Türkiye’de Covid-19 Tanı Kitini Üreten Yerli Şirketler

ANATOLIS TANI ve BİYOTEKNILOJİ: Tuzla’da üretim yapan firma, geliştirdiği Bosphore Coronavirus (2019-nCoV) tanı kiti ile insan solunum örneklerinde korona virüsünü saptıyor. Dört patent başvurusu olan firmanın ürünü gerçek zamanlı PCR temeline dayanan tıbbi bir vücut-dışı tanı kiti. Şu anda 200’den fazla ürünü 50 ülkede ürünleri satılan firmanın 70 çalışanı ile bakanlık onaylı Ar-Ge merkezi bulunuyor. “Yıllık 1 milyon test üretimi geçen firmanın ürünleri Türkiye’de 80’i aşkın hastane ve laboratuvarda kullanılıyor. Ürettiği kitleri ve gıda testleri 200’ün üzerinde olan firma koronavirüs saptama kitini de üretti. Şu anda üretien yeni koronavirüs kitleri İngiltere, İtalya, Fransa dahil 20 ülkede salgınla mücadelede yoğun olarak başarıyla kullanılıyor.

BİOKSEN ARGE TEKNOLOJİLERİ : İTÜ ARI Teknokent firması Bioeksen, koronavirüs tanısını 90 dakika gibi kısa bir sürede koyabilen patojen kiti geliştirdi. Sağlık Bakanlığı ile çalışan tek firma. Geliştirilen ürünün WHO acil durum listesine girmesi söz konusu ve süreç halen devam ediyor. KOSGEB desteği alarak kurulan firma “2014’den bu yana 32 farklı Ar-Ge projesi ile 162 farklı moleküler biyoteknoloji ürünü ortaya çıkardı. 2019’da ürünler Türkiye çapında satışa başladı. Sağlık Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nın temel ihtiyaçlarını karşılıyor.

SENTROMER DNA TEKNOLOJİLERİ: Kısa sürede COVID-19 tanı kitini üreten şirketlerden biri olan Sentromer bir İTÜ ARI Teknokent firması. Sentromer DNA Teknolojileri, 10 yılda sentetik DNA konusunda uzmanlaştı, COVID-19 için de gereken enzimleri Türkiye’de olmadığı için yurtdışından sağlayarak SentroPlex tanı kitini üretiyor. İhtiyaçları karşılama noktasında kitleri üretmeye başlayan firma Kanada’dan ve Avrupa’nın farklı ülkelerinden talep alıyor. Patent için başvuruda bulunan firma kit üretiminde yeterli kapasiteye sahip.

HİBRİGEN BİYOTEKNOLOJİ : 2010 yılında TÜBİTAK desteği ile kurulan firma, iki çeşit tanı kiti üretiyor. Üzerinde çalıştıkları 15 dakikalık tanı kitlerini de çok kısa süre içinde piyasaya çıkarmak için çalışıyorlar. Firmanın altyapısı 5-10 milyon adetlik test kiti üretmek için yeterli.

NUCLEOGENE: 2019’da kurulan startup firmasının geliştirdiği tanı kiti PCR temelli çalışıyor. Firma, 15 günde 100 bin test kiti üretebilecek kapasiteye sahip.

DIAGEN BİYOTEKNOLOJİ : PCR teknolojisine sahip COVID-19 tanı kiti geliştiriyor.

GENKORD GENETICD: Kanda koronavirüse özgü IgM ve IgG antikorlarını 15 dakikada tespit edebilen test kiti geliştirdi.Ürün birkaç hafta içinde hazır olacak. Firmanın bir patent başvurusu var.

DS BİO ve NANO: Ankara merkezli firmanın geliştirdiği Coronex COVID-19 isimli tanı kiti PCR temelli çalışıyor. Firmanın 2 patent başvurusu var.

RTA LABORATUVARLARI: A1 Yaşam Bilimleri A.Ş ortaklığıyla tanı kiti geliştiren laboratuvar ürünü farklı ülkelere ihraç ediyor. Firmanın 4 adet patent başvurusu var.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*