Sekmen, Hedefimiz Erzurum’u, Sporda Davos Yapmak

Sekmen, Hedefimiz Erzurum’u, Sporda Davos Yapmak :Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Erzurum’u sporun Davos’u yapmayı hedeflediğini söyledi.

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Erzurum’u sporun Davos’u yapmayı hedeflediğini söyledi. Başkan Sekmen, Palandöken Kayak Merkezi’ndeki Kafe 25’te düzenlediği basın toplantısında, Avrupa Olimpiyat Komiteleri Birliği (EOC) 44. Olağan Genel Kurulu’nda resmen imzalanan Avrupa Gençlik Kış Olimpiyatları (EYOWF) 2017 ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. AK Parti Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu, Vali Yardımcısı Ayhan Terzi, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Eyüp Tavlaşoğlu, Türkiye Buz Pateni Federasyonu Başkanı Dr. Dilek Okuyucu, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ali Rıza Kiremitci, Erzurum Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Mevlüt Vural, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları Ünsal Kıraç ve Zafer Aynalı, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Fuat Taşkesenligil ile diğer yetkililerin katıldığı toplantıda Başkan Sekmen EYOWF 2017’nin Avrupa Spor Tarihi’ndeki öneminden bahsetti. Başkan Sekmen, “Çek Cumhuriyeti’nin Başkenti Prag’da EYOWF 2017’nin bayrağı bize teslim edildi. Biz şehir adına bayrağı teslim aldık. Şehrimize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum” dedi. EYOWF 2017’nin Türkiye ve Erzurum’un tanıtımı açısından son derece önemli olduğunu ifade eden Başkan Sekmen, şunları kaydetti: “EYOWF 2017 ülkemiz ve şehrimizin tanıtımına bir fırsat sağlayacak. Böylesine Avrupa düzeyinde bir organizasyona ev sahipliği yapmak bizleri gururlandırıyor. Olimpiyat ruhunu bütün katmanlarında taşıyan Erzurum bildiğiniz gibi 2011 yılında 25. Dünya Üniversitelerarası Kış Olimpiyatları’na ev sahipliği yapmıştı. Burada güzel bir deneyim ve tecrübe elde ettik. EYOWF 2019’dan 2017’ye alınırken Hükümetimiz gerekli finansal desteğin sağlanacağı yönünde Avrupa’ya taahhütte bulundu. Bundan dolayı da ayrıca Başbakanımıza, Bakanlarımıza ve Milletvekillerimize buradan teşekkürlerimizi sunuyoruz. Avrupa’nın 50 ülkesinden 17 yaş altı olimpik sporcuların yarışacağı Dünya’nın en büyük Olimpik Kış Sporları Organizasyonlarından biri olan EYOWF 2017’den inşallah hep beraber anlımızın akıyla çıkacağız. Bu büyük organizasyonda sportif yatırımların yanı sıra, buz pateni, buz hokeyi ve kayak dallarında gerçekleştirecek olan bireysel ve takım sporu yarışmalarında Türkiye olarak dereceye girmeyi hedefliyoruz. Tabi burada bizden ziyade federasyonlarımıza büyük görevler düşüyor. Çünkü onların asıl vazifesi bu yarışmalara sporcuları hazırlamaktır. Biz ev sahipliği yapacağız. Bizden ne tür destek istiyorlarsa var olduğumuzu buradan ifade ediyorum.”

