Palandökende pistlerin güvenliği için suni çığ düşürüyorlar

Palandökende pistlerin güvenliği için suni çığ düşürüyorlar :Palandöken Kayak Merkezi’ndeki çığ etüt komisyonu tarafından, pistlerde her gün suni çığ düşürme, kar tabakası analizleri ve kontrolleri titizlikle yapılıyor

Palandöken Kayak Merkezi’ndeki çığ etüt komisyonu tarafından, kayakçıların güvenliği için pistlerde her gün kar tabakası analizlerinin yanı sıra suni çığ düşürülerek tedbirler alınıyor.

Dünyanın önemli kayak merkezleri arasında yer alan Palandöken’de, aralarında jeoloji mühendisi, Palandöken Jandarma Karakol Komutanı, AFAD’dan 3 arama kurtarma teknisyeni, özelleştirme idaresinden, Erzurum Büyükşehir Belediyesi ve otellerden temsilcilerin katılımıyla oluşturulan ekip, pistlerin güvenliği için çalışma yapıyor.

Saat 03.00’te çalışmaların başladığı Palandöken’de, jeoloji mühendisi başkanlığında ekip tarafından kar tabakası analizleri yapılarak, çığ tehlikesi olduğunda suni çığ düşürülüyor.

Çığ tehlikesi bulunan 8 noktada kurulan gazex tesislerinde, oksijen ve propan gazından oluşan patlayıcı, bujilerle ateşlenerek suni çığ oluşturuluyor.

Toplam 12 pistin bulunduğu kayak merkezinde, 8 kayak sürekli açık olarak hizmet veriyor. Tedbirlerin alındığı Palandöken Kayak Merkezi’nde komisyon, rüzgar, yoğun kar yağışı olduğu zaman pistlerin açılıp, açılmayacağına, kar seviyesi düşük olan pistlerde suni karlama yapılacağına dair karar alıyor.

Kayak Güvenliği ve Çığ Etüt Komisyonu Başkanı Jeoloji Mühendisi Erdem Aydoğan, gazetecilere yaptığı açıklamada, komisyonun arama kurtarma teknisyeni, neolog görevlisi, rasat görevlisi ve pist görevlisi olmak üzere 8 kişiden oluştuğunu belirtti.

Pistlerdeki çığ patikalarını kontrol ederek, herhangi bir çığ durumunda önceden suni patlatmalarla o bölgeyi harekete geçirip, kayakçıların güvenliğini sağladıklarını anlatan Aydoğan, “Kar tabakalarının profilini alarak, katmanlardan oluşan kar kütlesinin hangisinin zayıf olduğunu tespit edip, ona göre müdahale ediyoruz” dedi.

Erzurum Vali Yardımcısı Ömer Hilmi Yamlı da komisyon tarafından pistlerin ayrı ayrı durumlarının değerlendirildiğini, ilk etapta çığ tehlikesinin olup olmadığı, güvenlik tedbirlerinin alınıp alınmadığı, en sonunda da pistin kaymaya elverişli olup olmadığının değerlendirildiğini söyledi.

Hazırlanan rapora göre, kayak pistlerinin ayrı ayrı karara bağlandığını belirten Yamlı, “Güvenlik anlamında sıkıntılı gördüğümüz pistleri saat 07.00 ile 09.00 arasında tamamlatabiliyorsak o eksiklikleri tamamlatıyoruz. Tamamlatamıyorsak pisti o gün kayağa kapatıyoruz. Gün içerisinde fırtına ya da yoğun kar yağışı olursa komisyonumuz tekrar değerlendirme yapıp, kapatılıp kapatılmayacağına karar veriyor. Her sabah saat 07.00’de bu komisyon toplanıyor. En geç 08.15’te otellere ve özelleştirme idaresine raporlar sunuluyor” diye konuştu.

– Üniversite öğrencisinin kar perdesine çarparak ölmesi

Yamlı, pistlerin 16.00’da kapatıldığını ve 18.00’den sonra ise tamamen kullanıma kapattıklarını belirtti.

Bir gazetecinin, üniversite öğrencisinin kar perdesine çarparak öldüğünü belirterek, gece güvenlik önlemi alınıp, alınmadığı yönündeki sorusunu Yamlı, şöyle yanıtladı:

“Akşamları pistlere çıkmaya izin vermiyoruz, bundan sonra da vermeyeceğiz. Gezmek için çıkanlar oluyor. Elinde kayağı olmadığı için kayak için çıkmadığını görüyorsunuz. Fotoğraf çektirmek için çıkıyorlar. Kaybettiğimiz vatandaşımıza biz de çok üzüldük. Gerekli tedbirler alınmıştı ancak kapalı bir pistte saat 23.00’te minderi söküp, üzerinde kayak yaparken üç, dört, beş tane olumsuzluklar böyle birleşince, istemediğimiz hadise meydana geldi. Saat 22.00’den sonra normal gezinti için bile artık çıkmaya izin vermiyoruz.”

Vatandaşların ve turistlerin gönül rahatlığıyla kayak yapabileceğini ifade eden Yamlı, “Erzurum’daki kayak merkezleri belki de dünyadaki, Türkiye’deki en güvenli yerlerden biri. Bunu hem burada tedbirler alan kişiler olarak hem de burada ailesiyle kayak yapan insanlar olarak söylüyoruz. Güvenlik noktasında hiçbir zafiyetin olmasına müsaade edilmeyecektir” dedi.