Uludağ Alpleri Aratmayacak

Devlet Bakanı Faruk Çelik, Uludağ’ı Alpleri aratmayacak güzelliğe kavuşturacaklarını belirterek, “Uludağ’ı 12 ay boyunca istifade edilecek turizm merkezi yapacağız. Bundan sonra Uludağ’ın sorunları değil, çözümleri konuşulacak” dedi.
Devlet Bakanı Faruk Çelik, Bursa Valisi Şahabettin Harput ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, dünyanın en ünlü ve en çok turizm getirisine sahip Alplerin merkezi İsviçre’deki kayak merkezlerini yerinde inceledi.
Sahip olduğu doğal güzellikleri, kendine özgü flora ve faunası, buzul gölleri ve kayak pistlerinin yanı sıra Hıristiyanlarca kutsal kabul edilen 6 dağdan biri olmasıyla inanç turizmi potansiyeline de sahip olan Uludağ’ın yıllardır konuşulan sorunlarından kurtulması amacıyla sürdürülen çalışmalar, her geçen gün yeni bir boyut kazanıyor. Bakan Faruk Çelik, Vali Şahabettin Harput ve Başkan Recep Altepe ile birlikte İsviçre’nin dünyaca ünlü kayak merkezleri Davos, Zermatt, Verbier, Crans Montana ve St.
Moritz’deki kongre salonları, kayak pistleri, teleferik ve telesiyej gibi mekanik tesisleri inceleyerek yetkililerinden bilgi aldı.

“ULUDAĞ’IN ÇÖZÜMLERİ KONUŞULACAK”
Bakan Çelik, Uludağ’ın güzelliğinin ortaya çıkarılması, yıllardır konuşulan sorunlarının çözümü amacıyla başlattıkları çalışmaların devam ettiğini belirterek, “Uludağ’ı yıllardır konuşulan sorunlarından kurtararak, Uludağ’ı hak ettiği Uludağ’a ulaştırmaya kararlıyız. Bu konuda Uludağ’ın dünyadaki gelişmiş ülkelerdeki emsallerinde incelemeler yapıyoruz. Burada göremeyenin hiç düşünemeyeceği bir tablo ile karşılaştık. Ağustos ayında karda kayak yapılıyor ve halen kar yağıyor. Dağ denizini andıran bu
muazzam tablo adeta beyaz altın gibi ülkeye gelir getiriyor. İsviçre’nin 13 milyar dolarlık turizm gelirinin 7.5 milyar dolarını kar turizminden sağlaması bunun en somut göstergesi. Buraları gördüğümüzde Uludağ gibi bir güzelliği dünyaya tanıtamadığımızı daha iyi anlıyoruz. Uludağ’ın güzelliğinin ortaya çıkarılmadan önce sorunlarından kurtulması gerekiyor. Bu konuda öncelikle altyapıdaki yetkinin Büyükşehir Belediyesi’ne verilmesi yönündeki protokol imzalayarak, tabiatın korunması ve mevcut eksikliklerinin
giderilmesi yolunda ilk adımı attık. Uludağ’ın artık sorunları değil, sorunlarına çözümleri konuşulacak ve uygulanacak” dedi.

“ALPLERDE TEK KARTLA ÜLKELER ARASI KAYAK YAPILIYOR”
Bakan Çelik, Uludağ’da tek kart sistemine yıllardır geçilememesine rağmen Alplerde kayakçıların İsviçre’den İtalya’ya tek kartla ülkelerarası kayak yapılabildiğine dikkat çekti. Bakan Çelik, Uludağ’ın ülke ve dünya turizminden hak ettiği payı alabilmesi için el birliği içinde herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini de vurguladı.

“ULUDAĞ, 12 AY İSTİFADE EDİLEN YAŞAM MERKEZİ OLACAK”
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de dünyanın en gözde kayak merkezlerinin bulunduğu Alplerde 100 yıldır kayak turizminin yapıldığının altını çizerek, Uludağ’ın ise bugüne kadar kendi halinde geliştiğini, sorunlarını konuşmaktan öteye geçilemediğini vurguladı. Dünyanın sayılı kayak merkezi Davos’un 1560 metrelik zirveye sahip olduğunu ifade eden Altepe, Uludağ’ın ise 2543 metre yüksekliğe rağmen hak ettiği yerde olamadığını dile getirerek, “Alplerde dağın her tepesine telesiyejler kurulmuş. Sadece
İsviçre’deki teleferik ve telesiyej sayısı 2 bin civarında. Bir bölgede 5 ayrı yere ayrılan telesiyejler var. Alpleri boydan boya telesiyejlerle gezebiliyorsun. Alplerin 3571 metresine trenle çıkılabiliyor. 125 kişilik teleferikleri sürekli tıklım tıklım sefer yapıyor. Uludağ’ın dünyadaki emsalleri gibi olamamasının sebebi özelliğinin eksikliğinden kaynaklanmıyor. Uludağ’ın sorunları sürekli ötelenmiş, görülmek istenmemiş. İsviçre’deki incelemelerimizde Uludağ’ın sahip olduğu potansiyeliyle emsallerine eş
bir kayak merkezi olabilmesinin mümkün olabileceğini gördük. Uludağ, sadece kayak merkezi değil, yılın 12 ayı istifade edilebilen bir yaşam merkezi olacak.”diye konuştu.

İSVİÇRE İNCELEMELERİNDEN NOTLAR
Geziye 14 kişilik heyetle katılan Bursa Büyükşehir Belediyesi Basın Koordinatörü gazeteci Fehim Ferik’in İsviçre’deki incelemelerinden notlar ise şöyle: “İsviçre’nin yatak kapasitesi 500 bin civarında. Bunun yarıya yakını dağlık alanlarda hizmet veriyor. Türkiye’deki 17 kayak merkezindeki yatak kapasitesi 8 bin civarında. İsviçre’nin sembollerinden, dünyadaki çocukların büyük kısmının hikayeleriyle büyüdüğü Heidi’nin sembol evi yılda bir milyonu aşkın yerli ve yabancı tarafından ziyaret ediliyor.
İsviçre’de çiçek olmayan pencere yok gibi. 3 bin metre yükseklikte bir kaya üzerine inşa edilen teleferik istasyonu görenleri hayrete düşürüyor. Dağlar arasında kayalar delinerek yapılan tünellerle ulaşımı sağlanan tren 1890 yılından bu yana hizmet veriyor. İsviçre’nin kayak merkezlerinden Zermatt’a akaryakıtlı araç alınmıyor. Burada ulaşım akülü ve elektrikli araçların yanı sıra faytonlarla yapılıyor. Yerleşik nüfusu 4-5 bin olan kayak merkezlerindeki yatak kapasiteleri 8-9 bin arasında değişiyor.”

Kaynak: iha

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*