EYOWF’UN TURİZME OLAN KATKISI

Başkan Mehmet Sekmen, Avrupa Gençlik Kış Olimpiyatları’nın Avrupa ülkelerine tanıtım ve turizm noktasında büyük katkı sunduğunu belirtti. Sekmen, şöyle devam etti: “Avrupa Olimpiyat Komiteleri ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin himayesinde yapılan Avrupa Gençlik Kış Olimpiyatları, Avrupa şehirlerinin tanıtımı ve gelişimi için büyük bir fırsattır. Biz de inşallah bu fırsatı Erzurum açısından en iyi şekilde değerlendirerek turizm değerlerimizi Avrupa’ya tanıtacağız. Genel Kurul’da Türkiye’nin güvenli bir ülke Erzurum’un da güvenli bir şehir olduğunu ifade ettik. Bakınız geçmişten beri kış şehri olmamız hasebiyle karın bir külfet olduğu bize ifade edilirdi. İnşallah hep beraber karın bir zahmet değil, bir külfet değil, bir nimet olduğunu burada göstermeye gayret edeceğiz. Bütün hedefimiz ‘Erzurum’u sporda Davos yapmaktır’ Bu iş için inşallah bundan sonra başka çalışmalarımız da olacak. Burada ağırlıklı olarak kış sporlarına büyük bir önem veriyoruz. Kış sporlarına önem verirken diğer spor dallarını da es geçmiyoruz. Diğer spor dallarıyla ilgili de çeşitli organizasyonları burada hep beraber yapmaya gayret ediyoruz. Asıl önemli olan şehrimizden yetişmiş olan yarışmacılarla bu olimpiyatlarda temsil hakkı elde etmemiz ve madalya almamızdır. Biz bu yılda kayak ve diğer spor dallarında salonlarımızın boş kalmaması için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Önümüzde bir yaz dönemimiz var Bu yaz döneminde şehrimizi alt ve üstyapı hizmetleriyle daha görünür, daha güzel bir konuma taşıyarak şehrimizin temsili konusunda üzerimize düşeni en iyi şekilde yapacağımızı ifade ediyorum.” Başkan Sekmen konuşmasında Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak’a teşekkür etti. Sekmen, “Erzurum Valimiz Dr. Ahmet Altıparmak’a teşekkür ediyorum. Valimiz tecrübeli bir yöneticidir. Muğla ve Antalya gibi vilayetlerde Valilik yapması münasebetiyle turizm konusunda deneyimli bir bürokrattır. Birlikte Varşova’ya gidiyoruz. Çünkü Erzurum’a kış turizmi için gelen misafirlerimiz daha çok Polonya’dan gelmeleri münasebetiyle orada, ‘Erzurum emniyetli bir şehir değil terör var’ şeklinde bir yaygara çıkartmışlar. Bu iddiaların doğru olmadığını ifade edeceğiz. Bizim böyle bir sıkıntımız olmadığını orada yapacağımız basın toplantılarıyla oradaki kamuoyuna duyurmaya gayret edeceğiz. Böyle bir görev için Varşova’ya gidiyoruz. İnşallah şehrimiz açısından hayırlı olur” diye konuştu.

TAŞKESENLİOĞLU: “EYOWF 2017 ERZURUM’A HAYIRLI OLSUN”

AK Parti Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu, Erzurum’un olimpiyat meşalesinin ışığıyla aydınlanacağını kaydetti. Milletvekili Taşkesenlioğlu, şöyle konuştu: “Bugünümüzün ve bundan sonraki günlerimizin olimpiyat meşalesinden aldığımız ışıkla aydınlanmasını ve Erzurum’un hem Türkiye’ye hem Dünya’ya yeniden daha güçlü, tıpkı Selçuklular döneminde olduğu gibi, tıpkı Osmanlılar döneminde olduğu gibi yeniden güçlü bir şekilde bir marka şehir olması temennisiyle sözlerime başlamak istiyorum. Öncelikle Avrupa Gençlik Kış Olimpiyatları’nı Erzurum ve ülkemize kazandıran Başta Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Sekmen’e ve Erzurum Valimize, Türkiye Buz Pateni Federasyonu Başkanı Dilek Okuyucu Hanıma ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Tüm Dünya’nın ilgiyle izlediği 3 önemli olimpiyattan bir tanesini daha Erzurum’da yapıyoruz, kurtuluşumuzun meşalesinin ilk yakıldığı şehirde yapıyoruz. Ben inanıyorum ki burada yaktığımız olimpiyat meşalesi 2020 Uluslararası Olimpiyatları’nın Türkiye tarafından ev sahipliği yapılmasına da zemin hazırlayacaktır.” Universiade 2011 ile Erzurum’un marka kent haline geldiğini ifade eden Taşkesenlioğlu, “2011 ile Erzurum bir marka kent haline geldi. Milyonlarca dolarlık yatırımlar için Hükümetimiz hiçbir şeye ‘yok’ demeden her şeyin altına elini uzattı. Tek bir derdimiz vardı; ‘Bir ilin kalkınması, bölgenin kalkınması’ demekti. Bir bölgenin kalkınması ülkenin kalkınmasında önemli bir hamleydi. Dolayısıyla EYOWF 2017 hem Türkiye’nin hem Erzurum’un hem de bölgenin kalkınmasına önderlik edecektir. Bu anlamda Hükümet olarak elimizden gelen bütün yatırım kanallarının yeniden Erzurum’a akıtılması için ben ve diğer milletvekili arkadaşlarım bu anlamda birer öncü olacağız. 17 bin tane gencin Erzurum sokaklarında farklı dil ve lehçelerde aramızda olmuş olması sadece kültürel çeşitliliğimizi etkilemiş olmayacak, sevginin ve barışın Erzurum’dan tüm dünyaya duyurulmasını sağlayacak. Spor tıpkı edebiyat gibi, tıpkı müzik gibi sevginin dilden dile gönülden gönüle yayılmasını sağlayacak” şeklinde konuştu.

