UTİKAD, Lojistik Emekçileri İçin Maske ve Koruyucu Malzeme Talebinde bulundu

COVID-19 salgını sürecinde gerek kamu kurum ve kuruluşları gerekse özel sektör temsilcileri tarafından toplum sağlığı ve düzeninin korunması açısından olası tüm riskleri ortadan kaldırmak ve süreci kontrollü yönetmek adına çeşitli tedbirler alınıyor.

Bu tedbirlerin en başında ise sosyal mesafe kadar gündemi uzun süredir meşgul eden maske temini geliyor. Salgından olumsuz etkilenen ve buna rağmen çalışmalarını kesintisiz sürdüren sektörlerin başında ulaştırma ve lojistik sektörü geliyor.Bu zorlu günlerde tedarik zincirinin kopmaması için çalışmaları zorunlu olan lojistikçiler de maske bulmakta zorluk çekenlerden. Sektördeki bu zorluğu görerek harekete geçen UTİKAD, T.C. Cumhurbaşkanlığı’na gönderdiği yazı ile maske ve koruyucu malzeme talebinde bulundu.

31 Mart 2020 tarihinde T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından “Havalimanlarında COVID-19 Önlemleri” konulu bir duyuru yapıldı. Yapılan duyuruda kargo uçuşlarında uçuş mürettebatının en az iki katı olacak şekilde içerisinde tıbbi maske ve N95/FFP2 maskenin de yer aldığı kişisel koruyucu ekipmanların bulundurulması gerektiği bildirildi.

9 Nisan 2020 tarihinde ise T.C. İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan “Uluslararası Yük Taşımacılığı” konulu Genelgede ise; “Ülkemizden çıkış yapacak olan Türk uyruklu şoförlerin çıkış kapısına geldiklerinde beraberlerinde maske, dezenfektan, uzun süre yetecek gıda malzemesi bulundurması ayrıca şoförlere varış ülkelerinde ve güzergah boyunca kimseyle temas etmeden, sosyal mesafeyi koruyarak iletişim kurması ve yüklerini boşaltarak vakit kaybetmeden geri dönmeleri gerektiği” açıklandı.

Lojistik sektöründe sunulan hizmetlerin zaruri hizmetler olarak nitelendirilmesi sebebiyle sokağa çıkma yasağı uygulansa dahi bu sektörlerde istihdam edilen personellerin çalışmaya devam etmek zorunda olduğu yayınlanan tebliğ/genelge ve bildirimlerde açıkça belirtildi.

Ancak son günlerde ülke gündemimizde de yer aldığı üzere lojistik firmalarının da maske ve koruyucu malzeme bulmakta güçlük çektiği görüldü. Bu noktada UTİKAD, sektörde yaşanan bu hassas konuyu Sağlık, Ticaret, İçişleri, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlıklarının yanı sıra T.C. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat Oktay’a yazılı olarak bildirdi. Hazırlanan yazıda; “Ülkemizin içinde bulunduğu bu kritik ve belirsiz süreçte yayınlanan tebliğ/genelge ve bildirimlerde zorunlututulan maske bulundurma uygulamasının güvenlik tedbirleri kapsamında tüm taşıma modlarında uygulanması gerektiğinden iş yerinde ve/veya sahada lojistik operasyonlarda çalışarak, lojistik akışların devamını sağlayan başta şoförler ve uçuş personeli olmak üzere tüm lojistik sektörü

çalışanları için öncelikle ücretsiz olmak üzere maske ve koruyucu malzeme temin edilmesi, bunun mümkün olmaması halinde ücretli olarak maske temin edilebilecek kurumların belirlenerek lojistik şirketlerinin maske ve koruyucu malzeme temin edebilmesinin sağlanması” talebine yer verildi.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*