Uzungöl ve Sümela’yı da kapsayan teleferik projesi için ortaklık kuruldu

TRABZONLU işadamı Şükrü Fettahoğlu ile Dubaili işadamı Necdet Kerem’in ortaklaşa kurdukları Uzungöl Teleferik İnşaat Turizm ve Enerji ve Sanayi. Tic. Ltd. Şti, Uzungöl ve Sümela’yı da kapsayan teleferik projesini hayata geçirmek için dün el sıkıştı. Trabzon Valiliği’nde Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Vali Dr. Recep Kızılcık, Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ve DOKA Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım’ın katıldığı törende konuşan Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, yatırımın Trabzon’un büyümesi ve gelişmesine ciddi gelir sağlayacağını söyledi. Vali Kızılcık, “Bu yatırımla turizmin sektörünün altyapısına önemli bir yatırımı paylaşmak üzere bir araya geliyoruz” dedi.

5 YILDA 100 MİLYON DOLARLIK YATIRIM OLACAK

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, deklere edilen turizm yatırımın son derece önemli olduğunu söyledi. Bakan Bayraktar, “Yani ‘biz önümüzdeki 5 yıl içerisinde biz 100 milyon dolar harcama yapacağız’ diyorlar. Bu çok büyük bir rakam Trabzon için. Ve iki yerde, bir tanesi Uzungöl’de Haldızen’de 2403 metre uzunluğunda panoromik bir teleferik. Yani teleferikte iken hem Haldızen Deresi’ni hem, dağları, yeşillikleri, kışın da karları seyrederek yapılacak bir teleferik. Diğer taraftan Sümela için de çok büyük bir ihtiyaç var. Oradaki ise 700 metre uzunluğunda olacak. İkisi için de başlamak için her şeyimiz hazır. Ruhsat konusunda kibarca bize, ‘zorluk çıkarmayın’ diyor. Hakikaten bu işin prosedürü çok, başkanımız her türlü yardımı yapacağını söylüyor, çevre ve SİT yönünden bana bağlı, ben de sayın valimiz de her türlü kolaylığı yapmaya hazırız. Yeter ki yatırım gelsin. Dubaili kardeşimiz Dr. Necdet Kerem Bey’e de teşekkür ediyoruz. Körfez ülkelerinin Müslüman kardeş ülkelerin istedikleri yeşil, orman, yağmur, ağaç burada istedikleri kadar var. Dağ, yeşillik, balık, dağ her şey var, bu yatırım olursa hem Körfez’deki insanların hayatlarında unutamayacakları tatili yaşama imkanına ulaşacaklar hem de yöremizde ilk etapta 500 kişi çalışacak. Bu da 2 bin kişilik bir istihdam kaynağı demektir.”

TRABZON’A KİM BİR GRAM BİRŞEY VERİRSE ONUN ELİNİ ÖPERİZ

Projeyi hayata geçirirken tabiatın bozulmayacağının altını da çizen Bakan Bayraktar, “Bu tabiatı bozmak değil, kullanarak korumak olduğuna işaret eden Bakan Bayraktar, “Uzungöl milli bir park, orayı nasıl geliştirip, daha yoğun hale nasıl getiririz, florayı nasıl daha zenginleştirir, endemik hayatı nasıl yaşatırız diye çalışmalarımız var. Bu yatırım çok hayırlı bir yatırım, inşallah kuvveden fiile geçer, inşallah projeden araziye geçer, inşallah tatbikat safhası bulur, hayat bulur. Biz de bundan seviniriz. Trabzon’a her kim bir gram şey yaparsa onun elini öperiz. Ona hükümet ve bakanlık olarak her türlü yardımı da yaparız.”

KEREM: İLK ETAPTA 20 MİLYON DOLAR

Yatırımı yapacak işadamlarından Dr. Necdet Kerem, Uzungöl ve Sümela teleferik inşaatı için ilk etapta 20 milyon dolarlık bir yatırımı çok yakın bir zamanda yapmayı planladıklarını söyledi. Uzungöl ve Maçka’ya yapacakları inşaatın çevre bilinci içerisinde tarihi dokuyu bozmadan tarihi dokusuna uygun bir şekilde gerçekleştireceklerine işaret eden Kerem, “Dünya harikası Karadeniz’e böyle bir yatırım yapacak olmaktan dolayı çok mutluyuz. Karadeniz Bölgesi sadece turizm için değil ayrıca dünya deniz ulaşımı için de çok önemli bir merkezidir” diye konuştu.

FETTAHOĞLU: PROJENİN İÇİNDE HERŞEY VAR

Şirketin diğer ortağı Şükrü Fettahoğlu, Dubaili işadamı Necdet Kerem ile Vali Kızılcık vasıtasıyla tanıştıklarını ifade ederek, “Sayın valimiz de bize destek olacağını söyledi ve önümüzü açacağı konusunda da bize söz verdi. On yıldır Uzungöl’de teleferik yapılacağı söylenmesine karşın bir arpa boyu yol alınmadı. Önümüzdeki sezonda hem Sümela hem de Uzungöl-Sarıkaya arasındaki teleferik inşaatı tamamlanacak ve misafirlerimizi teleferikle taşıyacağız inşallah” ifadelerini kullandı. Fettahoğlu, projenin Sümela ile birlikte 100 milyon doları bulduğunu ifade ederek, “Bunun içerisinde yayla ve kayak turizmi, çim kayağı, kış kayağı da var. İnşallah bunları yapacağız. Burada tahminen çalışacak kişi sayısı 500 civarında planlanmıştır” dedi. Fettahoğlu başta Bakan Bayraktar olmak üzere yetkililere seslenerek, “Önümüzü açarsanız biz Karadeniz’i heyecanlandırmaya hazırız. Ancak önümüzdeki engelleri aşmak konusunda bize yardımcı olun. Sayın Valimizin bu konuda büyük heyecanı ve büyük emeği vardır. Biz inşallah bu heyecanı gerçekleştireceğiz” şeklinde konuştu.

Kaynak : Günebakış Gazetesi

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*