Trabzon Turizmine Teleferik Desteği

Trabzon Turizmine Teleferik Desteği : Trabzon’da yapılması planlanan teleferik, son yıllarda ciddi bir ivme yakalanan turizme büyük katkı sağlayacak.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Doğu Karadeniz’in yemyeşil doğası, tarihi ve kültürü ile son yıllarda özellikle Körfez ülkelerinden gelenlerle turizmde ciddi bir gelişme sağladığını belirtti.

Yörede turizmi geliştirmek için ellerinden geleni yapmaya çalıştıklarını anlatan Gümrükçüoğlu, esnafın da turistleri misafir görüp ona göre davranarak turizme katkı sağlamalarını istedi.

Turizmde temiz hizmet ve eşit ücret uygulamasının önemli olduğunu vurgulayan Gümrükçüoğlu, yörede turizmi sürdürülebilir yapmak için yatırımlar da yaptıklarını aktardı.

Bu çerçevede Trabzon’da çeşitli çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Gümrükçüoğlu, şöyle devam etti:

“Körfez turizminin sürdürülebilir olması lazım. Bunun için de onların kültürlerine uygun rahat edebilecekleri mekanlar oluşturmak gerekiyor. Lokantalarda onların çok rağbet ettiği bazı ürünlerin sunumunu yapmak, çocukları için geniş mekanlar yapmak önemli. Dolgu çalışması süren Gülcemal Projesi’nde böyle yerler yapacağız. Girişimcilerin de önemli turizm projeleri var. Turizm olarak büyük bir hazinenin üzerinde oturuyoruz.”

Gümrükçüoğlu, bir süre önce turizme yönelik olarak Meydan semtinden şehre hakim tepedeki Boztepe semtine ulaşan bir teleferik yapmak için proje hazırlattıklarına işaret ederek başlangıç ve bitiş noktası arasındaki yolculuk süresinin 2 dakika olması nedeniyle bu projenin kanaat önderleri ve sivil toplum kuruluşlarınca rağbet görmediğini hatırlattı.

Bu nedenle bu projenin yerine başka bir teleferik projesi hazırlamak istediklerini dile getiren Gümrükçüoğlu, şunları söyledi:

“Bu teleferiğin maksadı hasıl etmediğini, bir seyir alanı bile oluşturmadığını görünce biz şu anda sahilden itibaren Zağnos Vadisi boyunca yapımı süren botanik parkın bulunduğu Çamoba bölgesinden geçip Atatürk Köşkü’nün etrafındaki bir konuşlanmadan sonra bir başka hatla Boztepe’ye ulaşan teleferik projesi konusunda çalışıyoruz. Bu projenin, Trabzon’un tabiatını şehir dışından gelenlerin çok izleyebilecek olması münasebetiyle külfeti ve maliyeti çok daha fazla olmasına rağmen daha doğru olacağını düşünüyoruz. Bu hattın, sonraki aşamasında Boztepe’den Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin (KTÜ) arkasındaki alana düşünülüp çalışılabileceğini öngörüyoruz.”

Turistler şehri havadan görme imkanı bulacak

Trabzon’da yapmayı istedikleri yeni teleferik hattının şehrin sahil kesiminden başlayıp Zağnos Vadisi-Çamoba-Atatürk Köşkü-Boztepe’ye oradan da KTÜ’ye ulaşmasının amaçlandığına işaret eden Gümrükçüoğlu, şöyle konuştu:

“Yörenin turizm ve trafiğine önemli katkılar sağlayacak olan bu teleferiğin yapılması halinde kente gelen yerli ve yabancı turistler, tarihi Trabzon surları, Ortahisar’daki tarihi konaklar, Zağnos Vadisi’nin yemyeşil doğası, botanik parkı, Atatürk Köşkü, Boztepe’den şehrin genel görüntüsü başta olmak üzere şehrin büyük çoğunluğunu havadan görme imkanı bulacak.”

Gümrükçüoğlu, teleferiğin turizm için çok önemli olduğunu ancak ulaşımda da kullanılabilir olması gerektiğini vurgulayarak kentteki Çukurçayır Mahallesi’nin ulaşım sorununu çözmek için de yapımı süren 24 kilometre uzunluğundaki 8’i çift tüp 9 tüneli de bünyesinde bulunduran Kanuni Bulvarı’nın önemli olduğunu kaydetti.