Koronavirüsün Ticaretteki Etkisine Demiryolu Çözümü

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Koronavirüs salgınının ekonomik etkilerine karşı alınan önlemlerle ilgili olarak açıklamalarda bulundu.

Bakan Pekcan, “Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı şu an 2 bin 500 ton kapasiteyle bütün ticaret dünyasının hizmetine açık. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızın da koordinasyonuyla günlük 6 bin tona çıkarabilecek kapasitedeyiz.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Koronavirüs salgınının ekonomik etkilerine karşı alınan önlemlerle ilgili olarak açıklamalarda bulundu.

Ticaret Bakanlığı olarak toplumsal ihtiyaçların karşılanması, tedarik zincirinin sağlanması amacıyla her türlü güvenlik önlemini alarak ticaretin akışını sağlamak için üstün bir gayret sarf ettiklerini dile getiren Pekcan, salgının olduğu bu dönemde dış ticarette demiryolunun önemine değinerek şunları söyledi:

“ Kapıkule’den bulunan bir tren, yılda 35 bin 800 vagon taşımaktadır. Bunu da en kısa zamanda 50 bin vagon kapasitesine çıkarabilecek durumdayız. Çerkezköy’den de demiryolu hattı vardı, günde bir kere çalışırdı. Bugün itibarıyla bunu da iki katına çıkardık, Bulgaristan’a gidecek yükler de bu hat üzerinden gidebilecek durumda. Gerekmesi halinde Karasu-Köstence hattında yeni bir feribot seferi koyma imkanımız var. Bu da 400 tır kapasitesine kadar ulaşabilecek durumda.” dedi.

“Bakü-Tiflis-Kars demiryolu şu an 2 bin 500 ton kapasiteyle bütün ticaret dünyasının hizmetine açık. Bunu 6 bin tona çıkarabiliriz.’’

Demiryollarında kapasite artırımının mümkün olduğunu söyleyen Bakan Pekcan, “Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı şu an 2 bin 500 ton kapasiteyle bütün ticaret dünyasının hizmetine açık. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızın da koordinasyonuyla günlük 6 bin tona çıkarabilecek kapasitedeyiz. Böyle bir talep olması halinde 6 bin tona çıkararak bu demiryolunu daha aktif kullanabileceğiz. Zaten bu dönemde demiryollarına da ağırlık vermemiz gerekiyor. İran ile sorunumuzu da Kapıköy tren yoluyla çözdük. Kapıköy’den bizim lokomotiflerimiz treni iterek götürüyor. İran sınırına girince de İran’daki lokomotifler treni çekiyor. Sistemi bu şekilde çalıştırıyoruz. Şu anda 80 vagon yaklaşık 160 tır yükü yapıyor. Hizmete hazır ve bugün itibariyle 120 vagona 240 tıra eşit kapasiteye çıkaracak durumdayız.” şeklinde konuştu.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*