Aile Sağlığı Merkezlerinde Esnek Çalışmaya Geçilmeli

Türk Sağlık Sen Kocaeli Şube Başkanı, Türkiye Kamu Sen Denetleme Kurulu Üyesi Ömer Çeker Kocaeli Aile Hekimleri Dernek Başkanı, Türk Sağlık Sen Aile Hekimleri Komisyon Başkanı Aile Hekimi Recep Pehlivanı görevi başında ziyaret etti. Aile Sağlığı Merkezlerinde görev yapan sağlık çalışanlarının sorunları ve taleplerinin görüşüldüğü ziyaret sonrası Şube Başkan Çeker yazılı açıklama yayınladı.

Çeker yazılı açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Tüm dünyada ve ülkemizde etkisini gösteren COVİD-19 vakaları nedeniyle hastalığın bulaşmasını, yayılmasını engellemek amacıyla uzaktan, dönüşümlü veya esnek mesai uygulaması yapılmaktadır.

22.03.2020 tarih ve 31076 mükerrer Resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 2020/4 sayılı Cumhurbaşkanlığı genelgesinde Kamuda hizmeti aksatmayacak şekilde esnek mesai sistemine geçilebileceğini ifade etmiştir. Geldiğimiz noktada birçok kamu kurumunda ve hastanelerde dönüşümlü, esnek çalışma uygulanmaktadır. İdarecilerin bu yönde karar verebilecekleri de genelgede ifade edilmiştir.

Evde kal çağrılarının tüm kesimler tarafından yapıldığı, herkesin bu kurala uyulmasına özen göstermesi istendiği bir dönemde vatandaşımız sağlık hizmeti almak için başvurduğu Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) virüsün Aile Hekimlerine ve Aile Sağlığı Çalışanlarına bulaşma riski çok yüksektir.

Ne yazık ki ülke genelinde ve ilimizde bazı ASM görev yapan sağlık çalışanlarından korona virüse yakalananlar olmuş, karantina altına alınmıştırlar. Bazıları da hastanede tedavi görmektedir.

Tüm bunlar birlikte değerlendirildiğinde ASM esnek mesaiye geçmek doğru olacaktır. Nitekim birçok ilde bu yönde bir çalışma prensibi benimsendiği de görülmektedir. İlimizde Aile Sağlığı Merkezlerinde Görev yapan Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı Çalışanlarının da talebi bu yöndedir.

Virüsün en fazla bulaşma riski olarak görülen ASM görev yapan sağlık çalışanlarımızı virüs belasına karşı ruh ve beden sağlıklarını korumalıyız. İlerleyen süreç de kendilerine vatandaşımızın büyük ihtiyaç duyacaktır. Bu süreç de Aile Hekimi, Aile Sağlığı Çalışanlarını yormamakta sayısız fayda vardır.

ASM görev yapan Aile Hekimi, Aile Sağlığı Çalışanları kendilerine genelge ile tanınan bu haklı taleplerinin somut bir hale dönüştürmek için dilekçe ile İl Sağlık Müdürlüğüne başvurularını yapabilirler.

Kendilerinin ihtiyaç olması halinde her zaman ve şartta göreve hazır olduğunu herkes bilmelidir. Ama şu anki durumda esnek mesaiye geçmeleri uygun olacaktır.

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*