Kaçkarlar’da Heliski Sezonu Sona Erdi

Kaçkarlar’da Heliski Sezonu Sona Erdi :Helikopterli kayak sporunun Türkiye’deki merkezi haline gelen Rize’deki “doğa harikası” Kaçkar Dağları’nda “heliski” heyecanı, bu sezon sona erdi.

Kayakçıların helikopterle dağların zirvelerine çıkıp oradan sarp yamaçlar ve yüksek eğimli yerlerde kaydıkları bir spor türü olan heliski, dünyanın sınırlı yerlerinde yapılıyor. Türkiye’de bu spor, 10 yıldır Kaçkar Dağları’nın Rize sınırları içinde kalan Çamlıhemşin, İkizdere ile Artvin’in Yusufeli ilçesinde gerçekleştiriliyor.
Kayakçılar, Ayder Yaylası’ndan sabah erken saatlerde helikopterle alınarak dağların zirvesine bırakılıyor. Gün boyunca kayak yaptıktan sonra akşam saatlerinde tekrar helikopterle konakladıkları yere dönen kayakçılar, bir hafta sonra yerlerini yeni gruba bırakıyor.
Heliski, her yıl Kaçkar Dağları’nda karın durumuna göre ocak ayı başından mart sonu veya nisan başlarına kadar devam ediyor.
Güneydoğu Havacılık Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Sarıdağ, AA muhabirine, heliskinin Türkiye’de Kaçkar Dağları’nda yapıldığını, son beş yıldır Türk firmaları ve pilotları tarafından başarıyla sürdürüldüğünü söyledi.

Yaptıkları faaliyetlerle Türkiye’nin ve Rize’nin Avrupa’ya tanıtımında önemli kazanımlar sağladıklarını ifade eden Sarıdağ, “Bu yıl 264 sporcuya Kaçkar Dağları’nda heliski yaptırdık. İlk olarak 80 kişilik Alman sporcu grubunu ağırladık. Son derece verimli bir yıl geçti. 10 yıllık sürede yaklaşık 3 bin sporcunun bölgeye geldiğini düşünürsek bu sporcularla yöre tanıtımına önemli katkı sağlandı” dedi.

Bu yıl katılımın geçen yıllara göre arttığına dikkati çeken Sarıdağ, “Geçen yıl yaklaşık 100 kişilik heliski tutkununu ağırladık. Olumsuz hava şartları katılımı etkilemişti. Bu yıl karın erken gelmesi katılımı artırırken sezon iki hafta erken sona erdi. Faaliyetlerimizi bu ay sonuna kadar sürdürebilseydik 300 sporcunun üstüne çıkabilirdik” diye konuştu.

Sarıdağ, yaz aylarında da bölgede helikopterli faaliyetlerin yapılabileceğini, bu nedenle Kaçkar Dağları’nda teleferik projesinin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini kaydederek, “Kaçkar Dağları yaz kış turizme hizmet verebilecek çok değerli bir bölge. Bunun için teleferik son derece önemli. Bu proje Ayder bölgesini Avrupa’nın sayılı turizm merkezi haline getirebilir. Spor merkezlerinin yanı sıra konaklama ve tesis imkanlarını da artırmalıyız” ifadesini kullandı.