Artvinli Gedik`ten Kabinli Teleferik

Artvinli Gedik`ten Kabinli Teleferik :Artvin’in Arhavi İlçesi’nde, yolu olmayan yamaçta arıcılık yapmaya karar veren 52 yaşındaki Mustafa Gedik, köprü yapımının maliyetinden dolayı kendince pratik bir çözüm yolu buldu. Vadinin iki yakası arasına 35 metre uzunluğunda kabinli teleferik yapan Gedik, arı kovanlarına ulaşıyor.

Güneşli Köyü’nde arıcılık yapan Mustafa Gedik, uzun süreli güneş alan Çifteköprü Deresi’nin karşı yamacında kovanlarını yerleştirmek istedi. Yolu olmayan yamaca köprü ile ulaşımın maliyetli olacağını göz önüne alan Gedik, teleferik hattı kurmaya karar verdi. 35 metrelik çelik halatın bir ucunu ağaç köküne diğer ucunu ise iş makinesi ile getirdiği 5 tonluk kayaya bağlayan Gedik, ip halatla çekilen çift kabinli teleferik kurdu. Kovanlarına bu yöntemle kolayca ulaşan Gedik, hızlanan kabini yavaşlatmak için çuvalla fren sistemi geliştirdi.

“THY’YE RAKİBİM”
Köprü yapmanın maliyetli olacağından daha basit olan teleferik kurduğunu anlatan Mustafa Gedik, “Bu sistem daha rahat ve güvenli. Bu sayede arı kovanlarıma kolay ulaşıyorum. Hiçbir tehlikesi yok. Çok sağlam. THY’ye rakibim.” diyerek ilkel olan sistemlerin teknik arıza vermeyeceğini savundu.

Etna Dağı'ndaki Teleferik Her Gün Doğayla Mücadele Ediyor - TeleferikHaber
GENEL

Etna Dağı’ndaki Teleferik Her Gün Doğayla Mücadele Ediyor

İtalya’nın simge doğal alanlarından biri olan Etna Dağı, her yıl milyonlarca ziyaretçiyi ağırlarken, dağın zirvesine ulaşımı sağlayan teleferik hattı da sıra dışı koşullar altında faaliyet göstermeye devam ediyor. Avrupa’nın en aktif yanardağlarından biri üzerinde hizmet veren teleferik sistemi, lav akıntıları, volkanik gazlar, yüksek sıcaklık ve sert rüzgarlarla mücadele ederek turistleri 🚡