Türkiye Kış Turizminde Rakipleri İle Yarışır

Türkiye Kış Turizminde Rakipleri İle Yarışır :İzmir Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Program Başkanı Yrd. Doç. Dr. T. Koray Akman, Türkiye’nin kış turizminde dünyadaki rakipleriyle yarışır hale geldiğini söyledi

Bu yıl resmi ve dini bayram izinlerinin, yaklaşık 29 gün olacağını öğrenen pek çok kişi, şimdiden tatil planları yapmaya başladı. İzin günlerinin büyük bölümü yaz dönemine denk gelirken, tatilciler sömestr tatili gibi kış mevsimine ve okulların kapalı olduğu döneme denk gelen tarihler için alternatif tatil planı arayışına girdi. Tatil planları yaparken ilk önce, deniz, kum ve güneş olarak da nitelendirilen yaz turizminin akla geldiğini dile getiren İzmir Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Program Başkanı Yrd. Doç. Dr. T. Koray Akman, sömestr döneminin kış turizmini hareketlendirmek ve tatil yapmak için iyi bir fırsat olduğunu vurguladı. Türkiye’de turizm faaliyetlerinin tamamına yakınının, yaz aylarında yapıldığına dikkati çeken ve bu durumun turistik yoğunlaşmaya sebep olduğunu söyleyen Akman, “Bu yoğunlaşma, tatil beldelerinde yaklaşık 100 bin kişilik nüfusa göre planlanan alt yapıların, yazın iflas etmesine neden oluyor. Yaz ve kış turizmi arasındaki bu önemli doluluk farkı, turistik işletmeler ve turizm çalışanları açısından da büyük problem teşkil ediyor. İşletmelerin gelirlerinde yaşanan büyük düşüşler ve personelin kışın işsiz kalması, turizm sektörünün en büyük problemlerinden biri” dedi.

Her bütçeye göre tatil mümkün

Okulların yarıyıl tatilinin, 22 Ocak- 8 Şubat tarihleri arasına denk geldiğini anımsatan Akman, “Kış turizminde her bütçeye göre tatil yapmak mümkün. Seçenekler tahmin edilenden çok daha fazla. Yeter ki biz ‘tatil, deniz demek’ gibi yanlış alışkanlıklarımızdan kurtularak, kışın tatil yapmaya niyetlenelim” ifadelerini kullandı. Kış sporları ve kayak meraklıları için Türkiye’de birçok destinasyon bulunduğuna değinen Akman, Türkiye’nin kış turizminde rakibi olan, Avusturya, İsviçre ve Fransa gibi ülkelerle yarışacak düzeye geldiğinin de altını çizdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2015 yılı verilerine göre Bakanlığa kayıtlı 28 kayak merkezi bulunduğunu aktaran Akman, Bakanlık belgesi olmayanlar da eklendiğinde, bu sayının 51’e ulaştığını belirtti. TÜRSAB Kış Turizmi Raporu’na göre ise Türkiye’nin kayak merkezleri sıralamasında dünyada 18’inci sırada yer aldığını ifade eden Akman, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bursa-Uludağ, Kocaeli-Kartepe, Bolu- Kartalkaya, Kastamonu ile Çankırı sınırında bulunan Erciyes, Erzurum-Palandöken bu merkezlerden sadece bazıları. Bunların hepsi kayak, snowboard, big foot, buz pateni, kar motosikleti vb. aktiviteler için çok uygun. Üstelik yurt dışındaki rakiplerimiz ile aynı düzeyde hizmet veriliyor.”

Vakti ve bütçesi sınırlı olanlar için birçok yurt içi seçeneğinden de söz eden Akman, tatilcilerin hafta sonları küçük kaçamaklar yapabileceklerini hatırlatarak, “Yaşadığınız şehre olan yakınlığına göre, Abant, Safranbolu, Eskişehir-Odunpazarı, Afyon termal tesisleri, İzmir ve çevresi için de Şirince Köyü, Pamukkale termal tesislerine yapılacak hafta sonu turları tatil fırsatları arasında yer alıyor. Günübirlik gezilerde ise İzmir çevresi için Tire, Bafa Gölü, Sığacık sonsuz seçenekler içinde sadece birkaçı” diye konuştu.

Tatil rotanızı şimdiden belirleyin

Yurt dışı seçeneklerinden bahsederek, “Birçok seyahat acentasının Bulgaristan’daki kayak merkezlerine çok uygun fiyatlara turları mevcut. Bu aralar Bansko Kayak Merkezi’ne talep çok fazla. Tabii Borovets ve Pomporovo’yu da unutmamak gerekir” diyen Akman, kayak yapmayı sevmeyenler için de kültür turlarına katılmanın iyi bir alternatif olabileceğini sözlerine ekledi.

“Paris, Barselona, İtalya, Amsterdam veya Balkan Turları (Pudapeste-Prag) bu mevsimde çok uygun. Yazın buralara bu fiyatlarla gitmek mümkün değil, kış tam bir fırsat” diyerek, vize ile uğraşmak istemeyenlerin de yurt dışı seçeneklerin olduğunu hatırlatan Akman, “Saray Bosna (Bosna Hersek), Üsküp (Makedonya), Belgrad (Sırbistan), Dubrovnik (Hırvatistan) gibi destinasyonlara vize gerekmiyor, üstelik fiyatları da makul” şeklinde konuştu.