“SPOR TANITIM VE TURİZMDE BÜYÜK BİR FIRSATTIR”

Erzurum Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ali Rıza Kiremitci de, sporun tanıtım ve turizmde bir fırsat olduğunu dile getirdi. Genel Sekreter Kiremitci, “Biz her organizasyonu Erzurum için bir fırsat haline getirmeye gayret ediyoruz. Bu şehre bu tür organizasyonları fırsat bilerek bir takım katkılar sağlamak istiyoruz. Bir taraftan organizasyonla ilgili ekiplerimiz çalışırken, oraya yarışmacılar yetiştirirken, bir taraftan da şehrimizi abad etme noktasında gerek kentsel dönüşümde gerek çevreyle ilgili düzenlemelerde gerekse de bir takım yatırımlarda bunu fırsat bilerek sürekli sahada çalışıyoruz. Bunun heyecanını şimdiden ben duyuyorum, Başkanım benden fazla duyuyor. Bu sene en az 5-6 bin tane gencimizi bu bulunduğumuz Kafe 25 tesisimizin arka bölümündeki kayak malzemelerinin bulunduğu kısımda giyindirip Palandöken’e çıkartıp kayak yaptıracağız. Her öğrencimize yaklaşık 20 saat kayak dersleri verdirip kayak yapabilir hale getireceğiz. Bunu da aynı zamanda sertifikalandıracağız. 2017’ye de en az 10 bin genç kayakçımız yetişmiş olacak. Her şey bu güzel şehir için” dedi. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Fuat Taşkesenligil de, şu görüşlere yer verdi: “Şuan bütün tesislerimiz EYOWF 2017 için hazır ancak Atlama Kuleleri’nde meydana gelen göçme nedeniyle burada çalışmalarımız devam ediyor. Atlama Kuleleri’nde son ihalede yapıldı. Yaz aylarında Atlama Kuleleri’nin üst yapısıyla ilgili süreç tamamlanmış olacak. Curling salonumuz bakımda… Bir aylık kısa bir süre zarfında tamamlayıp Dünya Gençler Curling Şampiyonası’na hazırlamış olacağız. Diğer tesislerimizde sıkıntı yok. Tabiki EYOWF gibi büyük bir organizasyona ev sahipliği yapacağımız için tesislerimizin bakımlarını başlattık. Yaz aylarında bu sürece tam olarak hazır olacağız. YURTKUR’dan edindiğim bilgiye göre konaklama kısmında da hiçbir sorun gözükmüyor. Şuanda yaklaşık 12 bin sporcu ilimizde konaklayabilir. EYOWF 2017’ye kadar bu sayı 17 bine kadar çıkacak. Erzurum’da sık sık spor organizasyonları yapmaktayız. EYOWF da üstesinden gelebileceğimiz bir organizasyondur. Bu manada Erzurum’da çok tecrübeli kadrolarımız var. Bu organizasyonun da çok rahatlıkla üstesinden gelebileceğimizi belirtmek istiyorum.”

OKUYUCU: “BAŞKAN SEKMEN, EYOWF İÇİN BÜYÜK BİR DİPLOMASİ YÜRÜTTÜ”

Buz Pateni Federasyonu Dr. Dilek Okuyucu da, konuşmasında EYOWF 2017’yi anlattı. Dr. Okuyucu, şunları kaydetti: “EYOWF; 2012 yılında başlayan bir yolculuktur. 2017 Avrupa Gençlik Kış Olimpiyatları’na ev sahipliği yapacak olan ülke Bosna Hersek ev sahibi şehir Saray Bosna’ydı. Bir takım olumsuzluklardan dolayı bu organizasyonu yapamayacaklarını ve bu noktada Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nden yardım isteyeceklerini belirttiler. Biz bunu üst makamlarımıza arz ettik. Sayın Başbakanımızın Saray Bosna’ya yaptığı ziyarette Başbakanlar düzeyinde bu konu görüşüldü ve Devletimiz, 2017 organizasyonunu yapabileceğini beyan etti. Ardından da diğer yasal süreçler tamamlandı ve biz geçtiğimiz hafta sonu Prag’da düzenlenen organizasyonda 2017’nin ev sahipliğini devraldık. Ekibimiz bunu başarıyla tamamlamıştır. Biz EYOWF 2017’ye ev sahipliği yapacağımızı beyan ettik. Bu anlamda bütün prosedür tamamlandı. Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız Mehmet Sekmen Beyefendi büyük diplomasi yürüttü. Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi ve Spor Bakanlığımız bütün gücüyle oradaydı. Bundan sonraki süreci hızlandırmak zorundayız. 14 ay gibi çok kısa bir zamanımız var. Erzurum’un uluslararası organizasyon deneyimi var. Tesisler açısından zenginliği ve devletimizin yanımızda olması bizi güçlü kılan unsurlardır. İnşallah biz bu organizasyonda madalyalar alacağız ve Erzurum’dan bütün dünyaya, ‘Biz sportif anlamda da çok iyiyiz’ diyeceğiz.”