Ordu Boztepe Teleferik Hattında Faciadan Dönülmüş

ordu boztepe teleferik faciadan donmus
ordu boztepe teleferik faciadan donmus

Ordu’nun seyir terası olan Boztepe’ye ulaşımı sağlayan teleferik kapalı. Neden kapalı olduğu konusunda kamuoyundaki merak üzerine Ordu Büyükşehir Belediyesi iştirakı ORBEL A.Ş.’den açıklama geldi. Teleferik halatlarındaki manyetik gücün sınır değerlerine yaklaştığını duyuran ORBEL’den yapılan yazılı açıklama şöyle;

2011 yılında faaliyete geçen Teleferik Tesisimizin rutin bakım ve kontrolleri, bu güne kadar imalatçı firma olan Leitner Ltd. Şti’ nin hazırlamış olduğu Manuel Bakım Kılavuzu doğrultusunda teknik ekibimiz tarafından yapılmaktadır.

Tesisimizin ağır bakımları ise (20.000/40.000/50.000 saat) Leitner Ltd. Şti.’ nin yurt içi ve yurt dışı yetkili teknik personelleri tarafından yapılmaktadır.

Leitner Ltd. Şti. tarafından Mart-Nisan 2020’ de yapılması planlanan 40.000 İşletim Saati Bakımı (halat kısaltma, hat revizyonu, vibrasyon analizi, tahribatsız muayeneler, alt ve üst istasyon çark astarı değişimi, elektrik hizmeti ve bakımı), Dünya genelinde yaşanan Pandemi nedeniyle yurt dışından gelecek teknik personellerin seyahat yasağından dolayı Ekim-Kasım 2020’ de yapılmıştır.

Kasım 2020’ de tamamlanan ağır bakım 30 ay garanti kapsamında olmasına rağmen ve NDT (halat içi kırıklar için röntgen) halat muayenesinin de 3 yılda bir yani 2024 yılında yapılması gerekirken, teknik ekibimizin öngörüsü doğrultusunda Haziran 2021 de kontrol amaçlı tekrar yapılmıştır. Yapılan muayene sonucunda halatın; Nisan 2020’ de yapılan muayene değerleriyle 40.000 ağır bakım sonrası değerleri karşılaştırıldığında; manyetik alan kaybının %5,88 olduğu (max %6) ve halattaki kırık sayısının üst sınır değerlere yaklaştığı tespit edilmiştir. Bunun üzerine Leitner Ltd. Şti.’ ne yazılı olarak bilgi verilerek durum hakkında görüş istenmiştir.

Leitner Ltd. Şti. ile yapılan görüşmeler neticesinde, tesisin kapatılarak halat değişiminin yapılması gerektiği yazılı olarak tarafımıza bildirmiştir.

Ayrıca, teknik ekibimizin yurtiçi ve yurtdışından konunun uzmanlarıyla yaptığı görüşmeler neticesinde; biniş sayılarının azaltılarak ve tesis hızının yarıya düşürülerek çalıştırılabileceği önerilmiştir. Ancak teknik ekibimizin yapmış olduğu değerlendirme sonucunda; tesisin çalıştırılmasının güvenlik riski oluşturacağı ve tüm sorumluluğun üretici Leitner Ltd. Şti.’ de kalması ve yetkili servis anlaşmasının devam ettirilmesini sağlamak amacıyla tesisin işletmecilik faaliyetlerinin durdurulması kanaatine varılmıştır.

Özetle; halatta yaşanan söz konusu manyetik alan kaybı, tesisimizde çalışan yetkin personelin dikkati ve özeni ile ortaya çıkarılmış ve oluşması muhtemel bir riskin önüne geçilmiştir. Dünyada yaşanan pandemi ve teleferik halatının özel bir üretim sürecinin olması nedeniyle işletmecilik faaliyetlerinin başlamasının 20 hafta sürmesi öngörülmektedir.

Tüm bu süreçler neticesinde; Teleferik Tesisi yetkili firma tarafından bakıma alınmış olup, teknik ve hukuki tüm süreçler titizlikle takip edilmektedir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*