölgeler, Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürlüğü’nden TİM’e gönderilen yazıda, koronavirüs salgını sonucu ihracatın sekteye uğramaması amacıyla ihraç ürünlerin taşınmasında alternatif güzergâhların oluşturulması ve özellikle demiryollarının payının artırılmasının büyük önem taşıdığı belirtildi.

Yazıda, ihracatçıların bilgilendirilmesi amacıyla TCDD Taşımacılık A.Ş. ve TCDD’nin resmi operatörü olan Pasifik Eurasia firması ile yapılan çalışmalar kapsamında daha sonra sunum yapılacağı belirtildi. Pasifik Eurasia Lojistik şirketi tarafından, Türkiye’nin dış ticaret hacminin artırılmasına yönelik, ucuz, güvenli, süreklilik esaslı bir taşıma modeli olan ve bu güne kadar hak ettiği ilgiyi görmeyen demiryolu taşımacılığı ile Gürcistan, Azerbaycan, Rusya, Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Çin pazarının ihracatçılara ve ithalatçılara açıldığı ifade edildi. Yazıda, şöyle denildi: “Ülkemiz demiryolu ray genişliği Avrupa standartları ile aynı olup 1435 mm’dir. Ancak eski Sovyetler Birliği ülkeleri ray genişliği 1520 mm’dir. Ray genişliği farklılığından dolayı vagonlar kesintisiz ülkeler arası geçiş yapamıyor. Bu bağlamda ülkemiz tarafından hattın devamlılığı esas alınarak 1435 mm ray genişliği Gürcistan’ın Ahılkelek (Ahalkalaki) istasyonuna kadar inşaat edilmiştir. Canbaz sınır kapısından 30 kilometre Gürcistan topraklarında 1435 mm ray genişliği Ahılkelek istasyonuna kadar gitmektedir.” Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ

(Kaynak: Fikri CİNOKUR/Dünya)

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*