Türkiyenin Alpleri Erciyese 150 Milyon Avro Yatırım

Türkiyenin Alpleri Erciyese 150 Milyon Avro Yatırım :Türkiye’nin en uzun ve en çok kayak pistine sahip Erciyes Dağı’nda Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından 2005 yılında başlanılan Erciyes Kış Sporları ve Turizm Merkezi Projesi kapsamında bu zamana kadar yapılan yatırım miktarı 150 milyon avroyu buldu.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Erciyes AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Murat Cahid Cıngı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dağ yönetimi olarak yazın çalışıp kışın da onun meyvesini yediklerini söyledi.

Yazın Erciyes Dağı’nın her tarafında inşaat çalışmaları yürütüldüğünü ifade eden Cıngı, 2012 yılına göre mekanik tesis ve yolcu taşıma kapasitesinin yüzde 100’e yakın arttığını dile getirdi.

Erciyes Kayak Merkezi’nde bu yıl yapılanlarla birlikte 102 kilometrelik pist uzunluğuna ulaşıldığını belirten Cıngı, şunları söyledi:

“Şu anda Türkiye’nin en uzun kayak pistine sahibiz. Ayrıca 26 milyon metrekarelik alanda bulunan 34 pistimizin tamamı birbiriyle entegre durumunda. Dört farklı giriş noktasından kayakçılarımız pistlere giriş yapabiliyor ve pistlerin tamamını kayarak dolaşabiliyor. Alpler’de de aynı sistem mevcut. Alpler’de bir pistten başka bir piste geçerken kayak merkezleri sıra dağlar üzerine kurulu olduğu için ülke değiştiriliyor. Erciyes’te de kayakçılarımız istedikleri pistte kayak yapabiliyor. Türkiye’nin hiçbir yerinde böyle bir pist yok. Erciyes bu yönüyle Türkiye’nin ‘Alpler’i olma özelliğini de sahip.”

Erciyes’teki kayak pistlerinin her birinin farklı zorluk derecesine sahip olduğuna dikkati çeken Cıngı, her kayakçının kendi kabiliyetine, zevkine, zorluk derecesine göre pist seçip kayak yapabildiğini vurguladı.

– Kar makineleriyle pistlere kar takviyesi

Kayak pistlerinin tamamının karlama üniteleriyle donatıldığını ve pistlere kar takviyesi yaptıklarını belirten Cıngı, Erciyes’te bu sezon pistlerin bulunduğu kayak merkezine bir sefer kar yağdığını onun da tipi şeklinde olduğu için zeminin kar tutmadığını ifade etti.

Bu yıl hizmete giren karlama sistemlerini çalıştırarak, pistlerde kar ürettiklerini kaydeden Cıngı, “Bu sayede 2 hafta öncesinden Hacılar Kapı’da, yaklaşık 10 gün önce de Tekir Kapı’da sezonu açtık. Ana pistlerimizde suni kar üreterek, pistlerimizi karladık ve kayak için hazır hale getirdik. Kayakseverlerimiz hafta içi ve hafta sonu farketmeksizin Erciyes’te kayak yapmanın keyfini yaşıyor. İnşallah bundan sonra yağışlar tatmin edici seviyede olur, bütün pistlerimizi kayakçılarımızın hizmetine sunabiliriz” diye konuştu.

– Sezon 1 ay kadar uzayacak

Bütün ana pistlerde toplamda 150 yapay kar makinesi bulunduğunu anlatan Cıngı, kar makinelerinin Tekir bölgesindeki göletten ve Hacılar kapıdaki lifos istasyonunun üst tarafına yapılan suni göletten aldığı sularla kar ürettiğini ifade etti.

Karlama için sıcaklık değerinin sıfırın altında 5 dereceye düşmesi gerektiğini vurgulayan Cıngı, Erciyes’te aralık ayından itibaren özellikle gece hava sıcaklığının sıfırın altında 5 dereceye düştüğünü ve pistler için kar üretebildiklerini söyledi.

Pistlerin karlanarak kayak yapılabilir hale getirildiğini ifade eden Cıngı şunları kaydetti:

“Karlama üniteleri sayesinde sezonu daha erken açıp daha geç kapatma imkanımız oluyor. Erciyes’te kayak sezonu genel olarak ocak ayının ortalarında başlayıp nisan ayı ortalarında da bitiyordu. Biz karı erken üretip pistlerde buzlanmayı sağladıktan sonra karın erime süresi daha da uzuyor. Hem de kayak sezonunu erkene çekmiş oluyoruz. Eğer karlama sistemimiz olmasaydı muhtemelen şu an dağın hiçbir tarafında kayak sezonunu açmış olamayacaktık. Nitekim biz geçtiğimiz yıl Hacılar Kapı’da ocak ayında kar yağdı. Sezonu ocak ayının ortasında açabildik Bu sene karlama sistemlerimiz sayesinde aralık ayının ilk haftasında sezonu açmış olduk. Zaten toplam 4 aylık bir sezon. Bunu bir ay artırdığımız zaman yüzde 25’e tekabül ediyor. Bu da kayak sezonu açısından önemli bir süredir.”

– Yatırım miktarı 150 milyon avroyu buldu

2005 yılında başlanılan Erciyes Kış Sporları ve Turizm Merkezi Projesi’in toplam proje büyüklüğünün 275 milyon avro olarak tespit edildiğini ancak gelinen noktada projenin toplam yatırım miktarının 300 milyon avroyu bulmasını beklediklerini ifade eden Cıngı, şöyle devam etti:

“Belediye olarak alt yapı çalışmaları, yollar, kanalizasyonlar, pistler, mekanik tesisler dahil olmak üzere yaklaşık 150 milyon avro harcama yaptık. Planlanan işlerin de yüzde 80’i aşağı yukarı bitti. Bundan sonra özel sektörümüzün, otelleriyle sosyal alan yatırımlarıyla bu yatırımların tamamı 300 milyon avroyu bulacak gibi görünüyor. Kongre merkezlerimiz, futbol sahalarımız, yaz kampları için merkezler, yaz kızakları, suni kızak merkezleri oluştuğu zaman 300 milyon avroyu bulacak bir proje. Biz alt yapı olarak şu anda dünya standartlarında bir kayak merkeziyiz.”

– Dünyanın en iyi dağ yolları yapıldı

Cıngı, Kayseri Büyükşehir Belediyesinin proje kapsamında yol yapım çalışmalarına çok büyük önem verdiğini belirterek, Erciyes’e ulaşım için dünyanın en iyi dağ yollarını yaptıklarını söyledi.

Kayseri-Hisarcık yolundan gelecek ziyaretçilerin 4 şeritli modern bir yolda yolculuk yaparak Erciyes’e ulaştıklarını kaydeden Cıngı, “Dünyanın hiçbir yerinde böylesine mükemmel bir dağ yolu yok. Bunu sadece biz değil Erciyes’e gelen profesyonel dağcılar ve kayakçılar da ifade ediyor. Yollarımız geniş olduğu kadar aynı zaman da güvenli. Kış dönemi boyunca Erciyes’e giden yolların kapanmaması için büyük çaba sarf ediyoruz. Sezon boyunca ya bir sefer ya da iki sefer yollarımız kapanıyor. Onu da tüm ekiplerimizi seferber ederek kısa sürede tekrar ulaşıma açabiliyoruz” şeklinde konuştu.