Sümela Teleferik Projesi İhaleye Çıkacak

sumela manastiri teleferik projesi tamamlandi ihaleye cikiyor
sumela manastiri teleferik projesi tamamlandi ihaleye cikiyor

Türkiye’nin önemli inanç turizmi merkezlerinden Sümela Manastırı’na ziyaretçilerin ulaşımını kolaylaştırmak ve bulunduğu vadiyi üstten görebilme fırsatı sunmak amacıyla kurulacak yaklaşık 150 milyon lira maliyetli teleferik projesi ihalesinin 2021 yılının ilk 6 ayında yapılması planlanıyor. 2 yılda tamamlanması planlanan proje yap-işlet-devret modeli işletilecek.

Trabzon Büyükşehir Belediyesi yaklaşık 2,5 kilometre uzunluğunda olacak teleferik hattı yap, işlet, devret modeli ile hayata geçirecek. Projede 40 kişilik vagonların olacağı teleferik hattı kurulacak. 2 istasyondan oluşacak proje ise 150 milyon liraya mal olacak. Sümela Manastırı teleferik projesinin birinci ayağı otopark bölgesinden yani vadinin içinden başlıyor ve Sümela’ya uzak ancak yüksekçe bir noktaya ulaşıyor. Projede o alanda seyir terasları, yeme içme mekanları, yürüme alanları hazırlandı. İkinci ayağı ise Sümela’ya yakın bir noktaya ziyaretçileri taşıyor, dolayısıyla iki duraklı teleferik sistemi. Birinci durağında bambaşka güzellikler sunan manzara, seyir terasları, yürüme yolları, restoranlar gibi çok rahatlıkla 3-4 saat vakit geçirebilecek bir alan olacak. Tekrar teleferiğe binip oradan ikinci durak olan Sümela Manastırı’na oldukça yakın bir noktada inilerek oradan Sümela’ya gidiliyor.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, maliyeti yaklaşık 100-150 milyon lira olan projeyle ilgilenen birkaç yatırımcı olduğunu belirterek, “Birkaç ciddi yatırımcı firma bizimle temas halinde, kısa süre içinde oranın da ihalesini gerçekleştireceğiz inşallah. Pandemi süreci olmasaydı belki bu işi ihale etmiş olacaktık ancak ister istemez yatırımcıları etkiledi bu süreç. Dolayısıyla ümit ediyoruz, 2021 yılının ilk 6 ayında bu ihaleyi gerçekleştiririz. Biraz müşteriyle alakalı bir iş çünkü bunu biz yapmayacağız, yap-işlet-devret modeliyle 2 yılda yapacağımız için buna yatırımcı bulmak durumundayız. ” şeklinde konuştu.

Sümela Teleferik Projesi Hakkında
Sümela Teleferik Projesi Hakkında

SÜMELA MANASTIRI

Maçka’da Karadağ’ın Altındere Vadisi’ne bakan eteğinde, yaklaşık 300 metre yükseklikteki ormanlık alanda kayaların oyulmasıyla yapılan Sümela Manastırı, halk arasında ‘Meryem Ana’ adıyla da biliniyor. Hakkında çeşitli rivayetler de bulunan ve kuruluşu bilimsel verilere göre 13’üncü yüzyıla uzanan tarihi manastırda, hizmet birimleri, misafirhane, mutfak ve ayazmanın dışında toplam 72 oda bulunuyor. 88 yıl aranın ardından, manastırda 2010 yılında binlerce kişinin katılımıyla düzenlenen ayini, Fener Rum Patriği Dimitri Bartholomeos yönetmişti.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*