Ordu Teleferik kararını bekliyor

Danıştay’ın teleferikle ilgili Ordu İdare Mahkemesi’nin verdiği kararı bozmasının ardından Ordu Belediyesi’de Samsun Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından alınacak yeni kararı beklemeye başladı.
-9 HAZİRAN’DA RESMİ AÇILIŞI YAPILMIŞTI-
CHP’li Ordu Belediyesi tarafından tartışmalı bir şekilde yapımı tamamlanan 9 Haziran 2012 tarihinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katılımıyla resmi açılışı yapılan Boztepe teleferiği Danıştay’ın İdare Mahkemesi’nin kararını bozmasıyla yeniden zora girdi.
-DAHA ÖNCEDE DURDURULDU-
Geçen yaz döneminde temeli atılan sahil ile kentin simgesi olan 513 metre yükseklikteki Boztepe’ye ulaşımı kolaylaştırmak için yapılan Teleferik, Düz Mahalle’de Ordu’nun ilk camilerinden olan ve tarihi özelliği bulunan Yalı Cami’nin silüetini bozduğu gerekçesiyle Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Samsun Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından durduruldu.
-DANIŞTAY’A TEMYİZ-
Karara itiraz eden Ordu Belediyesi İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkeme heyeti tarafından tayin edilen bilirkişi heyetinin ‘Teleferik 2. ayağının Yalı Cami silüetine bir sakıncası yoktur’ şeklinde rapor sunması üzerine İdare Mahkemesi Samsun Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun kararına ilişkin ‘Yürütmeyi Durdurma’ kararı verdi. Samsun Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Ordu İdare Mahkemesi’nin verdiği kararın bozulması için Danıştay’a temyiz talebinde bulundu.
Mahkeme kararı doğrultusunda çalışmalar kaldığı yerden devam ederek proje tamamlandı. 9 Haziran 2012 tarihinde Ordu’ya gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katılımıyla teleferiğin resmi açılışı yapıldı.
-TAŞINAN YOLCU 1 MİLYONU GEÇTİ-
CHP’li Ordu Belediye Başkanı Seyit Torun, Temmuz 2011′de yolcu taşımaya başlayan teleferiğin şuana kadar 1 milyon 10 bin kişi taşıdığını belirterek Danıştay kararının yanlı olduğunu iddia etti.
Başkan Torun, Danıştay’ın Ordu İdare Mahkemesi’nin teleferikle ilgili vermiş olduğu kararı bozduğunu belirterk, “Gerçekten çok üzülüyorum, 1 milyonun üzerinde insanımız bunu kullanmış. Ordu turizmine katkıları ortada. Ordu’da gelen konuklarımızın konaklama süresi uzadı, gelen turist sayısı arttı. Bu saatten sonra bunu başka şekilde değerlendirmek son derece üzücü. Nasıl bir uygulama olacak bilmiyoruz. Sonuçta bizim elimizde bilirkişi raporları var. Danıştay’ın kararını yanlı buluyorum. İdare mahkememiz bunu delillendirerek göndermişti. Olay tamamen sabit. Kesinlikle yanlı bir karar olduğunu düşünüyorum” dedi.
Başkan Seyit Torun, Samsun Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun Danıştay kararına göre alacağı kararı bekleyeceklerini, bu karar doğrultusunda da hukuksal mücadeleyi sürdüreceklerini sözlerine ekledi.

Kaynak : www.orduflash.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*