Süleymaniye Kayak Merkezi ‘ni Yetiştirelim

Süleymaniye Kayak Merkezi ‘ni Yetiştirelim :Kayak Milli takım antrenörü ve Gümüşhane Süleymaniye Kayak, Gençlik ve Spor Kulübü (GÜSKA) Başkanı Ertürk Yakut, Erzurum’da 2017 yılında yapılacak olan Avrupa Gençlik Olimpik Kış Festivali’nin Gümüşhane’de fırsata dönüştürülmesi için henüz geç olmadığını söyledi.

2017 Avrupa Gençlik Olimpik Kış Festivali’ne (EYOF) ev sahipliği yapacak Saraybosna ve Doğu Saraybosna’nın EYOF’a 2019 yılında ev sahipliği yapacak Erzurum ile yer değiştirmesinin ardından bölge illerinde hareketlilik başladı.

Erzincan ve Sivas başta olmak üzere bölgede bulunan iller dev organizasyondan pay alabilmek için şimdiden lobi çalışmalarına başlarken, biri aktif 3 kayak merkezi bulunan Gümüşhane’de ise 13 yıllık sessizlik devam ediyor.

Türkiye’de şehir merkezine yakınlığı bakımından belki de tek olabilecek, tarih, turizm ve kayağın bir arada yapılabileceği Süleymaniye Kayak Merkezinin 13 yıllık kahreden ilerlemeyişi kayağa gönül veren herkeste moral bozukluğuna sebep oluyor.

Yıllardan beri SİT alanı olan Süleymaniye Mahallesi imar planına takılan, türlü gerekçelerle bir türlü adım atılamayan Süleymaniye Kayak Merkezi ve Erzurum’da ki organizsayonla ilgili GÜMÜŞKOZA’nın sorularını cevaplandıran Kayak Milli takım antrenörü ve Gümüşhane Süleymaniye Kayak, Gençlik ve Spor Kulübü (GÜSKA) Başkanı Ertürk Yakut, Erzurum’da 2017 yılında yapılacak olan Avrupa Gençlik Olimpik Kış Festivali’nin Gümüşhane’de fırsata dönüştürülmesi için geç olmadığını söyledi.

Erzurum’da yapılacak olan yarışmaların bir ayağının da Süleymaniye’ye alma ihtimallerinin yüzde 99 olduğunu dile getiren Yakut, “En kısa zamanda projenin yapılıp Mart’a yetiştirilip Mart’ta kayak federasyonuna 2017 EYOF yarışmalarının bir ayağının buraya alınması için müracaatta bulunup sezona yetiştirmek için yeterli bir süre var” dedi.

“SÜLEYMANİYE’NİN AÇILIŞI OLİMPİYAT AYARINDA Kİ BU ORGANİZASYONLA YAPILIRSA BÜYÜK YANKI UYANDIRIR”

Süleymaniye Kayak Merkezinde büyük slalom ve bayanlar slalom yarışlarının yapılabileceğinin altını çizen Yakut, “EYOF Avrupa kıs oyunlarında erkeklerde slalom büyük slalom ve Süper G yarışları yapılacak. Burada Süleymaniye Kayak merkezi için verdiği onaya göre büyük slalom, bayanlar slalom yarışları yapışabilir. En az bunlardan bir tanesinin burada yapılması sağlanabilir. EYOF çok ciddi ve büyük bir organizasyon. Bildiğim kadarıyla 80 ülke katılıyor. Ve bu organizasyon olimpiyat ayarında bir organizasyon. Milli olimpiyat komitesi yürütüyor. Bu yarışlardan bir tanesi burada açılır ve Süleymaniye’nin de açılışı bu organizasyonla birlikte gerçekleştirilirse çok büyük bir yankı uyandırır. Parayla yapılamayacak bir reklam olur bu. Bütün Dünya öğrenir. Yetkililerden bir an önce buranın aktif hale getirilmesini talep ediyoruz” diye konuştu.

12 AY KULLANILMALI

Süleymaniye için yapılmış bir plan olduğunu bildiklerini fakat bölgeyi 12 ay kullanacak şekilde master plan için geç kalınmadığını belirten Yakut, “Burada şu anda yapılmış bir plan var. Bu plan ileriye dönük yeterli mi değil mi bunu bilmiyoruz. Şu anda bildiğim kadarıyla iki kişilik bir tesis koyulmuş. 2-3 sezon sonra belki de bu ikili tesis yetmeyecek. Buraya en az 4 ve ya 6-6 kişilik tesis gerekli. Veya 8 kişilik bir gondolla da bu iş halledilebilir. Ve dağın arka tarafının da kullanılması lazım. Orada daha uzun pistler var. Bir vadiyle kısıtlanmamalı. Süleymaniye Kayak Merkezindeki ana piste en az 4’lü ve6 ‘ı telesiyej veya 8 kişilik gondolla ihtiyaç karşılanabilir. Aksi takdirde ikili teleferikle yapıldığı takdirde önümüzdeki yıllarda o telesiyejin değişmesi gündeme gelecek. Çünkü o kapasiteyi kaldıramaz” diyerek sözlerini sonlandırdı.