Kartepe’nin 50 Yıllık Hayali Teleferik İçin 1 Ay Mühlet

Kartepe Belediye Başkanı Mustafa Kocaman, teleferik projesinin yapımını üstlenen ancak ekonomik nedenleri gerekçe göstererek projeyi başlatmayan müteahhit firma yönetimine, projeye başlaması için 1 ay süre tanıdıklarını açıkladı.

Kocaman, “Müteahhit firma yöneticisini davet ettik, geldi. Projeye başlaması için bir ay süre tanıdık. Başlamaz ise sözleşmeyi tek taraflı feshedip ihaleye çıkarız” dedi.

10 ARALIK’TA TEMEL ATILDI
Derbent ile Kuzuyayla arasında yapılacak Teleferik Hattı Projesi’nin yapımı 50 yıl öncesine dayanıyor. Farklı dönemlerde yapılan girişimlere rağmen proje bir türlü hayata geçirilemedi. 2014’teki yerel seçimde Kartepe Belediye Başkanı seçilen Hüseyin Üzülmez, teleferik projesinin başlaması için 3 yıl uğraştı. 2017 yılının eylül ayında ihale gerçekleştirildi. İhaleyi, Walter Asansörleri firması üstlendi. Projenin temeli 10 Aralık 2018 tarihinde atıldı. Firma yönetimi, projeyi Şubat 2020 tarihinde bitireceğini taahhüt etti.

TEK BİR ÇİVİ ÇAKILMADI
Yap-İşlet-Devret modeliyle projeyi üstlenen Walter firması, temel atma törenin ardından projeye başlaması için kredi arayışına girdi. Ancak yurt dışı ve yurt içindeki bankalarda talep ettiği kredi alınamayınca firma projeye başlayamadı. Uzun bir bekleyişin ardından Vali Hüseyin Aksoy ve Kartepe Belediye Başkanı Mustafa Kocaman, projenin yapımını üstlenen firma yönetimini kente davet etti. Geçtiğimiz gün ilimize gelen firma yönetimi Vali Aksoy ve Başkan Kocaman ile görüşerek, projeyi sürdürecekleri sözünü verdi.

BİR AYLIK SÜRE TANINDI
Kentin 50 yıllık hayali olan teleferik hattı projesi hakkında gazetemize konuşan Kartepe Belediye Başkanı Mustafa Kocaman, teleferik projesinin yapımını üstlenen firma yönetimini kente davet ettiklerini söyledi. Kocaman, “Projenin durması talihsizlik. Uzun süredir bekliyoruz. Sözleşmede süre devam ettiği için tek taraflı da feshedemedik. Sayın Valimiz ile birlikte firma yönetimini davet ettik, geldiler. Kendileriyle konuştuk. Projeye devam edecekleri sözünü verdiler. Biz de işi hızlandırmak için kendilerine bir aylık süre tanıdık. Bir ay içinde başlayamazlarsa sözleşmeyi feshedeceklerini kendilerine söyledik. Firma, verdiği sözü tutmazsa yeniden ihaleye çakırız. Bizim B planımız da hazır” ifadesini kullandı.

100 MİLYONA MAL OLACAKTI
Kartepe’de 50 yıllık hayal olarak nitelendirilen ve çok sayıda ağaç türüne sahip ormanların üzerinden İzmit Körfezi ile Sapanca Gölü’nü aynı anda izleyerek Samanlı Dağları’nın zirvesine ulaşılmasını sağlayacak dev projenin, 100 milyon TL’ye mal olması bekleniyordu.

İki etap halinde yapılması projelendirilen teleferik hattının ilk etabı olan Derbent-Kuzu Yayla mesire alanı arasındaki 4 bin 960 metre hat ihaleyi alan firma tarafından 29 yıllığına işletilecekti. Yap-İşlet-Devret modeli ile yapılacak olan teleferik hattı çift yönlü ve 3 halatlı olacaktı. İlk etabın tamamlanmasından sonra projenin ikinci etabı ise, Seka Kampı-Derbent arasında yapılacaktı. (Cemalettin ÖZTÜRK – ÖzgürKocaeli)

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*