Olympos Teleferik Genel Müdür Yardımcısı Haydar Culfa, turizm sezonunun Kemer bölgesindeki yansımalarını ve değişen ziyaretçi profilini değerlendirdi. Geçen yıla göre ziyaretçi sayısında yaklaşık yüzde 10’luk gerileme yaşandığını belirten Culfa, özellikle Uzak Doğu pazarındaki kayıplara karşılık Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) pazarından gelen talebin bölge turizmine destek olduğunu söyledi.
Culfa, Olympos Teleferik’in yeni dönemde yalnızca ulaşım hizmeti sunan bir tesis olmaktan çıkarak Tahtalı Dağı’nın doğasını, tarihini ve mitolojik geçmişini ziyaretçilere aktaran deneyim merkezine dönüşmesini hedeflediklerini açıkladı.
Sezonun İlk Aylarında Düşüş Yaşandı
Turizm sezonunun genel seyrine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Haydar Culfa, bölgedeki hareketliliğin Olympos Teleferik’in ziyaretçi sayılarına da doğrudan yansıdığını ifade etti. Otellerde konaklayan turistlerin geçen yıla kıyasla tesis dışındaki harcamalarında daha temkinli davrandığını belirten Culfa, özellikle günlük turlar, restoranlar ve alışveriş gibi paket dışı harcamalarda düşüş gözlemlediklerini söyledi.
Fiyatların döviz bazında yüksek kalması, turistlerin kendi ülkelerindeki ekonomik koşullar ve tatil paketlerinin toplam maliyetlerindeki artışın talebi etkilediğini belirten Culfa, yılın ilk döneminde uzun mesafeli uçuşlarla Türkiye’ye gelen turist gruplarında da ciddi kayıplar yaşandığını aktardı.
Özellikle Kore pazarının şubat, mart ve nisan aylarında zayıf seyrettiğini belirten Culfa, mayıs ve haziran aylarından itibaren ise hızlı bir toparlanma görüldüğünü kaydetti. Rusya pazarındaki artışın da diğer pazarlardaki kayıpların bir bölümünü telafi ettiğini belirten Culfa, yıl ortalamasında ziyaretçi sayısının geçen yılın yaklaşık yüzde 10 altında olduğunu dile getirdi.
Kore Pazarında Kayıplar Geriledi
Uzak Doğu pazarındaki gelişmelere de değinen Culfa, özellikle Kore’den gelen kültür turlarının artan seyahat ve operasyon maliyetlerinden önemli ölçüde etkilendiğini söyledi.
Uzun uçuş mesafelerinin uçak bileti maliyetlerini artırdığını belirten Culfa, kültür turlarının farklı şehirlerde konaklamayı gerektiren yapısının da Türkiye içindeki ulaşım ve operasyon giderlerini yükselttiğini ifade etti.
Kore pazarında yılın ilk döneminde düşüşün yüzde 65 seviyelerine kadar çıktığını aktaran Culfa, son dönemdeki toparlanmayla birlikte kaybın yaklaşık yüzde 30 seviyelerine gerilediğini söyledi.
Rusya Ve BDT Pazarı Talebi Destekliyor
Rusya ve BDT ülkelerinin Kemer turizmi açısından önemini koruduğunu belirten Culfa, Rusya ve Rusça konuşulan ülkelerden gelen ziyaretçi sayısının istikrarlı seyrettiğini kaydetti.
Kemer’in Antalya Havalimanı üzerinden gelen toplam yolcu içerisindeki genel payından daha yüksek oranda BDT pazarından ziyaretçi alabildiğini belirten Culfa, bölgedeki oteller arasındaki rekabet ve fiyat dengesinin talebin korunmasına katkı sunduğunu ifade etti.
Rusya’dan gelen ziyaretçi sayısının geçen yılın üzerinde seyretmesinin, diğer pazarlardaki düşüşlerin etkisini azaltan unsurlardan biri olduğunu vurguladı.
Sunset Programı Tekrar Ziyaretleri Artırıyor
Olympos Teleferik’te ziyaretçi memnuniyetinin yanı sıra dijital platformlardaki geri bildirimlerin de yakından takip edildiğini belirten Culfa, tesisin dijital kanallardaki memnuniyet puanının 4,6 seviyesinde olduğunu söyledi.
Misafir anketlerinde öne çıkan konulardan birinin tekrar ziyaret oranı olduğunu belirten Culfa, özellikle gün batımı deneyimi sunan Sunset programının daha önce tesisi ziyaret eden turistlerden yoğun ilgi gördüğünü ifade etti.
Yaklaşık 20 yıllık geçmişe sahip alternatif turizm noktaları için tekrar ziyaretlerin önemine dikkat çeken Culfa, ziyaretçilere her gelişlerinde farklı bir deneyim sunmak için hizmetleri sürekli yenilediklerini söyledi.
Tahtalı Dağı’nın Mitolojik Kimliği Öne Çıkarılacak
Olympos Teleferik’in gelecek dönem planları hakkında da bilgi veren Culfa, tesisin deneyim odaklı yapısını güçlendirecek yeni çalışmalar hazırladıklarını açıkladı.
Bu kapsamda aralık ayında “Home Of Zeus” konseptiyle hazırlanan dijital müzenin hizmete açılması planlanıyor. Gelecek yıldan itibaren ise tesisin dış alanları ve binasının aynı konsept doğrultusunda yenilenmesi hedefleniyor.
Zirvedeki hava koşulları nedeniyle çalışmaların aşamalı şekilde gerçekleştirileceğini belirten Culfa, amaçlarının yalnızca teleferik yolculuğu sunmak olmadığını ifade etti. Tahtalı Dağı’nın doğal yapısının yanı sıra tarihi ve mitolojik kimliğinin de ziyaretçi deneyiminin önemli bir parçası haline getirilmesi planlanıyor.
Yerli Ziyaretçiye Özel Fiyat Uygulaması
Olympos Teleferik’in yerli ziyaretçilere yönelik fiyat avantajlarının da devam ettiğini belirten Culfa, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yanı sıra Türkiye’de ikamet eden veya çalışan yabancılar için indirimli fiyat uygulandığını söyledi.
Özellikle Sunset programının yerli ziyaretçilerden yoğun ilgi gördüğünü aktaran Culfa, özel fiyat politikasının Türkiye’de yaşayan ziyaretçilerin tesise erişimini kolaylaştırmayı ve yerli pazarın payını artırmayı amaçladığını ifade etti.
Culfa, değişen turizm koşullarına rağmen Olympos Teleferik’in hem uluslararası hem de yerli pazarlarda ürün çeşitliliğini artırarak ziyaretçi deneyimini geliştirmeyi ve büyümeyi sürdürmeyi hedeflediğini kaydetti.
