Dünyanın en uzun teleferiği, çürümeye terk edildi
Kastamonu’da bulunan dünyanın en uzun teleferik sistemi, karayolu taşımacılığına geçilmesi nedeniyle çeyrek asırdır çürümeye terk edildi.
Kastamonu’nun İnebolu ilçesinde liman ile Küre dağlarındaki bakır madenleri arasında kurulan ve vargel olarak da adlandırılan dünyanın en uzun teleferik sistemi, karayolu taşımacılığına geçilmesi nedeniyle çeyrek asırdır çürümeye terk edildi. Küre Eti Bakır Tesisleri’nin kamuda olduğu 1988 yılında maden ocaklarından çıkarılan bakırı, ormanlık ve engebeli araziye sahip Küre Dağları’nın üzerinden taşımak için kurulan teleferik hattı, İnebolu Limanı’ndan köylerin, ağaçların, karayolların üzerinden Eti Bakır işletmesine kadar olan yaklaşık 21.5 kilometre boyunca uzanıyor. Maliyeti düşürmek için zamanında 5.5 milyon dolarlık maliyetle kurulan teleferiğin en önemli özelliklerinden birisi, sıfır enerjiyle çalışacak şekilde tasarlanmasıydı. Kendi ağırlıkları 750 kilogramı bulan demir nakliye kovalar içerisindeki 1.5 ton ağırlığındaki bakır madeni, havadan gerçekleşen kilometrelerce uzunluktaki yolculuğun ardından İnebolu Limanı’na dökülüyor ve boşalan kovalar tekrar yukarıya çekiliyordu. Yaklaşık 2 yıl kullanlan nakliye hattı, firmanın özelleştirilmesi, İnebolu Limanı’nın kapasite yetersizliği ve karayolu taşımacığına rağbet gibi nedenlerden çürümeye terk edildi.
Havada asılı duran demir nakliye kovaları ve teleferik sistemi, görenleri şaşırtırken, yüksek maaliyeti nedeniyle ne kaldrılabiliyor ne de turizm amaçlı restore edilebiliyor.
Kaynak : www.turkiyegazetesi.com.tr