TÜVASAŞ Sakarya’nın ve Sakaryalının Geleceğidir!

Türk Ulaşım-Sen Sakarya Şube Başkanı Ali Azem Fındık, TÜVASAŞ’ın adının değiştirilerek, TÜLOMSAŞ ve TÜDEMSAŞ ile birlikte TÜRASAŞ çatısı altında birleşmesiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

“TÜVASAŞ Sakarya’nın son kalesidir” diyen Ali Azem Fındık, yaptığı açıklamalarda şu ifadeleri kullandı: “03.03.2020 tarih ve 2186 karar sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile TÜVASAŞ, TÜLOMSAŞ ve TÜDEMSAŞ tek çatı altında birleştirilerek TÜRASAŞ adını almıştır. TÜRASAŞ’ın ticaret siciline kaydolacağı tarih itibariyle TÜVASAŞ, genel müdürlük statüsünü kaybedecektir. Ancak, TÜVASAŞ’ın statüsünün ne olacağı henüz belli olmamıştır. Türk Ulaşım Sendikası olarak TÜVASAŞ’ın statü kaybetmesini kabullenmemiz mümkün değildir! Bu mücadelemizi her platformda sürdürdük ve sürdüreceğiz!

1986 yılında TÜVASAŞ müesseseden anonim şirkete dönüştürülürken gerekçe olarak, hantal yapıdan kurtulup, genel müdürlüğün Ankara’da olmasından dolayı karar mekanizmalarının yavaş çalışmasının önüne geçilerek, özel sektör mantığı ile çalışması düşünülmüştü. TÜVASAŞ’ın anonim şirket olması üzerinden 34 yıl geçti. Şirket bu zaman içinde çok büyük yatırımlar ve üretimler gerçekleştirerek devasa bir şirket haline gelmiş ve Türkiye’nin ilk 500 sanayi kuruluşu arasında yerini alırken, sektöründeki birinciliğini korumuştur. TÜVASAŞ’ın 2019 yılı cirosu 409 milyon TL’dir.

TÜVASAŞ yerli ve milli üretim hedefinin gerçekleştirilmesi doğrultusunda 8000 m² kapalı alanda, tamamen robotik kaynak ve işleme tezgâhlarına sahip bir alüminyum gövde üretim fabrikası, 6000 m²’lik alüminyum gövdeli araçları kumlama tesisi ve yarı otomatik boyama tesisi, alüminyum gövdeli araçların montaj atölyesi kurmuştur. Bununla birlikte, ileri teknoloji ürünü boji şasisinin üretimine de başlamış ve toplamda yaklaşık 100 milyon TL’lik yatırım yapmıştır. Alüminyum Gövdeli Milli Tren üretimi kapsamında yüksek teknolojili demiryolu araçlarını üretecek bir merkez haline dönüşmüş ve 3,2 milyar TL’lik sipariş almıştır. Milli Tren’in raya inmesine ramak kalmışken ve Milli Yüksek Hızlı Tren Projesi’nin altyapı çalışması tamamlanmak üzereyken böyle bir karar alınıp kurumumuzun genel müdürlük statüsünü kaybetmesine sebep olunarak ne yapılmak istenmektedir? Acele çıkan bu kararın amacı nedir?

Bu karar;

  • Milli Tren çalışmaları büyük bir hızla devam ederken çalışanların motivasyonunu bozmayacak mıdır?
  • Milli Tren’in raylara inmesini geciktirmeyecek midir?
  • İstihdamı (memur-işçi-taşeron işçi alımlarını) zorlaştırmayacak mıdır?
  • Sakarya’nın TÜVASAŞ’tan aldığı payı azaltmayacak mıdır?
  • TÜVASAŞ’ın ödediği vergiyi, Sakarya’dan Ankara’ya taşımayacak mıdır?
  • Bölge ekonomisini etkilemeyecek midir?

Akla daha birçok soru gelmektedir. Daha yakın zamana kadar “Üniversiteler çok büyük, yönetilemiyor” denip bölünürken, TCDD ikiye bölünürken, TÜVASAŞ gibi devasa bir şirketin TÜDEMSAŞ ve TÜLOMSAŞ ile birleştirilerek Ankara’dan yönetilmesi için atılan adımın mantığı nedir? TÜRASAŞ çatısı altında birleştirilecek olan bu 3 güzide kurumun sonrası (akıbeti) ne olacaktır? Atılan bu adım, kiralama metodu veya özel sektör ortaklığı düşünülerek bir özelleştirme kapısı mı aralamaktadır?

Kamuoyu bu soruların cevabını beklemektedir

Yolcu taşıyan demiryolu araçları sektörünün lider kuruluşu TÜVASAŞ’tır. Üç kurumun birleştirilip tek bir genel müdürlük haline getirilmesi illa ki hayata geçirilecekse bu, TÜVASAŞ çatısı altında olmalı veya bu üç kurumun statüleri korunarak uygun bir çözüm yolu bulunması gerekmektedir.

1999 yılındaki depremde yerle bir olan şirketimizin kapatılma kararı alınmasına rağmen, çalışanların ve Sakarya Halkı’nın birlik olması ve bu mücadeleye siyasilerin de destek vermesi neticesinde, TÜVASAŞ yeniden inşa edilmiş ve ayakta kalabilmiştir. Bu birlik ve beraberlik bilinci bugün de sağlanmalıdır.

TÜVASAŞ adına daha fazla olumsuz sonucun oluşmaması için siyasiler başta olmak üzere sivil toplum örgütleri ve tüm Sakaryalılara büyük görev düşmektedir.

Unutulmamalıdır ki;

TÜVASAŞ, siyaset üstüdür!

TÜVASAŞ, Sakarya’nın ve Sakaryalının geleceğidir!

TÜVASAŞ, Sakarya’nın son kalesidir!”

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*