Batı Nil Virüsü Hastalığı Hakkında Sağlık Bakanlığı’ndan Açıklama

Sağlık Bakanlığı, Batı Nil Virüsü ile ilgili önemli bir açıklama yaptı. Bu açıklamayla birlikte, kamuoyunun dikkatleri Batı Nil Virüsü tehdidine çevrildi. Peki, Batı Nil Virüsü nedir ve belirtileri nelerdir? Merak edenler için tüm detayları haberimizde derledik. İşte Batı Nil Virüsü ile ilgili bilmeniz gerekenler…

Batı Nil Virüsü Hastalığı Hakkında Sağlık Bakanlığı'ndan Açıklama

Sağlık Bakanlığı’ndan “Batı Nil Virüsü” Açıklaması

Sağlık Bakanlığı, Batı Nil Virüsü ile ilgili şu bilgileri paylaştı:

Batı Nil Virüsü Hastalığı Hakkında Sağlık Bakanlığı'ndan Açıklama

“Ülkemizde 2010 yılından itibaren görülen Batı Nil Virüsü Enfeksiyonu, 2024 yılı itibarıyla 6 kişide tespit edilmiştir. Hastalarımızın takip ve tedavilerine devam edilmektedir. Bakanlığımızca gerekli çalışmalar yürütülmekte ve süreç hassasiyetle takip edilmektedir. Güncel gelişmeler kamuoyunun bilgisine sunulacaktır.”

Batı Nil Virüsü Belirtileri Nelerdir?

Hastalığın çocuklar ve erişkinler için büyük bir risk taşımadığı, sivrisineklerin virüs bulaştırdığı bireylerin yaklaşık %80’inin hiçbir belirti göstermeden hastalığı geçirebildiği ifade edilmektedir. Ancak yaşlı bireylerin bu virüs açısından daha yüksek bir risk taşıdığına dikkat çeken Prof. Dr. Yavuz, şu bilgileri aktardı:

Batı Nil Virüsü Hastalığı Hakkında Sağlık Bakanlığı'ndan Açıklama

  • Yaşlılarda, Batı Nil Virüsü enfeksiyonuna bağlı ölüm riski %10’un üzerinde olabilir.
  • Virüsü kapanların %80’inde belirti gözlemlenmemektedir.
  • Virüsü alanların %20’sinde ise semptomlar ortaya çıkabilmektedir.
  • Semptomatik bireylerin %90’ında ateşli hastalık gözlemlenmektedir. Diğer belirtiler arasında:
    • Ateş
    • Kırıklık
    • Halsizlik
    • Kas ve eklem ağrıları
    • Bazı bireylerde döküntü
  • Hastalık genellikle 1 hafta ile 10 gün içinde kendiliğinden geçmektedir.
  • Ancak virüsü kapanların %1-2’sinde, semptom gösterenlerin %10-20 kadarında beyin veya omurilik enfeksiyonu gelişebilmektedir. Bu durum, sağlık açısından en büyük endişe kaynağını oluşturmaktadır.

Batı Nil Virüsü Nedir ve Neden Olur?

Batı Nil virüsü, ilk olarak 1937 yılında Uganda’da tanımlanmıştır. Sonraki yıllarda Avrupa, Asya ve Avustralya kıtalarında da varlığı tespit edilmiştir. Ülkemizde ise Batı Nil Virüsü enfeksiyonu, ilk kez 2010 yılında salgın şeklinde görülmüş ve rapor edilmiştir. Virüs, bulaştığı kişilerde belirti göstermediği gibi, baş ağrısı, ani ateş, sırt ağrısı, deride kızarıklık ve lenf bezlerinde büyüme gibi semptomlarla da kendini gösterebilmektedir.

Batı Nil Virüsü Hastalığı Hakkında Sağlık Bakanlığı'ndan Açıklama

Batı Nil Virüsü Nasıl Bulaşır?

Batı Nil virüsünün ana kaynağı sivrisineklerdir. Culex türü sineklerin ısırığıyla yayılan virüsün ana konağı ise kuşlardır. Kuşlardan sivrisineklere bulaşan virüs, bu şekilde kan dolaşımına girmektedir. Ayrıca, göçmen kuşlar aracılığıyla farklı bölgelere yayılan Batı Nil virüsü, sivrisinek ısırığıyla insanlara da bulaşabilmektedir.

Batı Nil Virüsü Hastalığı Hakkında Sağlık Bakanlığı'ndan Açıklama