Kayak öğrenmede oluşan kırıkların sebebi yüksek eğimli pistler

Kayak öğrenmede oluşan kırıkların sebebi yüksek eğimli pistler :Kayak öğrenme merakı bazen insanları sağlık açısından zor durumda bırakıyor. Özellikle kayak yaparken düşmeye bağlı oluşan kırıklar ve çıkıklar uzun süren tedaviyi gerektiriyor. Uzmanlar, kayak öğrenmek isteyenlerin macera içinde eğimi yüksek yerleri tercih ettiğine işaret ederek, “Kayakla durma, yavaşlama ve sağa sola dönme yöntemini öğrenemedikleri için korukla sonuçlanan kazalara neden olabiliyorlar. Kayak öğrenmek için düz pistler seçilmelidir” uyarısında bulundular.

Erciyes Kayak Merkezi her hafta sonu kayak yapmak isteyenlerle dolup taşıyor. Beraberinde kayak yapmak isteyenlerde üzücü kazalara neden oluyor. Kayak merkezinde hemen hemen her hafta 30-40 kişi kayak öğrenirken düşmeye bağlı yaralanıyorlar. Jandarma Arama Kurtarma timleri tarafından pistlerin aşağısına indirilen yaralılar hastaneye kaldırılıyor.

Kayak Merkezinde uzun zamandır kayak öğretmenliği yapan Veysel Değirmenci, bazı uyarılarda bulundu. Kayak yapmanın kolay ve 2-3 saatlik eğitimle öğrenebileceğini aktaran Değirmenci, ilk kez kayak yapacakların eğimi düşük ve düz pistlerde çalışma yapmasını istedi.

Veysel Değirmenci, 4 yaşından 85 yaşına kadar herkesin kayak öğrenebileceğini anlatarak, şu bilgileri verdi; “Kayak öğrenmek çok kolay ve kısa bir çaba ile bunu öğrenebilirler. Biliyorsunuz yüksek kesimde Erciyes’te temiz hava var. Doktorlarda temiz havayı öneriyor ve burada rahat bir gün geçirebiliyorlar. Beraberinde kısa bir eğitimle kayak öğrenebilirler. Eğitim sırasında kendilerine 2 saat içinde durma yavaşlama ve sağa sola dönme tekniklerini öğretiyoruz. Ailece öğrenenler var. Evli çiftler var, beraber kayak yapmayı öğreniyorlar. Kayak öğrenilirken arazi seçimlerini iyi yapılmalıdır. Düz arazide önce kayak öğrenmeleri gerekir. Çünkü insanlar yüksek noktaya çıkıyorlar, kayağı durdurma, yavaşlatmayı öğrenmeyi bilmedikleri için eğilimi yüksek yerden aşağı inerken de sıkıntı yaşıyorlar. Burada kurs veren merkezimiz var ve 2 saatte eğitim alıyorlar. Hiç kimse yukarı kayağı alıp uzun eğilimli yere çıkmasın. Kayak düz alanda, düz pistte öğrenilir. Kayak araçtan daha hızlı kayarak ilerleyen bir malzemeye sahip.”

Erciyes Kayak Merkezine ilginin arttığına da şahit olduklarını belirten Değirmenci, “Türkiye genelindeki kayak merkezlerine göre Erciyes daha güzel oldu. 10 yıl önce 5 yıl önce buraya gelen kayak tutkunların sayısı azdı. Ama burada yapılan son yatırımlarla birlikte ilgide arttı. Çünkü ciddi pistler oluştu mekanik tesisler var ve kayak öğrenmek isteyenlere imkanlar bile sunuluyor” diye konuştu.