Palandöken ve Konaklı Kayak Merkezlerine 8.5 Milyon Liralık Bakım

Palandöken ve Konaklı Kayak Merkezlerine 8.5 Milyon Liralık Bakım :Palandöken ve Konaklı kayak merkezlerine 8.5 milyon lira harcanarak bakım yapıldı.

Dünyanın önemli kayak merkezleri arasında yer alan Palandöken ve Konaklı’da sezon öncesi 8.5 milyon lira harcama ile pistlerin iyileştirilmesi, su tutmayan göletin sızıntısını önleme ve iki yıldır riskli olduğu için çalıştırılmayan gondolun bakım ve onarımı ile suni kar yapma sistemi elden geçirildi.

2011’de Dünya Üniversiteler Kış Oyunlarına ev sahipliği yapan Palandöken ve Konaklı Kayak Merkezi’ne kar yağması nedeniyle çalışmaların tamamlanması için hız verildi. Aynı anda 100 bin kişinin en uzunu 13 kilometre olmak üzere 45 ayrı pistte kayak yapabildiği Palandöken ile Konaklı’da slalom ve büyük slalom yarışları için iki uluslararası tescilli kayak pisti bulunuyor. Yaz mevsiminde şantiyeye dönen Palandöken ve Konaklı Kayak Tesisleri Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, kayak merkezlerinin dört bir yanını kameralarla donattı. Palandöken’de saatte 1500 yolcu taşıma kapasiteli 2 bin 900 metre uzunluğunda ve her biri 4 kişilik 140 kabini bulunan gondol lift bakım, onarım ve yedek parçalarak eklenerek adeta yenilendi. Uluslararası bir firmaya ihale edilen bakım ve onarımda kış öncesi son kontroller yapılıyor. Palandöken’ Dağına Kış Oyunları öncesinde yaptırılan ancak, 4 yıldan bu yana su kaçırdığı için kullanılmayan 150 bin metreküplük göletin zemini yenilendi. Yaklaşık 2 milyon TL’ye mal olan Palandöken’deki büyük gölet sayesinde kar yağışının olmadığı mevsimlerde suni kar yağdırılacak. Onarım çalışmaları sırasında Palandöken’deki pistleri genişletildi ve uzunluğu artırıldı. Pistlere güvenlik amaçlı olarak kameralar yerleştirildi, uyarı levhaları kondu. Pistlerin düzeltilmesi ve karların ezilmesi için alınan ancak hiç çalıştırılamayan 8 kar üstü aracının tamiri yapılarak hizmete hazır hale getirildi. Ayrıca Konaklı’daki B lifti bu yıl ilk kez kayak severlerin hizmetine açıldı.

“PALANDÖKEN DÜNYANIN EN GÜVENLİ KAYAK MERKEZİ ”

Önümüzdeki kayak sezonunda Erzurum’a gelecek olan yerli ve yabancı turistlere daha iyi bir hizmet verebilmek için yazın Palandöken ve Konaklı kayak merkezine 8.5 milyon lira harcadıklarını vurgulayan Palandöken ve Konaklı Kayak Merkezleri İşletme Dairesi Başkanı Kemalettin Işık yapılan çalışmalar hakkında şunları söyledi:

“Haziran ayında başlattığımız çalışmalarla Palandöken ve Konaklı’yı dünyanın en güvenli kayak merkezleri haline getirdik. 18 yıl nerede ise hiçbir bakım ve onarımı yapılmayan gondol lifti tamamen yeniledik. Yani Gondol lifti değiştirdik desek daha doğru olur. Bunun yanı sıra 2011 kış oyunları için yapılan gölet su tutmuyordu. Göletin izolasyonu yapıldı. Altındaki suyu drenaj yaparak gövdenin dışına attık. Bu sene suni kar göleti ilk kez su tutacak. Güvenlik için dağı kameralarla döşedik. Pistler genişletildi. Kar sularından artık pistler bozulmayacak, drenajları yapıldı. Çok güzel pistlere kayak severleri bekliyoruz. 2011 kış oyunlarında Konaklı Kayak Merkezi’nde yapılan B lifti vardı. Kamuoyunda ‘devletin parası çöpe atıldı, dağın bir tarafı çalışmıyor, kullanılmıyor, pisti bile yok’ deniliyordu. Biz onun bakımını da yaptık. Bu sezon inşallah B lifti hizmete açılacak. Suni kar yapma makineleri elden geçirildi. Palandöken ve Konaklı’da yok yok. Kışın Palandöken veya Konaklı’ya gelmeyen kayak sever ‘ben kayak yaptım’ demesin. Her sezon otellerdeki yüzde 90’ı bulan doluluk oranının bu yıl yüzde 100 olmasını bekliyoruz.”