Köylülerin İlkel Teleferikle Tehlikeli Yolculuğu

Köylülerin İlkel Teleferikle Tehlikeli Yolculuğu :Giresun’un Güce ilçesinin Tevekli Mahallesi’nde yaşayanlar Gelivera Deresi üzerinde hâla ilkel bir şekilde ulaşım sağlıyor. Köprü ve yolu olmayan mahalle sakinleri, çareyi Gelivera Deresi üzerinde teleferik yapmakta buldu.

İlkel bir şekilde kendi imkanları ile Gelivera Deresi üzerinde bir teleferik geliştiren köylüler, ulaşımlarını buradan sağlamaya çalışıyor. Sadece vatandaşlar değil okula giden ilköğretim çağındaki çocuklar da teleferikle tehlikeli bir yolculuğun ardından eğitim yapacakları okula ulaşabiliyor. Gelivera Deresi’nden karşıya geçmek için 10 metre yükseklikte 80 metre uzunluğundaki teleferiğin üzerine çıkarak okula gitmeye çalışan çocuklar tehlikeye meydan okuyor. Korkulukları dahi olmayan teleferik üzerinde yolculuğa çıkan öğrenciler, başka çarelerinin olmadığını söyledi. Büyükleri olmadığında karşıya geçmek için kullanılan ipleri kendileri çeken öğrenciler en fazla sel taşkınlarında korktuklarını bildirdi.

Mahalle sakinlerinden Metin Cebeci de, yıllardır köprü yaptırmak için uğraştıklarını belirterek şöyle konuştu: “Ama başaramadık. Çocuklarımız için bu durum çok tehlikeli. Her ne kadar Güce ilçesine bağlı olsak da öğrencilerimiz Espiye ilçesinde okumaktadır. Taşımalı araçla mahallemizin karşısına kadar gelen öğrencilerimiz buradan teleferikle mahalleye ulaşmak zorunda. Teleferikle ulaşım 5 dakika sürüyor. Eğer en yakın köprüden karşıya geçeyim diye yaya gitmeye kalksanız 7-8 kilometre yürümek zorunda kalıyorsunuz. Kışın kar yağdığı zaman teleferikle ulaşım sağlamamız imkansız. Bir köprü yapılması için başvurmadığımız makam, mevki kalmadı. Seçim zamanları söz veriliyor sonra unutuluyor.”

Yüklerini önce sırtında taşıyıp sonra teleferikle karşıya geçmek zorunda kaldığını ifade eden Gürsel Cebeci de, şunları söyledi: “Teleferiği sadece çocuklarımız, erkekler değil kadınlar da kullanmak zorunda. Teleferik bizim köyün kaderi haline geldi.Gözlerimiz yollarda kalıyor. Sabah akşam çocuklarımıza bir şeyler olur diye korku içinde yaşıyoruz.”

Mahalle Güce ilçesine bağlı olmasına rağmen bütün ilişkilerin Espiye ilçesiyle sağlandığına dikkat çeken İl Genel Meclisi Üyesi Mehmet Dursun da, “Burası Güce ilçesine bağlı bir mahallemizdir. Fakat okul, çağrı Pazar her şeyleri Espiye ilçesiyle ilişkilidir. Buranın bir köprü ihtiyacı olduğu kesindir. Güce ve Espiye ilçelerimizin siyasilerinin girişimleri sonucu bir köprü yapılması gerekir. Bizler üzerimize düşeni yapmaya hazırız” dedi.

YOL ÇİLESİ DOĞRUDUR

Belediye imkanlarıyla köprü yaptıramayacaklarını belirten Güce Belediye Başkanı Osman Karabatak da, sözlerini şöyle sürdürdü: “İlçemizin Tevekli Mahallesi sakinlerimizin yaşadığı yol çilesi doğrudur. Onlar kadar bizler de teleferiği kullanmak zorunda kalan çocuklar ve mahalle sakinlerinden endişe ediyoruz. Bu köprünün yapılması için bir takım girişimlerimiz oldu. Fakat belediye olarak bunun altından kalkamayacağımızı gördük. Biz belediye imkanlarımızla destek vermeye hazırız ama tek belediye olarak yapacak durumda değiliz.