Pierre Loti Tepesi’nden Haliç Manzarası Herkesi Büyülüyor

Haliç’in o ünlü panaromasının seyredilebildiği en iyi bölge olan bu sırtlara çıkıldığında; ünlü Fransız yazar Pierre Loti’nin adını taşıyan Kahve’ye ulaşılmaktadır. İstanbul’da uzun dönemler yaşayan ve gerçek bir İstanbul aşığı olan Pierre Loti’nin asıl adı “Julien Viaud’dur”. Tarihi Kahve, bahsi geçen eşsiz manzaranın seyredilebildiği en ideal yerdir.  Aynı zamanda tepeye teleferikle çıkmak mümkün.

pierre loti tepesi hakkinda

kinci vatan olarak gören Pierre Loti’nin o dönemde, “Rabia Kadın Kahvesi” olarak bilinen bu kahveye sık sık gelerek Haliç’e karşı “Aziyade” adlı romanını yazdığı söylenir. Bugün restore edilerek orijinal “Türk mahallesi” halinin yaşatıldığı bölge, turistik tesis olarak hizmet veren mekanlardan oluşmaktadır. Bölge, Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde, “İdris Köşkü Mesiresi” olarak geçmektedir.

19. yüzyılda İstanbul’a gelen hemen bütün yabancıların ve seyyahların da uğrak yeri olan Pierre Loti’nin etrafında birçok tarihî yapı bulunmaktadır. 1813 yılında tarihlenen, iki kitabeli ahşap Kaşgari Tekkesi bunlardan biridir. Yine tesisin girişindeki üç yol ağzında, önünde Farsça yazılmış beyaz yuvarlak bir mezar taşı bulunan yapı da, Çolak Hasan Tekkesi’dir. Tekke’nin sırasındaki tarihi bina ise bir Sıbyan Mektebi’dir. Osmanlı tarihi yazarı da olan İdris-i Bitlisi tarafından yaptırılan Mekteb’in hemen önünde ve tesis alanının içinde ise, 1589 yılında vefat eden “İskender Dede” ismindeki bir Mevlevi’nin kabri bulunmaktadır. İskender Dede’nin ön tarafındaki üç kuyudan biri ise, meşhur Dilek (veya niyet) Kuyusu’dur. Bu kuyuyla ilgili Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde; “Kuyuya bakanların gönüllerinden geçirdikleri isteklerini kuyunun içinde gördüklerini” yazar. Kabrin üst tarafında ise Saray “Atçıbaşısı (Mirahur-Tuğ General) Ali Ağa ve Ailesinin kabirleri bulunmaktadır. Ayrıca Bizans döneminde inşa edildiği sanılan, Osmanlı döneminde de kullanılan “Sarnıç”, Tesisin orta yerinde varlığını korumaktadır.

Pierre Loti Tepesine Nasıl Gidilir?

Aracınızla gidecekseniz; Pierre Loti’ye giden arka bir yol bulunmaktadır. Bu şekilde tepeye gidebilir ve aracınızı orada otoparka bırakarak gezebilirsiniz…

Anadolu Yakası’ndan araçsız gelenler ise, Üsküdar – Eyüp vapurlarına binerek rahatlıkla gelebilir. Vapur iskelesinin ordan teleferiğe binerek tepeye çıkabilirsiniz…

Otobüsle gelecekler ise Pierre Loti’ye gitmek için Eyüp Sultan durağında inmeli ve ordan teleferiğe binmeniz gerekmektedir.

Pierre Loti Tepe’sine çıkan teleferiğe akbille binebilirsiniz…

Pierre Loti teleferik Ücretleri

Pierre Loti Tepesi’ne teleferik ile çıkmak için İstanbul Büyükşehir Belediyesine ait olan teleferiğe bineceksiniz. Bunun için ‘İstanbul Kart’ınızın normal basım gibi okutarak geçebilirsiniz. Her basım için normal kart sahibi kişiler 2,60 öder. Öğretmenler 1,85 ödeme yaparken öğrenci bilet fiyatları ise 1,25’dir.