Sapanca Teleferik Projesine Direnen Halka Tehdit

Sapanca Teleferik Projesine Direnen Halka Tehdit ‘Kafanıza Sıkarız’; Sapanca’nın Kırkpınar Mahallesi’nde teleferik projesinde ağaç kesimlerine karşı direnen halka güvenlik görevlileri “kafanıza sıkarız” tehdidinde bulundu.

Sapanca‘nın Kırkpınar Mahallesi yakınında yapılması istenen teleferik projesinde ağaçlar yeniden eksilmeye başlandı. İki buçuk aydır çadırlı nöbet direnişi gerçekleştiren mahalle halkı ağaç kesimini durdurmak amacıyla alana gitti.

Çam ağaçlarının kesimi güvenlik kuvvetlerinin desteği ile sürerken, şirketin güvenlik görevlisinin vatandaşa “kafanıza sıkarım” demesi tepkilere yol açtı. Hakkında suç duyurusunda bulunulan görevli gözaltına alındı.

Kesimin ardından mahalle halkı Sapanca Belediye Başkanı’nın makamına giderek kesimin durdurulması ve projenin iptal edilmesini istedi. Bunun üzerine Sapanca Belediye Başkanı ilk kez nöbet alanını ziyaret etti ve Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı ile görüşeceği sözünü verdi.

Çadır alanına müdahale

Kırkpınarlıların kurdukları nöbet çadırı geçtiğimiz hafta sabahın erken saatlerinde güvenlik güçlerince yerinden sökülmüş ve halk darp edilmişti. Kırkpınarlılar bunun üzerine olayı protesto etmiş, yolları kesmiş ve çadırlarını başka bir alanda yeniden kurmuşlardı.

sapanca teleferik projesine direnen halka tehdit
sapanca teleferik projesine direnen halka tehdit

3 bin ağaç kesilmesi planlıyor

Teleferik Projesi Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin yap-işlet-devret modeliyle ihaleye açıldı. İhaleye tek şirket katıldı. Bursa Teleferik AŞ-Teleferik Holding AŞ Ortaklığı isimli şirketle 10 Eylül 2018’de 25 yıl süreli gelir paylaşımı sözleşmesi yapıldı. Proje ile ilgili bugüne kadar dört dava açıldı.

Kırkpınarlılar teleferik yapılması planlanan alanın 1945 yılında dedeleri tarafından satın alınarak köyün merası olarak kullanılmak üzere köy tüzel kişiliğine şartlı olarak bağışlandığını bağış sözleşmesinde bu alanda hiçbir ticari faaliyet yapılamayacağı hükmünün olduğunu belirtiyor. Mahalledeki mücadeleye Kırkpınar Çevre ve Doğa Sporları Klübü, TMMOB Sakarya Şubeleri ve Sakarya sivil toplum örgütleri destek veriyor.

Ekoloji Birliği: Sapanca Gölü’nün ekolojik dengesi bozulacak

Bölgedeki teleferik projesini ve halka karşı müdahaleleri eleştiren Ekoloji Birliği “Aynı zamanda afet toplanma yeri olan alan, hali hazırda halkın nefes aldığı, çocuklarının oynadığı, bölge halkı için kutsal nitelikte bir alan. Proje, 3 bin ağacın kesilmesine ve bölgenin rant alanı haline gelmesine yol açacak. Bu proje ile birlikte ilerde oteller, restoranlar, bungalovlar yapılarak yeşil alanlar ve ormanlık alanlar yok edilecek ve Sapanca Gölü’nün ekolojik dengesi bozulacak. Ağaçların kesilmesiyle mahalle erozyona ve sel baskınlarına açık hale gelecek” açıklamasında bulundu. (Yeşilgazete)

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*