Uludağ bakanlığa takıldı

Uludağ bakanlığa takıldı : Türkiye’nin en önemli kış turizm merkezlerinden Uludağ’ın yaz turizmine açılma planları 2014 yılında da gerçekleşmedi. Yetki karmaşası, otopark ve tuvalet gibi birçok sorunun yaşandığı Uludağ’da istenilen adımlar bir türlü atılamıyor. Turizmciler Uludağ’da yetki ve sorumlulukların tek elde toplanarak çözümlerin hızlandırılmasını istiyor.

İlk tesislerin 1950’li yıllarda açıldığı ve halen kamu misafirhaneleriyle birlikte 30 konaklama merkezinde yaklaşık 8 bin yatak kapasitesine sahip Uludağ’da yılların getirdiği sorunlar bir türlü çözülemiyor. Bakanlıklar arasında yaşanan yetki karmaşası, Ankara’nın üst yapıya yönelik yetkiyi Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne vermek istememesi zirvedeki hizmetlerin aksamasına sebep oluyor. Uludağ 1. Bölge’de yetki Milli Parklar Müdürlüğü’nde, 2. Bölge’de ise Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda. Altyapı hizmetlerinin sorumluluğunu teslim alan Bursa Büyükşehir Belediyesi ise zirvede tek yetkili olmak istiyor. Belediye iktidar partisinden olmasına rağmen yetki bir türlü devredilmiyor. Zirvede kanalizasyon, içme suyu ve atık su gibi hizmetlerden belediye sorumlu tutulurken, otopark ve tuvalet gibi sosyal donatı alanlarının yapımından halen Ankara yetkili.

TELEFERİK TEK OLUMLU GELİŞME

Uludağ’da 9 kilometrelik dünyanın en uzun teleferik hattının 29 Aralık 2014 tarihinde hiztmete girmesiyle birlikte zirve bir hayli hareketlendi. Özellikle hafta sonları ve tatil günlerinde binlerce günübirlikçi tatilcinin akın ettiği Uludağ’da halen otopark ve umuma açık bir tuvalet bulunmuyor. Kış aylarında yılbaşı, sömestr gibi tatil dönemlerinde yoğun hareketliliğin yaşandığı zirvede yaz aylarında ise açık otel bulabilmek bile neredeyse imkansız. Yaz aylarında Arap turistlerin günübirlik ziyaretleri dışında yeterli ilgiyi görmeyen Uludağ’ın sosyal donatı ve spor alanlarının inşa edilmesiyle birlikte cazibe merkezi haline gelebileceği belirtiliyor.

TEK YETKİLİ SESİN ÇIKMASI GEREKİYOR

Kar kalınlığının bugünlerde 2 metreyi aştığı zirvede yaşanılan sorunlar turizmcilerin de tepkisine sebep oluyor. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Güney Marmara Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Akkuş, dağdaki sorunlarla ilgili şunları söylüyor: “Zirvede kamu misafirhaneleriyle birlikte 8 bin yatak kapasitesi var. Halen zirvede yetki karmaşası yaşanıyor. Birinci Bölge dediğimiz eski otellerin bulunduğu alanda Orman ve Su İşleri Bakanlığı, yeni otellerin yapıldığı 2. Bölge’de ise Turizm ve Kültür Bakanlığı yetkili. Kanalizasyon ve içme suyu gibi altyapı hizmetlerinden ise Bursa Büyükşehir Belediyesi sorumlu. Biz zirvede tüm yetkilerin belediyeye devredilmesini istiyoruz. Çünkü sorun merkezinde çözülür, uzaktan nihai çözüm gecikiyor. Tek yetkili sesin çıkmasını istiyoruz. ”

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de Uludağ’ın şu ana kadar doğru kullanılmayan tüm değerlerini yerli ve yabancı turistlerin kullanımına açmak için çalışmalarını son hızla sürdürdüklerini ifade ediyor. Altepe şu değerlendirmede bulunuyor: “Uludağ gibi önemli bir değerin şimdiye kadar etkin bir biçimde kullanılmaması hataydı. Çünkü bu bölge çok ciddi turistik potansiyeli olan ve önemli gelir sağlayan bir bölge. Uludağ, ruhaniyeti olan bir keşiş dağı. 100’ün üzerinde manastırın olduğu bir dağ. Uludağ’da 7 krater gölümüz var. Yüzlerce destinasyonu olan bir dağ. Yürüyüş yapılacak o kadar çok yer var ki, bunu en iyi şekilde değerlendirmek lazım.”