Uzungöl teleferik projesi çalışmalarında sona gelindi

Uzungöl teleferik projesi çalışmalarında sona gelindi :Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden Uzungöl’de, Haldizen Deresi ile Sarıkaya Tepesi arasındaki 2 bin 403 metrelik hat üzerinde kurulması planlanan teleferik için sürdürülen çalışmaların proje ve ihale aşaması sona erdi.

Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden Uzungöl’de, Haldizen Deresi ile Sarıkaya Tepesi arasındaki 2 bin 403 metrelik hat üzerinde kurulması planlanan teleferik için sürdürülen çalışmaların proje ve ihale aşaması sona erdi.

Ziyaretçilerin, teleferikten Haldizen Deresi, Multat ve Plati Vadisi’ni seyrederek Meşebaşı mezrasına kadar çıkarak son zirve Sarıkaya Tepesi’nden kuşbakışı 20 kilometrelik mesafeyi seyretmeleri planlanıyor.

Vali Abdil Celil Öz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Uzungöl’ün bölgenin ve ülkenin önemli turizm merkezlerinden olduğunu söyledi.

Özel Çevre Koruma Bölgesi olan Uzungöl’de çalışmaları doğal dengeyi koruyarak sürdürdüklerini belirten Öz, şunları ifade etti:

“Bu durumu dikkate alarak hassasiyet içinde belli peyzaj düzenlemeleri yaptık. Gölün hem güneyinde hem de girişindeki iki ana noktada çok güzel peyzaj düzenlemeleri yaptık. Yukarı Haldizen Vadisi bölgesinde piknik yerleri organize ettik. Bunları doğal dengeyi bozmadan gerçekleştirdik. Uzungöl’de artık insanlar hiçbir kesintiye uğramadan gölün etrafında 360 derece gezebiliyorlar. Gölün güzelliklerini daha rahat yaşayabiliyorlar.”

Öz, Uzungöl’de özellikle yeni sezonda atık toplanması, atık su arıtma tesisinin daha işler hale getirilmesi ve imarla ilgili de çeşitli çalışmalar gerçekleştireceklerini vurguladı.

Uzungöl’de konaklama kapasitesinin ve kalitenin artmasına bağlı olarak ziyaretçilerin kışın da gelmeye başladığına dikkati çeken Öz, şöyle dedi:

“Bunun daha da geliştirilmesi için oradaki firmalarımız, sektör çalışanlarımız ve şehir olarak şunu iyi değerlendirmemiz gerekiyor, Uzungöl ve Trabzon kışın bir başka güzel. Sakinliği, doğal güzelliği ve buz tutmuş gölüyle baktığımız zaman Uzungöl aslında belki kışın yaşamak, gezmek ve görmek için yazdan daha güzel manzaralar, daha güzel fırsatlar da sunuyor. Tesislerimiz de bu anlamda kışın konaklamak için çok uygun. Bu yönüyle Trabzon ve Uzungöl’e ziyaretçilerimizi kışın da davet etmemiz gerektiğini düşünüyorum.”

“İmarla ilgili bütün hazırlıklar, kurum görüşleri tamamlandı”

Öz, Trabzon’da tarihi ve doğal güzellikleri insanlara daha iyi sunabilmek için önemli projelerden birisinin de teleferik projesi olduğunu anlatarak, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Bu noktada ilk yola çıkılan çalışma Uzungöl’e teleferik yapılması oldu. Uzungöl’e teleferik kurulmasıyla ilgili Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Bölge Müdürlüğümüz bünyesinde ihaleler gerçekleştirildi, projeler tamamlandı. İmarla ilgili bütün hazırlıklar, kurum görüşleri tamamlandı. Teleferik projesinin imar planı, son onayı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığımıza gönderildi. En kısa zamanda onayı bekliyoruz. Onay sonrasında hemen yatırıma başlayıp inşallah önümüzdeki sezonda teleferiğin Uzungöl’de hizmete geçmesini amaçlıyoruz.”

Teleferik hattının uzunluğunun yaklaşık 2,5 kilometre olacağını anımsatan Öz, “İki istasyonuyla beraber teleferik bize hem Uzungöl’ün görsel anlamda izlenmesine imkan sağlayacak hem de 2 bin 300, 2 bin 400 rakımlı yukarıdaki tepeye kadar çıkıp orada ileride oluşacak kış turizmi içinde ayrı bir altyapı sağlamış olacak” diye konuştu.

Vali Öz, Yeşil Yol kapsamında Uzungöl-Yente yolunda da çalışma yapıldığını anımsatarak, şunları dile getirdi:

“Buradaki çalışmalarımız son aşamaya geldi. Çalışmalarda biz doğal dengeye çok saygı gösteriyoruz. Özellikle oradan çıkan toprağı bile o bölgede bırakmıyoruz ki doğal ortam, Özel Çevre Koruma Bölgesi zarar görmesin diye. Orada, doğaya saygılı güzel bir yol çalışması da gerçekleştirdik. Böylece Yeşil Yol ile beraber hem Uzungöl’ün üst bölgelerine hem de yeni oluşacak kış turizmi bölgesine kara yoluyla ulaşımın yanında teleferikle ulaşımı da sağlamış olacağız. Bunu önemli bir proje olarak görüyoruz.”