Samsun Sivas Demiryolu Bu Ay İçinde Yük Taşımacılığına Açılacak

İyileştirme projesi kapsamında beş yıl önce ulaşıma kapatılan Cumhuriyet Türkiye’sinin ilk demiryolu olan Samsun-Sivas/Kalın demiryolu eğer yeni bir aksilik olmazsa nihayet ulaşıma açılacak.

Samsun Haber Tv’de yer alan habere göre bu ayın 15’inde bir yük treni ile deneme sürüşleri başlayacak. Deneme sürüşlerinin olumlu sonuç vermesi halinde Nisan 27’de düzenli yük taşımacılığına geçilecek.

Yolcu taşımasının ne zaman başlayacağı konusunda henüz bir açıklama ve bilgi yok.

NE OLMUŞTU?

Cumhuriyetin ilk demiryolu projesi olan Samsun-Sivas/Kalın hattı inşasına 1924’de başlanılmış ve hat o günün imkânsızlıklarına rağmen yedi buçuk yıl gibi bir zamanda tamamlanmıştı. 2015 yılında AB’den alınan 230 milyon avroluk hiçe ile başlanan iyileştirme projesinin açılışı sürekli ertelenerek bugünlere gelindi. İlk ray sökümü başladığında demiryolunun 2017 Aralık’ında deneme sürüşlerine, 2018 Aralık’ında ise tarifeli seferlere açılacağı söylenmişti.

PAHALIYA PATLADI

Projenin gecikmesi Türkiye’ye pahalıya mal oldu. İçerideki kayıplardan ayrı olarak Avrupa Birliği taahhüt ettiği 230 milyon avronun 72 milyonuna el koydu. Bu rakam bugünün TL/avro paritesiyle yaklaşık 525 milyon TL’ye denk geliyor.

ASIL BÜYÜK SORUN DURUYOR

Samsun-Sivas/Kalın demiryolunun gecikmesinden ayrı olarak çok daha büyük bir sorunu da TCDD “hemzemin geçit yönetmeliğinin” 9’uncu maddesine uyulmamasından kaynaklanıyor. Bu yönetmeliğe göre “günlük taşıt momenti 30.000’i geçen hatlarda hemzemin geçit yapılmayacağını, ya alt ya da üst geçit yapılması gerektiğini belirtmesine Samsun İlkadım İlçesi Kılıçdede mahallesinde hemzemin geçit yer alıyor. Karayolu trafiğinin günlük 70.000 araç civarında olduğu bu yolda trafiğin her tren geçişinde sık sık kesilmesinin çok ciddi şehir içi tıkanıklıklara yol açacağı bildiriliyor.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*