ABİDE Araştırması ve Önemi

ABİDE Araştırması Nedir?

ABİDE Araştırması Nedir?

ABİDE araştırması, Türkçe, matematik ve fen bilimleri alanlarında 4, 8 ve 10. sınıf öğrencilerinin akademik becerilerini ve düşünme yeteneklerini değerlendiren ulusal bir izleme araştırmasıdır. İlk kez 2016 yılında uygulanan bu araştırma, iki yıllık döngüler halinde gerçekleştirilmektedir. Ayrıca araştırma kapsamında okul yöneticisi, öğretmen ve öğrenci anketleri de uygulanmaktadır.

ABİDE 2024 Uygulaması

ABİDE 2024 Uygulaması

ABİDE araştırmasının dördüncü döngüsü olan ABİDE 2024, 21 Nisan-10 Mayıs tarihleri arasında 81 ilden yaklaşık 230 bin öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilecektir. Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen bu uygulamada 2 bin 326 okul yer alacaktır.

Örneklem ve Puanlama

Örneklem ve Puanlama

ABİDE 2024 uygulamasında öğrencilerin açık uçlu sorulara verdikleri cevaplar, öğretmenler tarafından puanlanacak ve değerlendirilecektir. Örneklem, 81 ilin temsil edilmesi göz önünde bulundurularak belirlenmiştir. Bu sayede ülke genelinde ve her ilde özel raporlar oluşturulabilecektir.

Amaç ve Önemi

ABİDE araştırması, okullarda verilen eğitimin niteliğini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Elde edilen sonuçlar, eğitim politikalarının oluşturulmasında önemli bir dayanak teşkil etmektedir. Ayrıca araştırma, 2053 vizyonu doğrultusunda eğitimde yeterlilik temelli ölçme ve değerlendirme sisteminin geliştirilmesine katkı sağlamaktadır.

Kalkınma ve Yatırım Programlarındaki Yeri

Kalkınma ve Yatırım Programlarındaki Yeri

ABİDE araştırması, 2024 Yılı Cumhurbaşkanlığı Programı ve Yatırım Programı’nda yer almaktadır. Bu araştırma, cumhuriyetin yeni yüzyılında belirlenen kalkınma hedeflerine ulaşılmasına yönelik atılan adımlardan biridir ve eğitim sisteminde yapılan iyileştirmeleri desteklemektedir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*