Koronavirüs Salgını BURULAŞ’ı Fena Etkiledi

Yeryüzünü açık hava hapishanesine çeviren koronavirüs salgını insan yaşamı kadar yerel yönetimleri toplu taşıma sistemlerini de etkiledi.

Dün Bursa Büyükşehir Belediyesi iştiraki BURULAŞ’ın Genel Müdürü

Mehmet Kürşat Çapar’ı aradık.

Çapar’a bir dokunduk bin ah işittik.

Nasıl gidiyor der demez, “gitmiyor” yanıtını aldık.

Gerçekten de yolcu sayılarında yüzde 90’a yakın düşüş söz konusu.

Çapar bu durumu şöyle izah etti:
 “Sistem durmuyor, yolcu yüzde 90’a yakın azaldı. Gelirimiz de bu oranda azaldı. Ama gider aynı. Tren çalışıyor, personel maaşları ödeniyor. Aylık 11 milyon lira civarında personel maaş giderimiz var. buna vergi, SGK primleri dahil değil. Aylık en çok 10 milyon lira civarında bir ciro öngörüyoruz.

Yolcu sayısının düşmesiyle birlikte ilk vakanın görüldüğü andan itibaren  T1 ve T3 tramvay hatlarında seferleri durdurduklarını, Yeniceabat kampüsü, Görükle Kampüsü gibi sadece öğrencilerin olduğu hatları kapattıklarını kaydeden çapar, diğer bazı hatlarda da sefer azalmasına gittiklerini aktardı. Ayrıca Bursaray’ın seferlerini de gece 21.30’dan itibaren kestiklerini ifade etti.

İstanbulda sefer azaltma göndermesi?

Bursa’da alınan tedbirleri ulusal basını da takdir ettiğini anlatan Genel Müdür Çapar şöyle devam etti.
“Biz şu an bile eski seferlerimizin yüzde 65ini devam ettiriyoruz. Bu oran geçen hafta yüzde 75 idi. Bursa’da bu kararımızla insanlara salgının bulaşmasına engelleyici bir katkıda bulunduk. İstanbul bunu beceremedi, seferleri yüzde 50ye düşürdü, dolayısıyla İstanbulda koronavirüs salgını aldı yürüdü.

“Mecalimiz kalmadı savaştan bile beter

Salgının şirket olarak kendilerini zor duruma düşürdüğüne dikkat çeken

BURULAŞ Genel Müdürü Çapar şunları da söyledi:

“Mecalimizi kalmadı. Halk Otobüsçüsü destek istiyor, adam boş gidiyor boş geliyor, Terminal’deki esnaf kira ödemem diyor. BURULAŞ’a felaket senaryosu yaz desen, savaş çıktı otobüs durdu dersin. Ama bu başka bir şey. Hem faaliyet devam ediyor hem yolcu yok. Şirket olarak biz de kısmi çalışmaya müracaat ettik. Personelin üçte biri kadar destek almaya çalışıyoruz.”

Tasarruf etmeye çalıştıklarını anlatan Genel Müdür Çapar sözlerine şunları da ekledi:

“Seferleri erken bitirip mazottan tasarruf yapmaya çalışıyoruz. Aylık giderimiz 64 milyon lira. Tasarrufla düşse düşse 54 milyon liraya düşer. Aylık 54 milyon lira gelir, 10 milyon liraya düştü. Felaket bir fark var arada. Cuma itibariyle otobüslerde yüzde 24, trenlerde yüzde 25 sefer kapatma vardı. Bu oranı yüzde 35lere çıkardık. 20 yaşlar kesilince yolcu iyice azaldı.

310 bin gencin kartı bloke durumda

Koronavirüs salgını nedeniyle 65 yaş üstü ve 20 yaş altı vatandaşlarımızın sokağa çıkması yasaklanınca bu durumdan en çok BURULAŞ etkilendi. BURULAŞ etkileyen kısım ise 20 yaş altı gençlerin toplu taşıma araçlarını kullanamıyor oluşu.

Genel Müdür Çapar Bursa’da 310 bin 20 yaş altı gencin Bukartının geçici olarak bloke edildiğini, dolayısıyla bunun da yolcu sayılarında yüzde 90’yara yaklaşan bir azalmaya neden olduğunu vurguladı.

Hafta içi, virüsün ilk görüldüğü 11 Mart sonrası öncesi günlük 831 bin 179 yolcu taşıyan BURULAŞ’ın bu rakamları virüs sonrası 271 bin 784’e, cumartesi günleri virüs öncesi 756 bin 275 kiştaşıyan şirketin yolcu sayısı 227 bin 5’e; virüs öncesi pazarları 508 bin 41 yolcu taşıyan BURULAŞ’ta bu rakam 125 bin 565’e geriledi.

Haftaiçi yolcu sayısındaki düşüş yüzde 86.85’e kadar indi. (İhsan Aydın/Olay)

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*