Türkiye’de Koronavirüsün Toplu Taşımadaki Yolcu Sayısına Etkisi

COVID-19 nedeniyle, dünya genelindeki büyük şehirlerde toplu taşımadaki yolcu sayısı önemli ölçüde azalmıştır. Birçok ülke sakinleri evinden çalışmayla birlikte, hastalığa maruz kalmalarını en aza indirgemek için toplu taşımalardan kaçınmakta ve yerel toplu taşıma hizmetlerindeki büyük değişikliklerden dolayı şehirleri içindeki seyahat etme yöntemlerini değiştirdi.

Dünyanın lider kentsel hareketlilik servisleri (MaaS) sunucusu ve #1 toplu taşıma uygulaması Moovit, salgın başlamadan önceki tipik kullanıma göre, koronavirüsün toplu taşıma kullanımına yansıması hakkında bir rapor yayınladı.

Günlük olarak güncellenen Moovit’in Trendleri, COVID-19 salgını öncesi tipik kullanıma göre dünya çapında toplu taşıma talebinin değişen yüzdesini göstermektedir. Veriler, Moovit’in 750 milyon kullanıcısının etkinlik düzeylerinin analizine dayanmakta.

Türkiye’de Moovit, İstanbul, İzmir-Aydın, Ankara, Antalya, Bursa ve Adana-Mersin’deki toplu taşımayı kullanan yolcu sayısını analiz etmiştir. Örneğin, Ankara’da, salgın öncesi toplu taşıma kullanan yolcu sayısına kıyasla, toplu taşıma kullanımı % 75 oranında azalmış.

Koronavirüsün Türkiye içindeki toplu taşıma kullanımını nasıl etkilediğini görmek için buraya tıklayabilirsiniz. Şehrinizi seçmek veya birden fazla şehri aynı anda karşılaştırmak için grafiğin sağ üst köşesindeki filtre kutusunu kullanabilirsiniz.

Moovit, dünyanın en büyük transit ve kentsel hareketlilik veri bilgisine sahiptir ve bu bilgileri işletmektedir. Veri toplama, “Mooviterlar” olarak adlandırılan, Moovit’i toplu taşımanın Wikipedia’sı yapan ve şehirlerindeki yerel ulaşım bilgilerinin korunmasına yardımcı olan 650.000’den fazla yerel editör ağı tarafından desteklenmektedir. Bu tutkulu gönüllüler, yerel toplu taşıma bilgilerinin haritalanmasına ve korunmasına yardımcı olmaktadır. Mooviter Topluluğu sayesinde Moovit, dünyanın dört bir yanındaki toplu taşıma güncellemelerinin sayısında %35 oranında artış görmüştür ve bu da uygulamanın hızlı bir değişim sırasında en güncel ve doğru toplu taşıma bilgilerini vermesini sağlamaktadır.

turkiyede koronavirusun toplu tasimadaki yolcu sayisina etkisi
turkiyede koronavirusun toplu tasimadaki yolcu sayisina etkisi

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*