2025 yılı için hac kayıt yenileme ve kura çekimi tarihleri, hac ibadetini yerine getirmek isteyen Müslümanlar arasında merakla bekleniyor. Diyanet İşleri Başkanlığı, gelecek yıl hac yapmak isteyenlerin kayıt yenileme işlemlerini yeniden başlattı. Açıklamalara göre, hac kayıt yenileme işlemleri 11 Ekim Cuma günü itibarıyla sona erdi. Ayrıca, hac kura çekimi için geri sayım da başladı. Her yıl Diyanet, ön kayıtları tamamladıktan sonra hac kura çekimini gerçekleştiriyor. Peki, hac kurası ne zaman çekilecek? İşte detaylar.
HAC KAYIT YENİLEME İŞLEMLERİ NE ZAMAN SONA ERECEK?
Müdürlük tarafından yapılan açıklamalara göre, hac kayıt güncelleme işlemleri, 11 Ekim Cuma gününe kadar e-Devlet üzerinden yapılabilecektir. Hac kayıt yenileme işlemleriyle ilgili daha fazla bilgi almak isteyenler, il ve ilçe müftülükleri ile Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün “08502601313” numaralı çağrı merkezi üzerinden destek alabilirler.
2025 HAC KURALARI NE ZAMAN ÇEKİLECEK?
2025 Hac kura takvimi henüz Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklanmadı. Genellikle hac kuraları her yıl ocak ayında gerçekleştirilmektedir. Diyanet, hac kura takvimini belirlediğinde, bu konudaki gelişmelere haberlerimizde yer vereceğiz.
HAC KİMLERE FARZDIR?
Hac, İslâm’ın beş temel esasından biri olup, hem bedenî hem de malî yönü olan ibadetlerden biridir. Hac farzı, sağlık, maddi imkân, yol emniyeti gibi kriterlere sahip, hür, akıl sağlığı yerinde ve büluğ çağına erişmiş Müslümanlar için geçerlidir. Bu şartları taşıyan kişilerin, imkân bulduklarında geciktirmeden bu farzı yerine getirmeleri gerekmektedir. Hayatında bir defa hac yapmış olan bir Müslümanın, bir daha haccetmesi farz değildir; ancak nâfile olarak hac yapabilir.
Günümüzdeki kota sınırlamaları nedeniyle, müracaat ettiği halde kurada ismi çıkmadığı için hacca gidemeden yaşamını yitiren kişiler, hacca gitme imkânı bulamadıkları için borçlu olarak ölmüş sayılmazlar.
Kendisine hac farz olan bir kişinin, haccını bizzat yerine getirmesi için sağlıklı olması, tutukluluk veya yurt dışına çıkma yasağı gibi engellerinin bulunmaması ve yolun güvenli olması şarttır. Hac yolculuğuna katlanamayacak veya fiilen hac edemeyecek derecede hasta olanlar ile yaşlılar, hac kendilerine farz olsa bile, bu ibadeti yerine getirmekle yükümlü değildirler.
Bu durumda olan kişiler, şartlar oluştuğunda bizzat haccetmeyi tercih edebilirler. Eğer oluşmazsa, kendi yerlerine bir başkasını göndererek hac yaptırabilirler. Hacca yazılıp kurada ismi çıkmayan veya yurt dışına çıkışla ilgili engelleri olan kişiler için bu durum da bir mazeret olarak kabul edilmektedir.
İlk yorum yapan olun