Bakanlık, Aslı Nemutlu için tazminat ödeyecek

Bakanlık, Aslı Nemutlu için tazminat ödeyecek :Erzurum’da Konaklı Kayak Merkezinde yaklaşık 4.5 yıl önce antrenman yaparken pist kenarındaki tahta kar perdelere çarparak hayatını kaybeden milli kayakçı 17 yaşındaki Aslı Nemutlu’nun ölümü ile ilgili İdare Mahkemesi’ne açılan tazminat davası sonuçlandı.

Mahkeme, Gençlik ve Spor Bakanlığını hizmet kusuru nedeniyle 150 bin lira maddi, 86 bin 777 lira manevi olmak üzere toplam 236 bin 777 lira tazminat ödemeye mahkum etti. Aslı’nın babası Ahmet Metin Nemutlu, kazanılan tazminatı Aslı Nemutlu Genç Sporcular Derneği’ndeki öğrencilerin sportif ve eğitim hayatlarında kullanılacağını söyledi.

Konaklı Kayak Merkezindeki Alp Disiplini yarışlarına katılmak için Erzurum’a gelen Aslı Nemutlu, 12 Ocak 2012 tarihinde antrenman yaparken pist kenarındaki tahta kar perdelere çarparak öldü. Nemutlu’nun ölümü ile ilgili aralarında Türkiye Kayak Federasyonu (TKF) eski Başkanı Özer Ayık, Gençlik Hizmetleri ve Spor eski İl Müdürü Fatih Çintimar, İl Sağlık Müdürü Serhat Vançelik’in de bulunduğu toplam 16 görevli hakkında 4’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.

CEZA ALDILAR
26 Kasım 2015 günü görülen karar duruşmasında eski Başkan Özer Ayık ile Kayak İl temsilcisi Nevzat Bayraktar 2.5’ar yıl, antrenörler Recep Süleyman Dilik ile Fidan Kırbaç Özbakır, TKF eski Genel Sekreteri Ahmet Muhtar Kurt, Konaklı Kayak Merkezi pistlerinden sorumlu Ahmet Demir ve mekanik işlerinden sorumlu Ebubekir Urhan ‘taksirle bir insanın ölümüne neden olmak’ suçundan 1 yıl 8’er ay hapis cezasına çarptırıldı. Yargılanan 9 kamu görevlisi ise beraat etti.

TAZMİNATA MAHKUM OLDU
Nemutlu ailesi ceza mahkemesindeki dava devam ederken Erzurum Bölge İdare Mahkemesinde Gençlik ve Spor Bakanlığı aleyhine maddi ve manevi tazminat davası açtı. 1’nci İdare Mahkemesi’ne açılan maddi, manevi tazminat davası sonuçlandı. 1’nci İdare Mahkemesi, Aslı Nemutlu’nun ölümünde hizmette kusurlu olarak bulduğu Gençlik ve Spor Bakanlığının Nemutlu ailesine 150 bin lirası maddi, 86 bin 777 lirası manevi olmak üzere toplam 236 bin 777 TL manevi tazminat ödemesini kararlaştırdı.

Mahkeme kararında, “Spor müsabakalarında milletler arası kuralların ve her türlü talimatın uygulamasını sağlamak, sporcu sağlığı ile ilgili tedbirleri almak, bu kanuna göre tescili yapılmış bulunan spor kulüp ve kuruluşları ile spor amacını taşıyan teşekkül, sporcu ve spor elamanlarını denetlemek davalı idareye bağlı Spor Genel Müdürlüğünün görevleri arasında sayılmış olup, uluslararası kurullara uygun olmayan pistte müsabaka düzenleyen ve sporcu sağlığı ile tedbirler almayan Kayak Federasyonuna yönelik denetim ve gözetim yetkisini kullanmayan davalı idare Spor Bakanlığı’nın hizmet kusurunun bulunduğu sonucuna varılmıştır.

Bu itibarla, Palandöken Konaklı Mahallesinde bulunan Konaklı Kayak Merkezinde bir sonraki gün yapılacak müsabaka sebebiyle Aslı Nemutlu’nun yapmış olduğu antrenman sırasında kayak pistinde bulunan ve standartlara aykırı yapıldığı adli yargıda yaptırılan bilirkişi raporları ile ortaya konulan kar perdelerine çarpması sonucunda vefat eden Milli Sporcu Asli Nemutlu’nun ölüm olayında hizmet kusurunun bulunduğu anlaşıldığından maddi tazminat taleplerinin ödenmesine oy birliği karar verilmiştir” denildi.

MAHKEME BAŞKANI: DAVA TKF’YE AÇILMALI
1’nci İdare Mahkemesi Başkanı Kemaleddin Özdemir ise karara muhalif kaldı. Davanın Gençlik ve Spor Bakanlığı yerine TKF’ya açılması gerektiği görüşünde olan Özdemir, “Türkiye Kayak Federasyonu’nun sorumluluğunda yürütülen müsabakanın üstelik bir gün önce yapılan antrenmanlarında gerçekleşen olayda sorumlu tarafın hukuk hükümlerine tabi, bağımsız statülü ve tüzel kişiliğe sahip Türkiye Kayak Federasyonu olduğu ve kusura dayalı açılan iş bu tazminat davasının Türkiye Kayak Federasyonunun adli yargı mahkemelerinde görülmesi gerektiği sonucuna varıldığında davanın Geçlik ve Spor Bakanlığı yerine Türkiye Kayak Federasyonuna karşı açılması gerekmektedir” dedi.

BABASI: YENİ ASLI’LAR YETİŞECEK
Kararı değerlendirirken kızı Aslı’nın bir kez daha haklı olduğunun ortaya çıktığına dikkati çeken en baba Metin Nemutlu, hayatını kaybetmesinden 3 yıl sonra Aslı Nemutlu Genç Sporcular Derneğini kurduklarını ve sporcular yetiştirildiğini vurguladı. Ahmet Metin Nemutlu karara şöyle değerlendirdi:

“Ceza mahkemesinde olduğu gibi İdare Mahkemesi de bizi haklı buldu. Kazanılan tazminat bu dernekte yeni Aslı’lar yetişmesine vesile olacak. Kurduğumuz dernekte 7-13 yaş arasında sporcularımız var. Bu para 14 kız ve erkek öğrencinin sportif ihtiyaçlarında kullanılacak. Bu zamana kadar olduğu gibi dernekte genç çocuklarımızın hem sportif hem de eğitimle alakalı ihtiyaçları karşılanmaya devam edecek. Üniversiteye gidinceye kadar dernekteki çocuklarımızın maddi, manevi yanında olacağız. Sonuçta kızımı kaybettik ama en az Aslı ayarında ülkemize faydalı milli sporcular yetiştirmek için çabalıyoruz. Kazanılan bu para ile Genç Sporcular Derneği çatısı altında yetiştirilen çocuklarımızı Türkiye, Avrupa, Dünya Şampiyonu olabilmeleri için elimizden geleni yapacağız. Aslı yok ama onun gibi nice başarılı sporcular yetiştirmek için mücadelemiz devam edecek.”