İran’a Yük Treni Seferleri Son Hız Devam: ‘TCDD, ‘Evde Kal’ Değil ‘İşe Gel’ Diyor

Birleşik Taşımacılık Sendikası Adana Şube Başkanı Tonguç Özkan: Herkes tüm dünyada ‘Evde kal’ diye baskı yaparken yük seferlerinin aksamaması için TCDD yönetimi ‘İşe git’ diye baskı yapıyor.

Hükümet bir yandan “Evde kal” çağrıları yaparken koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 3 bine yaklaştığı İran’a son hız yük taşıması yapan TCDD, personelini çalışmaya devam ettiriyor. “Herkes tüm dünyada ‘Evde kal’ diye baskı yaparken yük seferlerinin aksamaması için TCDD yönetimi ‘İşe git’ diye baskı yapıyor” diyen Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) Adana Şube Başkanı Tonguç Özkan, uluslararası taşımacılığın ve yurt içinde zorunlu taşımacılık dışındaki taşımacılığın durdurulmasını istedi.

Adana’yı da kapsayan 6’ıncı bölgede her gün 34 yük treninin çalıştığını ifade eden Özkan, İran’a her gün 4 trenin gittiğini ifade etti. Yüzde 50’si demir olmak üzere muhtelif yüklerin taşındığını dile getiren Özkan, “Hafifletmek bir yana İran’la son 15 günden bu yana yoğun bir uluslararası taşımacılık var. Bütün sınır kapıları kapalı olduğu halde İran’la Mersin arasında yük taşımacılığı yapılıyor” dedi.

“YOLCU TAŞIMACILIĞININ DURMASI YETMEZ”

Özkan’ın aktardığına göre sınırdan dönen vagonları Türkiye’deki makinistler devralıyor. Makinist dışındaki lojistik personeli, tren üstü personeli İran’dan gelen vagonlarla temas etmek zorunda. Makinistler evraklarla temas ediyor ve bir lokomotif içerisinde iki makinist aynı ortamda saatlerce yolculuk yapıyor. Dahası yolcu taşımacılığı durdurulmasına rağmen yük taşımacılığının devam etmesinin TCDD’de çalışan işçi ve memurların yarısının işe gelmesi anlamına geldiğini ifade eden Özkan, “Trafik personeli, lojistik personeli, araç bakım personeli, vagon ve lokomotif atölyeleri, işçiler, memurlar çalışan tüm personelin işe gelmesi gerekiyor. Yalnızca kondüktörler çalışmamış oluyor” dedi.

Sadece maske ve dezenfektan ile salgına önlem alınamayacağını ifade eden Özkan, “Başta uluslararası taşımacılık, yük taşımacılığının iptal edilmesi gerekiyor. İhtiyaç varsa, zorunluysa bunun başka yöntemlerle ya da özel önlemler alınarak yapılması gerekiyor. Taşımacılığın olması fabrikaların da çalışmasına neden oluyor. Birkaç kişinin kârı için emekçilerin hayatı tehlikeye atılmamalı” diye konuştu.

Personel arasında çok sayıda, Mersin, Tarsus, Ceyhan ve Osmaniye gibi çevre il ve ilçelerden gelenler olduğunu dile getiren Özkan, “Seyahat yasağı var. Ama işe gelmeleri gerekiyor, Nöbet yazılıyor. Ceyhan, Osmaniye işe gelmek zorunda kalıyor. Buna bir çözüm getirilmiyor. Birçok konuda dikkatsiz davranılıyor. Altı üstü bir kınama, uyarı cezası verilecek. İtiraz etmiş personel. ‘Bunu erteleyemeyiz’ diyorlar” dedi. (Volkan PEKAL/Evrensel)

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*