Uzungölün Güzelliği Teleferikten Görülecek | Teleferik

Uzungöl de, Haldızen Deresi ile Sarıkaya Tepesi arasındaki 2 bin 403 metrelik hat üzerinde kurulması planlanan teleferik için çalışmalara başlandı.

Tuğba Yardımcı Mısır – Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden Uzungöl ‘de, Haldızen Deresi ile Sarıkaya Tepesi arasındaki 2 bin 403 metrelik hat üzerinde kurulması planlanan teleferik için çalışmalara başlandı.

Turistler, önümüzdeki yıl yaz aylarından itibaren hizmet vermesi planlanan teleferik sayesinde Uzungöl’ü ve çevredeki yaylaların eşsiz güzelliğini kuşbakışı görebilecek.

Birleşik Arap Emirlikleri’nde faaliyet gösteren bir şirketin yönetim kurulu başkanı olan Dr. Necdet Kerem ve Trabzonlu iş adamı Şükrü Fettahoğlu tarafından 15 Ekim’de kurulan Uzungöl Teleferik İnşaat Turizm ve Enerji Sanayi Ticaret Limited Şirketi, Trabzon’un Çaykara ilçesine bağlı Uzungöl beldesinde 2 bin 403 metre mesafede teleferik projesini hayata geçirmek için çalışmalara başladı.

Şirketin ortağı Şükrü Fettahoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada çok gelişmiş teleferik sektörünün Türkiye’de henüz yeterince gelişmediğini belirterek, Türkiye’deki birkaç teleferikten birini Uzungöl’e kuracaklarını söyledi.

Uzungöl’e teleferik kurmadaki amaçlarının Karadeniz’in bakir yaylalarını ve muhteşem doğasını halkın hizmetine sunmak olduğunu ifade eden Fettahoğlu,

“Teleferik, Uzungöl’ün merkezinden 3 kilometre yukarıda Haroskomları diye bilinen Haldizen Deresi’nin aktığı noktadan başlayacak, bin 970 rakımlı ikinci istasyonun yapılacağı Meşebaşı mevkisine çıkacak. Buradan da üçüncü istasyonun oluşturulacağı 2 bin 403 rakımlı Sarıkaya Tepesi’ne ulaşacağız” dedi.

Fettahoğlu, her istasyonda sosyal tesisin bulunacağı proje sayesinde yaz ve kış sezonlarında turistlere hizmet vermeyi planladıklarını anlatarak, “Burada kışın hizmete hazır çok güzel modern yaylalarımız var. Kış sezonu için 400 yataklı oteller mevcut. Üçüncü istasyonun arka kısmındaki vadilerde hazır kayak yerleri var. Bunlar daha önceden etüt edilmiş, kar çalışmaları yapılmış, kar kalitesi, kalınlığı ve sertliği konusunda mutabık kalınmış yerler” diye konuştu.

Uzungöl’ü yılda yaklaşık bir milyon kişinin ziyaret ettiğini vurgulayan Fettahoğlu, şöyle devam etti:

“Teleferik yapıldığında Uzungöl’ün ziyaretçi sayısı yüzde 50, 60 oranında artacak. Uzungöl Vadisi’nde ve yayla kısımlarında Plati mezraasında birçok turistik tesis daha yapılacak. Çünkü olanlar yeterli değil. Maalesef yöremiz turizm açısından aktiviteleri çok dar olan ama sahası çok geniş bir yer. Uzungöl demek, yalnız göl ve çevresi ile sınırlı değildir. Uzungöl komple Karakaya’dan, Soğanlı Dağı’ndan Kaçkar Dağları’na kadar olan sahadır. Bu saha içinde çok nefis göllerimiz, yaylalarımız, dağlarımız hatta yukarılarda futbol sahası büyüklüğünde düz alanlarımız var. Bu alanda birçok aktivite yapmayı düşünüyoruz. Turizmi geliştirmek ancak böyle olur. Bilhassa Ortadoğu, Arap dünyası kış turizmine çok meraklı. Çünkü oralarda yok, buralara gelince hayran oluyorlar. Biz onu da baz alarak bazı etütler yaptırdık ve karlı bir de yatırım olarak bunun peşine düştük. Ortağım güçlü bir şirket sahibi. Finans problemimiz asla yok.”

-”Bir milyon insanı bu dağlarda gezdireceğiz”-

Fettahoğlu, yer zemin etütleri ve ağaçların yükseklik tespit çalışmalarına başlandığını ifade ederek, “Kış döneminde bürokratik işlemleri tamamlamayı planlıyoruz. Baharda ise Avrupa’da imal edilen ve buraya paketler halinde gelecek malzemenin montajına başlanacak. Hedefimiz asgari haziran, azami temmuz ayında teleferiği hizmete açmak, en azından yürüyüş bantlarını harekete geçirmek. Sosyal tesislerin tamamı belki yetişmez ama bir yıl içinde burası komple bir tesis olacak” dedi.

Projenin maliyetinin ilk hesaplamalara göre 20 milyon lira olduğunu belirten Fettahoğlu, “Devletten herhangi bir maddi talebimiz yok. Proje Sayın Çevre ve Şehircilik Bakanımız Erdoğan Bayraktar ve Trabzon Valimiz Recep Kızılcık’ın önderliğinde ve himayesinde yürütülüyor. Onlar da en az bizim kadar heyecanlı. Bütün engellerin aşılacağını, bürokratik konuda yardımcı olacaklarını vadettiler. Biz de devletimize güvenerek bu yola girdik” diye konuştu.

Fettahoğlu, teleferiğe binecek kişinin 500 metre yukarı çıktığında Uzungöl’ü ve Uzungöl Vadisi’ni göreceğini anlatarak, şunları kaydetti:

“Ziyaretçiler, Haldizen Deresi Vadisi’ni, Multat Vadisi’ni ve Plati Vadisi’ni seyrederek Meşebaşı mezraasına kadar çıkacak. Burada, Uzungöl ‘ü ayağının altına alarak oturacak, çayını, kahvesini içecek, yemeğini yiyecek ve sıhhat bulacak. Buradan da yaylalara, son zirve olan Sarıkaya Tepesine çıkacaklar. Bu alandan kuşbakışı 20 kilometrelik bir mesafe seyredilebiliyor. 22 vadinin ortasında bulunuyoruz. Burası Arap’ın tarifiyle altından ırmaklar akan, üstünde köşkler olan cennet.”

Şükrü Fettahoğlu, 277 kişinin katılımıyla bir araştırma yaptıklarına dikkati çekerek, “Bu kişilere, Uzungöl ‘de teleferik olsa biner misiniz diye sorduk. 277 kişiden sadece 30′u ‘yükseklik korkumuz var, binmeyiz’ dediler. Şu vadiye her gelen bu teleferiğe biner. Çok pahalı bir şey yapmayacağız ama mutlaka da kar amaçlı bir iş bu. Ben macerayı seviyorum, hatta lakabım maceracı Türk’tür. Bir milyon insanı bu dağlarda gezdireceğiz” dedi.

Kaynak : www.haberler.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*