Konya YHT Garında Çalışmalar Yeniden Başladı

Konya YHT Garı inşaatının Altındağ İnşaat’la yapılan ihalenin iptal edilmesinin ardından yeni ihaleyi alan Pasifik İnşaat, yaklaşık 15 gün önce çalışmaları başlattı. Yarım kalan inşaatın yaz aylarında bitirilmesi planlanıyor

İkinci 100 Günlük Eylem Planı kapsamında açıklanan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın projelerinden Konya’ya yapılan en önemli yatırımlar arasında olan Konya Yüksek Hızlı Tren Garı inşaatı kaldığı yerden devam etmeye başladı. Çalışmalara yaklaşık 15 önce başlanırken, görevi devralan ekibin ise hummalı çalışmaları objektiflerimize yansıdı.

5 ARALIK’TA YENİ SÖZLEŞME YAPILDI

İddialara göre TCDD, 2016 yılında YHT Garı işini, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 20’nci maddesine göre belli istekliler arasında ihale usulüyle 66.8 milyon liraya Altındağ İnşaat’a ihale etti. İnşaat için 15 ay süre açıklandı. Garın 2017 yılının Ekim ayında açılması planlanıyordu. Gelişen süreç içinde yetkililerden bir açıklama yapılmadan mevcut yüklenici firma ile ihale iptal edildi. Daha sonra 12 Kasım’da gerçekleşen olağanüstü haller için düşünülen “21/b pazarlık usulü”yle yeni ihale düzenlendi. Konya Buğday Pazarı YHT Garı’nın yaptırılması ikmal yapım işi, Pasifik İnşaat ile 5 Aralık 2019 tarihinde yeni sözleşme ile sağlandı. Bazı kaynaklardan alınan bilgiye göre yeni ihale rakamını ilkinin üzerinde rakamla 77.2 milyon lira olarak belirlendi. İhale sonuç ilanında işin 17 Haziran 2020’de tamamlanacağı açıklandı.

ESİN KARA, TBMM’YE TAŞIDI

2016 yılında ihalesi yapılan  ve 2017 yılı içinde bitmesi planlanan Konya YHT Garı inşaatının belirlenen zamandan uzun sürmesi, MHP Konya Milletvekili Esin Kara tarafından Haziran 2019 tarihinde TBMM gündemine taşınmıştı. MHP’li Kara, “Yapım ihalesi 2016 yılı Temmuz ayında gerçekleşen, sözleşme bedeli 68 milyon lira olan Konya YHT Garı’nın inşaatı, merkez Selçuklu ilçesi Eski Buğday Pazarı alanında devam etmektedir. Konta YHT Garı demiryolu trafiğinde önemli bir geçiş güzergahı olarak tasarlanan ayrıca Ankara, Eskişehir Yüksek Hızlı Tren hatları ile Konya-Karaman-Ulukışla-Yenice-Kayseri-Aksaray-Konya-Seydişehir-Antalya Hızlı Demiryolu hatlarının toplama ve dağıtım garı olması planlanan Konya için oldukça değer taşıyan bir yatırımdır” diye konuştu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na durumu soran Milletvekili Kara soru önergesinde şu soruları iletmişti; “1- Yapımına devam edilen Konya Yüksek Hızlı Tren Garı için öngörülen açılış tarihi ne zamandır?

2- Eski Buğday Pazarı mevkiine taşınacak olan YHT garı için merkeze ulaşım imkanlarının kısıtları ve garın ulaşımında yaşanabilecek sıkıntılar halkımızı endişelendirmektedir. Bu hususta yaşanan endişeleri giderebilmek adına Konya Büyükşehir Belediyesi ile yürütülen bir çalışma yapılmakta mıdır?”

BAKAN TURHAN: 2019 SONU BİTECEK

15 Ağustos 2019 tarihinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan tarafından verilen cevapta, “Konya YHT Garı’nın yıl sonuna kadar tamamlanması planlanmaktadır. Öte yandan Konya ilinde metro hattına ilişkin çalışmalar Bakanlığımız ve Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülmekte olup, Konya YHT Garı’nın şehir merkezine giden metro hattına entegrasyonu için inşaat faaliyetleri Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından sürdürülmektedir” denildi.

ÇEVRE ESNAFI BİTMESİNİ BEKLİYOR

Haziran 2020’de tamamlanması beklenen Konya YHT Garı inşaatında çalışmalar sürürken çevre esnafı da garın biran önce faaliyete geçmesini istediklerini belirttiler. Eski sanayi çevresindeki esnafların bir çoğu, yatırımı çok güzel ve büyük bularak Konya adına gurur duyduklarını dile getirdiler. Esnaflar, inşaatın uzun sürmesini istemediklerini ve işlerinin daha iyi olması için inşaatın bitirilmesi gerektiğini  belirttiler. Çevre esnafı, gar çevresinin yeni halinin tüm esnaflara da yeni soluk getireceğinin altını çizdiler.(Anadoludabugün)

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*