Karaismailoğlu, Demiryolu Hatlarında Alınan Tedbir ve Uygulamaları Anlattı

Karaismailoğlu, Kovid-19 salgınıyla beraber demiryolu hatlarında alınan tedbirleri ve yeni uygulamaları anlattı. Salgının yayılmasını engellemek amacıyla ilk aşamada şehirlerarası yolculukların kısıtlandığını anımsatan Karaismailoğlu, yüksek hızlı, ana hat ve yöresel trenlerde 28 Mart‘tan itibaren yolcu seferlerinin geçici olarak durdurulduğunu söyledi.

Karaismailoğlu, boşta kalan kapasiteyi yük trenlerine tahsis ederek, sanayicinin, üreticinin ve ihracatçının lojistik ihtiyacını karşılama yoluna gittiklerini bildirdi. Bu kapsamda attıkları adımlar ile alakalı bilgi veren Karaismailoğlu, “28 Mart’tan itibaren demiryollarımızda yolcu taşıması kısıtlanınca bütün imkanları yük taşımacılığı için seferber ettik. Mümkün hatlardaki demiryollarımızı insan teması olmadan yük taşıması için kullanıyoruz. Kamyon ve tırlarla meydana getirilen taşımaların kısıtlanması nedeniyle bilhassa İran ve Bakü-Tiflis-Kars (BTK) demiryolu güzergahlarında taşımalara yoğun istek bulunuyor.” diye konuştu.

İzlenen stratejinin önemine dikkati çeken Karaismailoğlu, şöyle konuştu: “Koronavirüs salgınının ekonomik etkilerine karşı alınan önlemler kapsamında özellikle İran ile meydana getirilen taşımaların büyük bir çoğunluğu demiryoluyla ve insan teması olmadan gerçekleştirilmeye başlandı. Vatandaşlarımızın ihtiyacı olan bütün ürünlerin demiryollarımız üstünden ülkemize getirilmesini sağlıyoruz. Şu anda demiryollarımızda vatandaşlarımızı taşıyamıyoruz ancak onların sağlığı ve geleceği için ihtiyacı olan bütün yükü demiryollarımız sırtlandı.”

“Yükler İnsan Teması Olmadan Taşınıyor”

Bakan Karaismailoğlu, Türkiye’den İran’a, bu ülkeden Türkiye’ye gidip gelen yük vagonlarının insan teması olmadan iyi mi taşındığını da anlattı.

Bu kapsamda, her iki tarafın lokomotif ve çalışanının sınırı geçmediğini vurgulayan Karaismailoğlu, İran’dan Türkiye’ye gelen vagonların dezenfekte edilip sevk için gara getirildiğini bildirdi.

Karaismailoğlu, demir yollarında milli ve internasyonal taşımacılığın bütün önlemler alınarak yapıldığına işaret ederek, şu detayları verdi:

“Kapıköy Sınır Garı’nda vagon dezenfekte sistemi devreye alındı. Böylece TCDD Taşımacılık AŞ, sınırlı biçimde geçişe açılan İran demiryolu sınır kapısında, 8 Nisan itibarıyla İran yönüne 1130 dolu vagonla 42 bin 645 ton yükü, insan teması olmaksızın teslim etti. İran’dan da ülkemize 529 vagon ile 20 bin 924 ton insan teması olmaksızın yük geliyor. İran yönü taşımalar için yaklaşık 329 bin ton yük nakliyat talebi bulunuyor.”

“Trenler Dezenfekte Kabinine Alınıyor”

Karaismailoğlu, ancak yük taşınmasına ve hiçbir şekilde insan temasına izin verilmemesine karşın, bütün yük trenlerine hem sefer öncesinde hem hemen sonra dezenfekte işlemi uygulandığını söyledi.

Kovid-19 tedbirleri kapsamında dezenfeksiyon işlemlerinin titizlikle yapıldığını, trenlerin vasıta dezenfekte sistemi bulunan kabinlere alınarak temizlendiğini aktaran Karaismailoğlu, “Trenlerimizde sadece yük taşıması yapılmasına rağmen biz tedbiri elden bırakmıyoruz. Titizlikle hem sefer öncesinde hem yüklerin yurda girişinde bununla birlikte seferlerin nihayetinde kabinlere alarak dezenfekte işlemlerini uyguluyoruz. İşimizi şansa bırakmıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

“BTK’de Taşınan Yük Miktarı 46 Bin Tonu Geçti”

BTK demiryolu hattında ise 23 Şubat itibarıyla sınır kapılarının kara ve demiryollarına kapatıldığını, 5 Mart’tan itibaren ise sınırlı olarak demiryolu hattı üstünden yük taşımasının başlatıldığını hatırlatan Karaismailoğlu, “Bu süreçte 566 vagonla 23 bin 500 ton yük geldi. Aynı hattan 579 vagonla 23 bin ton yük de ihraç edildi. Toplamda BTK demir yolu hattında, 5 Mart ondan sonra 46 bin 500 ton yük taşındı.” dedi.

İhraç eşyaların ağırlıklı olarak muhtelif inşaat malzemelerinden oluştuğunu ifade eden Karaismailoğlu, Kapıkule üzerinden Avrupa yönüne de günlük ortalama 7 bin 500 ton yük taşındığını bildirdi.

Bakan Karaismailoğlu, hususi demiryolu tren işletmecilerinin de yük taşımalarına tüm tedbirleri alarak devam ettiğini sözlerine ekledi.

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*