Sümela Teleferik Projesi Hayata Geçiyor

Trabzon’da Turizm Değerlendirme ve 2020 Planlama Toplantısı yapıldı.

Toplantıya Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Onur Adıyaman ve turizm temsilcileri katıldı. Trabzon ile bölge turizminin değerlendirildiği ve 2020 planlamasının yapıldığı toplantıda, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu ve DOKA Uzmanı Fikri Akkaya sunum gerçekleştirdi.

Toplantıda konuşan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, çarpıcı değerlendirmelerde bulunurken, çalışmaları hakkında da katılımcılara bilgi verdi. Başkan Zorluoğlu “Turizmde bölgesel perspektif çok önemli. Turizme sadece Trabzon olarak değil bölge olarak bakmalıyız. İller arasındaki kısır çekişmeleri bir tarafa bırakıp, birbirini destekleyen ve pastayı büyüten bir yaklaşım içerisinde olmalıyız. Turizmin hem il hem de bölge düzeyinde yönetilme ihtiyacı olduğunu görüyoruz ve bunun üzerinde duruyoruz. Trabzon Büyükşehir Belediyesi olarak turizmle çok yakından ilgiliyiz. Daire başkanlığımızın ismini de Kültür ve Turizm Daire Başkanlığı olarak değiştirdik. Müstakil bir Turizm Şube Müdürlüğü de oluşturduk” dedi.

SÜMELA’YA TELEFERİK YAPILACAK

Sümela Manastırı konusuna da değinen Zorluoğlu, “İnşallah Mayıs 2020’de tamamen restorasyonu bitecek ve bütünü ziyarete açılacak. Orada bizim de çok önem verdiğimiz bir teleferik projemiz var. Projeyi tekrar gözden geçirdik. Şartnameye bazı özel dokunuşlar yaptık. İnşallah Sümela’da yapacağımız iki varış noktalı teleferik çalışması ile Altındere Vadisi’nin gerçek anlamda bir turizm destinasyonu olmasına hizmet edeceğiz. Önümüzdeki kısa süre içinde Sümela teleferik projesinin ihalesine çıkacağız” ifadelerini kullandı.

BOZTEPE YENİ BİR KİMLİĞE KAVUŞACAK

Başkan Zorluoğlu “Ayasofya Camii de inşallah yine Mayıs 2020’de tamamlanıp ziyarete açılmış olacak. Gülcemal önemli bir proje. Önündeki tahkimatla hala uğraşıyoruz. Gülcemal 1’i süratle 2020 içerisinde artık canlandırmak ve hayata geçirmek istiyoruz. Trabzon’a gelen ziyaretçilerin şehir merkezinde vakit geçirecekleri önemli bir destinasyon olarak dizayn ediyoruz. Sahil düzenlemesi yine önemli. Boztepe’ye yeni bir proje ile müdahale edeceğiz. Boztepe bambaşka bir kimliğe inşallah kavuşacak. Işıklandırmayı çok önemsiyoruz. Surların ışıklandırılması çalışması, şu anda devam ediyor. Uzunsokak ve Kunduracılar Caddesi’ni ışıklandırıyoruz. Meydan’ın dört bir tarafındaki binaların cephe sağlıklaştırılması ihalesini yaptık” şeklinde konuştu.

SIKICI ŞEHİRLER GELİŞEMEZ

Zorluoğlu “Kültürel ve sanatsal faaliyetlere çok önem veriyoruz. Festivalleri destekliyoruz. 2020’nin özellikle turizm sezonunda Trabzon etkinlik rehberini aylık bazda düzenleyip, turistlerimize ve vatandaşlarımıza ulaştırmak istiyoruz. Sıkıcı şehirlerin turizm anlamında da gelişemeyeceğini düşünüyoruz. Gastronomi konusunda Kültür ve Turizm Bakanımız ‘Trabzon 3. şehir olsun’ dedi. Onun üzerinde çalışacağız. Turistler tarafından bakanlıklara şikayetler gidiyor. Bu noktada şimdiden taraflarla bir araya gelip 2020’de turistlere hizmet sunan işletmelerle alakalı nasıl bir denetim programı yapacağımızı belirlemeliyiz” dedi.

AYVAZOĞLU BİLGİLENDİRDİ

İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu yaptığı sunumda Trabzon’da 2019 yılının ilk 10 ayında 339 milyon 248 bin dolar turizm geliri elde edildiğini söyledi. 2019 yılını değerlendiren Ayvazoğlu “Trabzon’da turizm işletmesi ve yatırım belgeli, belediye belgeli ve Uzungöl Turizm bölgesi tesisleri adı altında 597 adet tesis bulunmaktadır ve bunlar da 35 bin 636 yatak kapasitesi ile hizmet vermektedir. 2019 yılında Tourist Information’u yerli 9 bin 389, yabancı 20 bin 465 olmak üzere 29 bin 584 turist ziyaret etti. Ayrıca 2019 yılının ilk altı ayında devlet hava meydanlarına gelen yolcu sayısı iç hatlarda 1 milyon 490 bin 882, dış hatlarda 201 bin 410 kişi olmak üzere toplam 1 milyon 692 bin 286 kişidir” ifadelerini kullandı.

Türkiye Teleferik Haritası

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*