Yılbaşında tatilcilerin rotası kayak merkezleri

Yılbaşında tatilcilerin rotası kayak merkezleri :Kış turizminin gözde merkezlerinde tatilini geçirmek isteyenler, erken rezervasyon kampanyalarıyla yüzde 25-30 indirimle tatil yapabiliyor.

Kış turizmi, deniz, kum ve güneş turizmine göre daha yüksek bütçelerle yapılırken, tesislerde günlük konaklama ücreti erken rezervasyon indirimi ve 9 ay taksitle kişi başı 60 ila 990 lira arasında değişiyor.

Deniz kıyısında 4 ve 5 yıldızlı otellerin kişi başı fiyatları, bu dönemde erken rezervasyonla 70 liraya kadar inerken, kış turizminin yapıldığı tesis sayısının yeterli olmaması nedeniyle kayak merkezlerinde rakamlar daha yüksek oluyor.

Yeni yıla kayak merkezinde girme alternatifi

Yılbaşını fırsat bilerek tatilini kayak merkezlerinde geçirmek isteyen tatilcilere de kar motoruyla gezinti, kayak, kızak gibi birçok etkinliğe katılma fırsatı sunuluyor.

Kış turizminin önemli merkezlerinden Uludağ, kış aylarında diğer bölgelerden fazla rağbet görürken, talebin de etkisiyle Uludağ’da konaklama için diğer merkezlerden daha fazla bedel isteniyor.

Denizli Bozdağ, Kocaeli Kartepe, Kastamonu Ilgaz, Çankırı Kadınçayırı, Aksaray Hasandağ, Ankara Elmadağ, Mersin Kartalkaya ve Karboğazı Antalya Akseki ve Akdağ, Erzincan Ergan, Bursa Uludağ, Erzurum Palandöken, Kars Sarıkamış, Muğla Erendağ, Malatya Yamadağı, İzmir, Samsun Akdağ, Bayburt Kopdağ, Ardahan Uğurludağ, İstanbul, Bitlis Sapgör, Sivas Yıldızdağı, Kayseri Erciyes, Artvin Kafkasör, Trabzon Zigana, Çakırgöl ve Süleymaniye’de kış sporlarına uygun tesisler bulunuyor.

Özellikle Uludağ, Kartepe, Ilgaz, Palandöken ve Erciyes, yılbaşı tatilinde öne çıkıyor, ancak diğer tesislerde de uygun rakamlarla konaklama imkanı mevcut. Rakamlar kişi başı 75 liradan başlayarak 200 liraya kadar çıkıyor. Yılbaşında şimdiden tatilini planlamak isteyenler için 85-90 liraya tatil seçenekleri de sunuluyor.

Yatak kapasitesi her geçen gün artıyor

Çoğunlukla deniz turizmine kıyasla daha yüksek bütçelerle gerçekleştirilebilen kış turizminde en büyük sorun tesis ve yatak kapasitelerinin eksikliği. Sektörel sorunların giderilebilmesi amacıyla hazırlanan 2023 Türkiye Turizm Stratejisi’yle, turizm sezonunun tüm yıla yayılması ilkesi ve değişen turizm talebinin karşılanması amacıyla çalışmalar yürütülüyor.

Bu çerçevede Türkiye Turizm Stratejisi’nde belirlenen “Kış Turizmi Koridoru” (Erzincan, Erzurum, Ağrı, Kars ve Ardahan) boyunca kış sporlarının ve bu illerde yer alan turizm merkezlerinin geliştirilmesi çalışmaları öncelikle yürütülüyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünce yürütülen faaliyetlerle ülke genelinde yapılan araştırma ve incelemede belirlenen 48 potansiyel kış turizm alanından 28’i kış turizm merkezi olarak ilan edildi.

Şu anda kış turizmi amaçlı hizmet verebilen yatak kapasitesi 9 bin 549, ancak planlananların da hayata geçirilmesiyle bu rakam 78 bin 645’e çıkacak ve konaklama ücretleri daha da aşağılara çekilecek.