KARDEMİR Kuruluşunun 83.üncü Yıl Dönümünü Kutluyor

Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) Genel Müdürü Hüseyin Soykan, 10 Eylül 1939 tarihinde KARDEMİR’de üretilen ilk Türk demiriyle başlayan çelik üretiminin, bugün Türkiye’yi dünyanın 8’inci, Avrupa’nın ise 2’nci en büyük üreticisi konumuna taşıdığını bildirdi.

Soykan, temeli 3 Nisan 1937’de atılan şirketin kuruluş yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı mesajında, şu ifadeleri kullandı: Bugün, KARDEMİR’in kuruluşunun 83, özelleştirilmesinin ise 25. yıldönümü. 83 yıl öncesine gittiğinizde; kurtuluş savaşından çıkmış bir ulusun yokluk ve yoksulluk içinde ağır sanayi hamlesini başlattığını ve savaş meydanlarında kazandığı siyasi ve askeri zaferleri, ekonomik zaferlerle taçlandırmak üzere, Karabük Demir Çelik Fabrikaları gibi tesislerle iktisadi atılımlar için yola koyulduğunu görürsünüz. 25 yıl öncesine gittiğinizde ise, Cumhuriyetimizin en önemli eserlerinden biri olan bu fabrikaları, çalışan işçisinden sendikasına, esnafından tüccarına, sanayicisinden emeklisine kadar tüm Karabük halkının dünyada eşine az rastlanır bir sahiplenme duygusu ile bu esere sahip çıktığı, fabrikalarını yeniden ihya etmek için yeni bir heyecanla yola koyulduğu görülür. 3 Nisan 1937 tarihinde atılan temelden sonra 2,5 yıl gibi kısa bir sürede böylesi büyük bir entegre tesisin üretime başlaması, yine insanımızın çalışkanlığı, azim ve inancının sonucudur. 10 Eylül 1939 tarihinde Kardemir’de üretilen ilk Türk Demiri ile başlayan çelik üretimi bugün Türkiye’yi dünyanın 8’inci, Avrupa’nın ise 2’inci en büyük üreticisi konumuna taşımış, çelik sektörü Türkiye’nin en önemli ihracatçı sektörlerinden biri olmuştur.

Türkiye’nin bu gelişiminde hiç şüphesiz ki her bir Karabük’lünün emek ve alın teri vardır. Bu vesileyle, ulusal sanayileşme hamlemizin en önemli yapı taşı olarak KARDEMİR’in kurulmasının sağlayan Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, temelini atan dönemin başbakanı İsmet İnönü’yü, ülkemizin dört bir yanından gelerek Karabük Demir Çelik Fabrikalarının kurulmasına ve bugüne kadar yaşatılmasına emek ve alın terleriyle katkı veren herkesi minnet ve şükranlarımı sunuyorum.

Atalarından aldığı bayrağı daha ileriye taşımak için halen alın ve akıl teri döken tüm çalışanlarımızı da içtenlikle selamlıyorum.

Ülkemizin geleceğini şekillendiren, ideallerini ve hayallerini gerçekleştiren, endüstriyel atılımlarına öncülük ederek arkasına taktığı yeni katarlar ve yetiştirdiği idealist insanlarla sanayinin ülke geneline yayılmasını sağlayan, “Fabrikalar kuran fabrika” unvanı ile adını Türk sanayisine çelik harflerle yazdıran ve sadece hayat bulduğu Karabük’ün değil, ülkemizin kalkınmasında üstlendiği misyonla tüm Türkiye’nin gözbebeği olan KARDEMİR, bugün Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşlarından biri olmuştur. Özelleşme sonrası geride kalan çeyrek asırda 2 Milyar doların üzerinde yatırımın yapıldığı Kardemir’de, üretim kapasiteleri 500 bin tonlardan 2,5 Milyon tonlara taşınmış; ray, kangal, demiryolu tekeri gibi katma değeri yüksek ürünlerle ürün yelpazesi genişletilmiştir. KARDEMİR; raylı sistemler, otomotiv, savunma sanayii, makine imalat sektörü gibi sektörlere farklı çelik kaliteleri sunabilen, gerçekleştirdiği enerji yatırımları ile tükettiği elektrik enerjisinin büyük bir kısmını kendisi üretebilen, 150 Milyon $’ın üzerindeki çevre yatırımı ve milyonlarca liralık sosyal sorumluluk projesini hayata geçiren, tüm bu yatırımlarla dünden daha güçlü, dünden daha rekabetçi, paydaşları için dünden daha çok değer oluşturan bir şirket haline gelmiştir.

İlklerin fabrikası KARDEMİR, bugün ray ve demiryolu tekeri üreten Türkiye ve dünyanın sayılı üreticilerinden birisidir. Kalın kangal ve ağır profilde Türkiye’nin tek üreticisidir. 2019 yılında Karabük’e kazandırdığı AR-GE merkezi ve oluşturulan çalışma grupları ile ülkemizin milli hamlelerine daha çok katkı sunmaya çalışmakta, Cumhuriyetimizin 100 yıl hedefleriyle uyumlu bir şekilde başlattığı dijital dönüşüm projesi ile daha hızlı, daha esnek ve daha dijital bir üretim ve yönetim yapısına doğru yol almaktadır.

Kuracağımız 1.000.000 ton kapasiteli yeni bir yüksek fırın ve çelikhane bölgesindeki yeni konverter yatırımı ile birlikte üretim kapasitelerimiz tüm üretim proseslerinde 3,5 Milyon tona ulaşacaktır. Tüm Karabüklülerin ve paydaşlarımızın güven ve desteği ile sürdürülebilir başarıları kovalayan Kardemir’e alın ve akıl teriyle katkı veren ve Kardemir’in ülkenin en büyük sanayi kuruluşlarından biri haline getiren çalışanlarımızı, tüm yöneticilerimizi minnet ve şükranla anarken, aramızdan ayrılanları hayırla yad ediyor, hayatta olanlara sağlık ve uzun ömürler diliyorum. Koronavirüs salgını nedeniyle zor günler geçiren dünyamız ve ülkemizin bir an evvel sağlıklı günlere kavuşması temennisiyle, tüm Karabük’lüleri ve çalışanlarımızı selamlıyorum.

Karabük’ün ve Kardemir’in 83. kuruluş yıldönümü kutlu olsun.”

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*