Ischgl yazılır, İsgıl okunur

Ischgl yazılır, İsgıl okunur :İsviçre ile Avusturya sınırının arasına sıkışmış Tirol bölgesinde bulunan bir kayak merkezi olmanın ötesinde bir marka. Kışın hem kaymak hem de eğlenmek istiyorsanız Ischgl’ı mutlaka listenize ekleyin.

Bu civarda Ischgl haricinde iki önemli kayak merkezi daha var; Galtür ve Kappl. Ancak Ischgl sahip olduğu bazı özelliklerle sadece Galtür ve Kappl’den değil Avrupa’daki pek çok kayak merkezinden ayrılıyor. Kappl ve Galtür kayak sporunu hayat tarzı olarak benimseyenlerin tercihi. Ischgl ise kayak ve snowbord’culara hitap ettiği gibi oldukça iddialı bir gastronomi, après-ski (kayak sonrası eğlence) ve gece hayatı vaat ediyor. Pasha gibi dünyaca ünlü bir gece kulübünün Ischgl’da şubesinin olması da gece hayatına dair ciddi bir ipucu aslında.

DÜNYA YILDIZLARI

Her yıl düzenli olarak sezon başı, paskalya bayramı ve sezon sonunda organize edilen “Top of the Mountain” konserleri için gelen dünyaca ünlü sanatçılarla, 2 bin 300 m yükseklikte kayak merkezinin tam ortasında bulunan ünlü Idalp sahnesinde etkinlikler düzenleniyor. 2013-2014 sezon başında Kanadalı Rock grubu Nickelback kayakseverlere coşkulu bir rock konseri verdi mesela. Bu yıl 3 Mayıs’ta yani sezon kapanışında dünyaca ünlü pop yıldızı Robbie Williams sahne alacak. Söylenenlere göre Robbie’nin konserine 30 bine yakın kişi gelecekmiş.

Teleferikle İsviçre’ye kadar gitmek mümkün

Silvretta Arena’da yeni açılan hava tramvayı Piz Val Gronda ile bölgede 3 km’lik bir freeriding alanı daha kayakseverlere sunuldu. Toplam 44 adet teleferikle Ischgl merkezden sınırdaki kayak merkezi olan İsviçre Samnaun’daki pistlere ulaşmak mümkün. Alplerin en geniş snowboard ve freestyle kayak merkezi olan Ischgl’da her düzey kayaksever için pist mevcut. Günlük ski-pass ücreti 43.50 Euro. 8 yaş altı çocuklar Silvretta Arena’ya, (ebeveyn kontrolü altında) ücretsiz girebiliyor. Bu arada 16 yaş altı gençler de indirimden faydalanabiliyor.

KONAKLAMA

ZHERO: İschgl’ın en yeni ve en büyük otellerinden biri. Design Hotel üyesi. Yaratıcısı özellikle Avusturya ve İtalya’da pek çok işi bulunan Matteo Thum. İçinde iyi bir restoran ve bar var, tabii SPA ve kapalı havuz da… Otel, Ischgl merkezine 7 kilometre uzklıkta ancak her dakika kalkan servislerle istediğiniz yere ücret ödemeden gidiyorsunuz.

ELISABETH ve Madlein: İki kız kardeşin sahip olduğu iki otel sanat koleksiyonlarıyla öne çıkan şık mekânlardan. Kız kardeşlerden biri Elisabeth’in diğeri ise Madlein’in başında. Madlein aynı zamanda İschgl’in ilk design oteli olarak biliniyor. Her iki otelin de lobileri ve odaları büyüleyici güzellikte. Bu arada Elisabeth otelin içinde yer alan Schatzi dünyanın en ünlü “apres-ski” mekânlarından biri. Madlein’in içinde ise dünyaca ünlü gece kulübü “Pasha” yer alıyor.

TROFANA Royal: Merkezde yer alan Michelin yıldızlı restoranda özellikle sunumlar, yaratıcı tatlar ve Avusturya şarapları harika.

YSCLA-STUVA: Yscla Otel’in girişinde bulunan Stuva Restoran, Ischgl’ın bir diğer Michelin yıldızlı mekânı. Yemek sonunda tanıştığımız “Avrupa’nın en geç şefi” ödüllü sadece 26 yaşındaki Benjamin Parth, masadaki herkesin beğenisini ve saygısını kazandı.

ALPENHAUS-ISCHGL: Kayak merkezinin girişinde barrestoran. Üst katı üyelerine özel. Burda müthiş manzara eşliğinde bir klasik Wiener schnitzel tavsiye edebiliriz bir de özel çaylarını.

PANORAMATENNA: Galtür Alphof otelin içinde yer alan restoran, hemen pistin kıyısında. Patates ve peynirli makarna “kaese spaetzle” denemelisiniz. Pizzalar da oldukça iyi. S

CHLOSS Lounge: Kayak sonrası aperitif içilecek en iyi mekânlardan.

PASHA: Ibiza’dan yayılan ünü kulübü kült bir isim yaptı. Başka yerlerde de şubeleri var.

KARDAN DEV HEYKELLER

Silvretta Arena, ocak ayında tam bir açık hava sanat müzesine dönüşüyor.Uluslararası 10 sanatçının ikili takımlar halinde 5 gün içerisinde oluşturdukları devasa boyutlardaki kardan heykellerin yarıştığı “Forms in Snow” çok etkileyici bir yarışma. Güneş onları eritene kadar pistte kalan heykeller sayesinde kayak pisti bambaşka bir atmosfere dönüşüyor.

KİMLİK KARTI

Batı Tirol bölgesindeki Paznaun’da bulunan Ischgl’da yaklaşık olarak 1.600 kişi yaşıyor. Uçsuz bucaksız pistlere ve Avrupa’nın en geniş freeriding kayak alanına sahip Ischgl’da kasım-mayıs arasında kesintisiz kayak yapabilirsiniz. Bu sezon Ischgl-Piz Val Gronda hava tramvayının açılmasıyla Silvretta bölgesinde yeni bir pist daha hizmete sunuluyor. Yaklaşık 516 m yükseklikten eşsiz manzaralar eşliğinde Vesiltal Vadisi’ne inen bu pistle 3 km’lik bir alan daha kayakseverlerin hizmetine sunuluyor.