
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları, öğrencilerin tercih ve yerleştirme sürecinde önemli bir role sahip olan Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) ile birlikte açıklanmaktadır. Öğrenciler sınav sonuçlarında okul puanlarını görebilir ve tercihlerini buna göre yapabilirler. YKS sonuçlarında aşağıdaki bilgiler yer almaktadır:
- Testlerdeki doğru ve yanlış cevap sayıları
- Temel Yeterlilik Testi (TYT) puanı ve başarı sırası
- Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) puanları ve başarı sıraları (varsa)
- Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP)
- Yerleştirme puanları ve başarı sıraları
Okul Puanı (OBP) Nasıl Hesaplanıyor?
Ortaöğretim bitirme notları, 250 ile 500 arasında değişen Ortaöğretim Başarı Puanına (OBP) dönüştürülecektir. Diploma notu 100 üzerinden alınacak ve 5 ile çarpılarak OBP’ye dönüştürülecektir.
En düşük diploma notu olan 50 için OBP 250 olacakken, en yüksek diploma notu olan 100 için OBP 500 olacaktır. Diploma notu olmayan ya da 50’nin altında olan adaylar için diploma notu 50 olarak kabul edilecektir.
OBP hesaplanırken Türkiye genelinde standart bir hesaplama yapılacak olup, okul bazında ayrım yapılmayacaktır. Her adayın OBP’si, 0,12 katsayısı ile çarpılarak sınav puanlarına eklenerek yerleştirme puanları hesaplanacaktır.
Yerleştirme Puanları Hakkında
TYT puanı 150’nin altında olan adaylar için yerleştirme puanı (Y-TYT) hesaplanmayacaktır. Benzer şekilde, SAY, SÖZ, EA, DİL puanı 180’in altında olan adaylar için ilgili yerleştirme puanları (Y-SAY, Y-SÖZ, Y-EA, Y-DİL) hesaplanmayacaktır.
TYT puanı olmayan ya da 150’nin altında olan adayların AYT ve/veya YDT’ye girmiş olsalar dahi SAY, SÖZ, EA, DİL için yerleştirme puanları hesaplanmayacaktır. TYT puanı 150’nin üstünde olan ve AYT ve/veya YDT’ye giren adaylardan 180 ve üzeri puan alanların ise ilgili yerleştirme puanları hesaplanacaktır.