İnşaatı devam eden Balçova teleferik direğe takıldı

İnşaatı devam eden Balçova teleferik direğe takıldı :İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yılan hikayesine dönen projelerinden biri olan teleferik tesislerinin inşaatının 30 Nisan’da tamamlanacağı açıklanmıştı.

Ancak 7 yıl önce kapatılan tesislerin değil hizmete sunulacak aşama gelmesi, inşaatın omurgasını oluşturan 8 direkten ancak 6’sının dikildiği ortaya çıktı

İzmir’de yapımı 9 yılda ancak tamamlanabilen Üçyol-Üçkuyular Metro Hattı çalışmaları gibi 7 yıl önce kapatılan Balçova’daki teleferik tesisinin inşaatı da yılan hikayesine döndü. Büyükşehir Belediyesi’nce en son açıklanan 30 Nisan tarihinde de tamamlanamayan teleferik tesislerinde daha direklerin tamamının bile dikilemediği ortaya çıktı. Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada, sistemin omurgasını oluşturan 8 direkten ancak 6’sının dikildiği duyuruldu.

40 yıl önce kuruldu
Bundan yaklaşık 40 yıl önce kurulan ve Balçova’daki teleferik tesisleri Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nin incelemesi sonrasında can güvenliğini tehlikeye atacak kadar yıprandığı, çelik halatların 29 milimetre kalınlıktan 26 milimetreye kadar inceldiği için 5 Kasım 2007 tarihinde kapatıldı. Büyükşehir Belediyesi tarafından 7 Ocak 2010 tarihinde ihaleye çıkılarak yenileme çalışmaları için 460 gün süre tanındı. 2013 yılında Nisan ayında, Başkan Aziz Kocaoğlu başta olmak üzere pek çok siyasinin katılımıyla temelleri atılan tesisin 31 Aralık 2013 tarihinde bitirilerek hizmete açılacağı duyuruldu.

Sürekli ertelendi
Başkan Aziz Kocaoğlu bu süreçte Balçova Teleferik Tesisleri’ndeki çalışmaların ağaçlık alanda yapılacağı için Orman Bölge Müdürlüğü’nden gerekli izinlerin geç geldiğini gerekçe göstererek çalışmaların yaklaşık olarak 120 gün gecikmeyle tamamlanacağını belirtti. Daha sonra bir vatandaşın Bilgi Edinme Kanunu çerçevesinde yaptığı başvuruyu cevaplandıran Genel Sekreter Yardımcısı Başkanı Raif Canbek, “Balçova Teleferik Tesislerinin Yenilenmesi” işinin 30 Nisan’da bitirileceğini açıkladı. Ancak, tesisin omurgası olacak 8 direğin daha tamamının dikilemediği ortaya çıktı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Başkan Aziz Kocaoğlu’nun tesis inşaatında yaptığı incelemeyle ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada tesiste yer alacak 8 direğin 6’sının dikiminin tamamlandığı belirtilirken üst istasyonun kaba inşaatının da sürdüğü ve kalan iki direğin montajının ardından halatların gerileceği bilgisi verildi. Avrupa Birliği standartlarına uygun olarak tasarlanan ve saatte bin 200 yolcu taşıyacak teleferik sisteminin hat boyu 810 metre, yüksekliği ise 316 metre olacak. Hat üzerinde 8’er kişi kapasiteli 20 gondol çalışacak ve seyahat süresi 2 dakika 42 saniye olacak. Tesis, 12 milyon liraya mal edilecek.