Probiyotik Nedir? Ne İşe Yarar

Probiyotik Nedir
Probiyotik Nedir

Probiyotik nedir?
Probiyotik nedir? Probiyotiklerin faydaları,yan etkileri sorularına cevaplar.

Probiyotikler insanlarda çeşitli organların mikrobiyotasını oluşturan bakterilerdir.

Bağırsak mikrobiyotasının dengesi etkilendiğinde probiyotiklerin kullanılması oldukça önemlidir. Probiyotikler, insan vücudunun savunma mekanizmasını aşarak bağırsağa ulaşabilmelidir. Burada bağırsak duvarına bağlanırlar, zararlı mikroorganizmalarla savaşarak mikrobiyota dengesinin geri kazanılmasına yardımcı olurlar.

Floradaki dengenin bozulması durumunda iltihaplı bağırsak hastalıkları, otoimmün hastalıklar, bağırsak kanseri, diyabet, alerjiler ve obezite gibi hastalıklar gelişebilir. Probiyotiklerin faydaları bilimsel araştırmalar ile kanıtlanmıştır. Bu dost bakteriler, gastrointestinal hastalıkların tedavisinde, bağışıklık sisteminin güçlenmesinde, alerji gelişiminin önlenmesinde, kadınlarda vajinal ve idrar yolu enfeksiyonlarının tedavisine yardımcı olurlar.

Probiyotik ne işe yarar?

Probiyotik ne işe yarar? Yapılan bilimsel araştırmalar, bağırsaklarımızda yaşayan bakteriler olduğunu ve bu mikrofloranın (bağırsaktaki bakteri topluluğu) bizi hastalıklardan korumaya ve hastalıkların gelişmesini önlemeye yardımcı olduğunu gösteriyor. İşte probiyotik bağırsaklarda bulunan yararlı bakterilerin, aslında bakteri dengesinin korunmasında rol oynuyorlar. Bu konuda yapılan birçok araştırma, probiyotiklerin genel olarak bağırsak sağlığı üzerinde olumlu etkilere sahip olduğunu; sindirim sistemini düzenlemeye ve bağışıklık sistemini desteklemeye de yardımcı olduğunu gösteriyor.

Probiyotik sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olurlar. Sindirim sistemimizin sağlıklı bir şekilde işlevlerini yerine getirebilmesinde, bağırsaklarımızdaki bakteri dengesinin rolü olduğunu söylemiştik. İşte bu dost bakteriler, dengeyi korumaya yardımcı olarak; sindirim sistemi sağlığını olumlu yönde etkilerler.

Probiyotik faydaları

  • Bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olurlar. Bağışıklık sistemimizin bizi mikroorganizmalara karşı koruduğunu ve düzenli çalışmamasının da çeşitli reaksiyonlara, hastalıklara neden olduğunu biliyoruz. İşte dost bakteri probiyotikler, bağışıklık sistemini destekleyerek vücudumuzdaki dengenin korunmasına ve bu problemlerin önüne geçmeye yardımcı olurlar.
  • Çeşitli nedenlere bağlı olarak kaybedilen yararlı bakterilerin geri kazanılmasına ve bazı olumsuzluklara neden olabilecek zararlı bakterilerin azalmasına yardımcı olurlar.
  • Bağırsak sağlığını destekleyici etkiye sahiptirler. Sindirim süreci sırasında bağırsağa geçen yiyeceklerin, bağırsaklardan atılmasına yardımcı olarak sindirim sistemini desteklemeye yardımcı olurlar.
    Bazı probiyotik türlerinin, ruh sağlığı üzerinde de olumlu etkilere sahip olduğu düşünülmektedir. Özellikle son yıllarda yapılan araştırmalar, mutluluk hormonu olarak bilinen serotoninin yüzde 95’inin bağırsaklarda salgılandığı bilgisini ortaya koydu. Bu da aslında bağırsak sağlığının, zihin sağlığıyla birebir ilişki içinde olabileceğini gösterdi.
  • Vücudumuz için yararlı olan canlı dost bakterilerdir. Önemli olan, bu dost bakterilerin bağırsağa canlı ulaşmasının sağlanmasıdır. Günümüzde, bunu sağlayan kaplama teknolojisine sahip ürünler bulunmaktadır. Aksi durumda besinler ya da gıda takviyesi yoluyla alınan bu dost bakteriler mide asidi ile karşılaşınca, canlılıklarını sürdürememe riskiyle karşı karşıya kalmaktadır. Yani, ne kadar canlı dost bakteri bağırsağımıza ulaşırsa sindirim ve bağışıklık sistemi o kadar desteklenmiş olur.

Bağırsak florasına Zarar Veren Etkenler

  • Sezaryen Anne karnındaki bebeğin sindirim kanalında bakteri yoktur, floranın oluşumunda doğum ve beslenme şekli önemli rol oynar. Normal vajinal doğum ve anne sütüyle beslenme floranın hızla oluşmasını sağlar. Sezaryen doğumda bağırsak florası geç oluştuğundan bebekler hastalıklara daha yatkındırlar.
  • Kimyasallar Hayvancılıkta, balıkçılıkta, ziraatte kullanılan kimyasal maddeler, yiyecek ve içecekler nedeniyle sindirim sistemimiz yeni ajanlarla tanışmak zorunda kalmıştır.
  • Yaşlılık Bağırsak florasında zararlı bakteriler artarken, dost bakteriler azalmaktadır.
  • Menopoz Zararlı bakterilerde artış görülür.
  • Stres Aşırı fiziksel ve psikolojik stres florayı etkileyebilir.
  • Farmakolojik ajanla Antibiyotik tedavisi enfeksiyona neden olan zararlı bakterileri öldürdüğünde faydalı bakteriler de yok edilir. Antibiyotikler ve üst gastrointestinal sistemde pH’ı değiştiren mide ilaçları floradaki dengeyi bozabilmektedir

Probiyotiklerin yan etkileri

  • Sindirim sorunlarına neden olabilir Bakteri bazlı takviyeler gaz ve şişkinliğe neden olabilir; maya bazlı probiyotik kullananlar kabızlık ve su kaybı yaşayabilirler. Yan etki olasılığını azaltmak için düşük dozla başlayın ve yavaş yavaş yükseltin. Gaz, şişkinlik veya diğer yan etkiler birkaç haftadan daha uzun sürerse probiyotik almayı bırakın ve doktora danışın.
  • Aminler baş ağrısına neden olabilir Probiyotik bakımından zengin fermente gıdalar doğal olarak amin içerir. Eğer bu tür yiyecekler sizde baş ağrısına neden oluyorsa, bunun yerine probiyotik takviyelerini tercih edebilirsiniz.
  • Histamin seviyelerini artırabilir Bazı probiyotikler sindirim sistemi içinde histamin üretebilir. Histamin intoleransı olanlar dikkatli olmalıdır.
  • Alerjik tepkimelere neden olabilir Süt, yumurta veya soya gibi probiyotik gıdalar bazı kişilerde reaksiyonlara neden olabilecek alerjenler, laktoz veya prebiyotik lifler içerebilir.
  • Enfeksiyon oluşabilir Nadir durumlarda probiyotiklerde bulunan bakteri veya mayalar kan dolaşımına girebilir ve duyarlı kişilerde enfeksiyonlara neden olabilir. Bağışıklık sistemi zayıflamış, ameliyat geçirmiş, uzun süre hastanede yatan kişilerde veya çok hasta bebeklerde ciddi komplikasyonlar oluşabilir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*