Kapanan Balçova teleferik hattı meclisi karıştırdı

Kapanan Balçova teleferik hattı meclisi karıştırdı :İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde “Teleferik, tele-üfürük olmasın” diyen AK Partili Haspolat’a CHP’li Çalkaya, “saygısızlık yapma ulan” şeklinde karşılık verdi

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 8 yıl aradan sonra açtığı Balçova Teleferik Tesisleri’nin, 12. günde, periyodik bakım yapılacağı gerekçesiyle kapatılması Mecliste tartışmalara yol açtı. İzmir Büyükşehir Belediye Meclis toplantısında konuya ilişkin görüşlerini aktaran AK Partili üye Çağlar Haspolat, “Teleferik 10 gün çalışıyor, ardından da 10 gün kapatılıyor. Teleferik, tele-üfürük olmasın”dedi. Haspolat, teleferiğin açık kaldığı sürede de zaman zaman arıza yaptığına dikkat çekti.

GERGİNLİK TAVAN YAPTI
CHP’li Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, konuşmasını sırasında Haspolat’a “Otur yerine abuk subuk konuşma” diye bağırınca Mecliste tansiyon yükseldi. Haspolat, konuşmasına müdahale eden Çalkayaya “Saygısızlık yapma” şeklinde karşılık verdi. Çalkaya bu kez de “Sen saygısızlık yapma ulan” diye çıkışını sürdürünce Meclis’te gerginlik yaşandı. Oturumu yöneten Başkanvekili Sırrı Aydoğan, aşırı sıcaklar ve vatandaşların yoğun ilgi göstermesi nedeniyle tesisin eylül ayında yapılması gereken periyodik bakımının öne alındığını söyledi. İzmir Büyükşehir Belediyesi, önceki gün yazılı bir açıklama yaparak, beklenenden fazla yolcu taşınması ve aşırı sıcaklar nedeniyle Teleferik Tesisleri’nin periyodik sonbahar bakımının öne çekildiğini ve 10 günlüğüne kapatıldığını duyurmuştu. Tesisin açılıştan 12 gün sonra bakım gerekçesi ile kapatması, “Daha iki hafta dolmadan tesisin bakıma alınması normal mi?” sorusunu akıllara getirmiş, Egeli Sabah, haberi “8 yılda tamamlandı, 12 günde kapandı” başlığı ile duyurmuştu.

8 YIL KAPALI KALMIŞTI
Teleferik Taşıyıcı Sisstemleri 2007 yılında Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nin raporu doğrultusunda güvenli olmadığı gerekçesiyle kapatıldı. Tesisin yenilenmesi ihale iptalleri dolayısıyla adeta yılan hikayesine dönmüş, inşaat 8 yılda tamamlanabilmişti. Yeniden kurulan Teleferik Tesislerinin güvenlik testleri, mayıs ve haziran aylarında yapıldı. Uluslararası bağımsız sertifikasyon kuruluşu da testlerini bitirdi. Büyükşehir Belediyesi yetkilileri açılış öncesi uluslararası bağımsız sertifikasyon kuruluşundan gerekli onayı aldıklarını, sertifikasyon belgesinin gelmesi, Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ve Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nin de onayının ardından tesislerin 30 Temmuz’da açılacağını duyurdu. Körfez- Balçova Baraj Gölü çevresindeki çam ormanıyla kaplı tesisin AB standalarına uygun taşıyıcı sistemindeki 20 kabin de gökkuşağı renklerinde yapıldı. Sekizer kişilik kabinlerde saatte 1200 yolcu taşıma kapasitesine sahip olan tesiste yolculuk süreinin ise 2 dakika 42 saniyede sürdüğü açıklandı. Teleferik 31 Temmuz Cuma günü seferlere başladı. Saatte 1200 kişi taşıma kapasitesine sahip tesis açılıştan saatler sonra arıza yaptı. Arıza nedeniyle kabinlerde mahsur kalan vatandaşlar yaklaşık yarım saat boyunca havada asılı kaldı. Vatandaşları tedirgin eden arızanın ardından teleferik ertesi gün yeniden çalışmaya başladı. Her şey yoluna girdi denilirken, Büyükşehir Belediyesi önceki gün tesisin 10 gün süreyle bakıma alınacağını duyurdu.