TÜLOMSAŞ, TÜVASAŞ ve TÜDEMSAŞ Yönetimleri Birleşti

TÜLOMSAŞ, TÜVASAŞ ve TÜDEMSAŞ YÖNETİMLERİ birleşti ve bu güçbirliğinden çok daha güçlü bir şirket olan TÜRASAŞ kurulacak.

Tüm kurumlar zaman içinde kendi kimliklerini oluşturan yaşayan organizmalardır. TÜLOMSAŞ, TÜVASAŞ, TÜDEMSAŞ’ın kurum hafızası, bu güne kadar yetiştirdiği kalifiye insan ve düşünce gücü ile ülkemiz demiryolu sektörünün en önemli bileşeni durumundadır.

TÜRASAŞ büyüklüğüyle dünya demiryolu sektöründe önemli bir oyuncu olabilir, olmalıdır.

Sanayi üretimi konusunda deneyimi olan karar vericiler, kurum hafızasının bizim gibi ülkelerde ne kadar kıymetli olduğunu bilir.

Son yıllarda ülkemizdeki demiryolu sektörüne yatırımı artıran hükümetimiz, bu kuruluşlarımızı ve özel sektör yatırımlarının önünü de açmıştır. Bu kazanımların heba olmaması için yeni yapılanmada çok dikkat edilmelidir.

Lokomotiflerini ve vagonlarını Dünya standardında üreten bağlı kuruluşlar, yeni yapılanmada insan kaynağına özen göstermelidir.

Kurulu kapasiteye bakıldığında sadece TÜLOMSAŞ firması, ufak tefek yatırımlarla Türkiye’nin tüm ihtiyaç duyduğu araçları üretebilir durumdadır. Diğer iki kuruluşumuzun kurulu kapasitesi de dünyaya önemli ihracat yapan üreticiler arasında olmasına yeterlidir. Bu konudaki detaylar için sektör bilgi vermeye hazırdır.

Bu yapılanma ile Türkiye’nin otomotiv üretimi ve tedarik zincirinde geldiği noktayı kat ve kat aşabiliriz. Yeni yapılanmadan önce, bu üç şirket; pazarlama, finans ve özel tip ürün imalatçısı olması nedeni ile KİK den dolayı eksik kalıyordu. Yeni yapılanma bu vb. konularda rakiplere göre zayıf noktalarını hızla iyileştirebilir.

Bu yapılanmada üç şirketin en büyük müşterisi olan TCDD’nin özelikle yük taşımadaki yapılanması ihmal edilirse, özel sektör oranı arttırılmazsa beklenilen faydanın azalacağı kanaatindeyiz. Sektör için ayrılan kaynak; araç yapımı için değil alt yapının iyileştirilmesi için kullanılmasın daha faydalı olacaktır. Araç yatırımlarını da özel sektörün yapmasının sağlanması daha rekabetçi olunmasının önünü açacaktır.

Bizler, demiryoluyla bütünleşmiş hayatların; yetkili makamlardan en büyük beklentisi şudur: TÜLOMSAŞ, TÜVASAŞ ve TÜDEMSAŞ’ın bulundukları şehirlere olan sosyolojik ve ekonomik katkıları bu yeni yapılanma sürecinde asla göz ardı edilmemelidir.

Demiryoluyla yaşamı benimsemiş şehrin insanlarıyla gönül bağları kopartılmamalıdır.

Demiryollarımızın değerlerinin ve kazanımlarının, tüm ülkemiz vatandaşları için de olduğu hiç bir zaman unutulmamalıdır.

Ramazan YANAR
Esray AŞ

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*